Wat is wifi en hoe werkt het?

Gepubliceerd op 22/11/2023 in Gouden tips van…

We maken ondertussen allemaal duchtig gebruik van het internet en dus ook van wifi. Maar wat is het eigenlijk en hoe werkt het precies? We leggen het je haarfijn uit in dit artikel.

Wat is wifi en hoe werkt het?

Wifi is jouw toegangspoort tot draadloze internet. Maar wat betekent het eigenlijk en waarvoor staat wifi? De naam wifi is de samentrekking van 'Wireless Fidelity' en werd met een knipoog naar de audiotechnologie HiFi (High Fidelity = hoge betrouwbaarheid) bedacht. Hoe leuk dat ook klinkt, het is echter niet de officiële naam. Officieel heet de technologie IEEE 802.11, maar dat is natuurlijk helemaal niet zo makkelijk te onthouden of te gebruiken.


Wat is het verschil tussen wifi en internet?

Wifi en internet gaan samen als kaas en wijn, maar zijn absoluut niet hetzelfde. Wifi is een vorm van internet, meer bepaald draadloos internet. Daarnaast kan je ook surfen op het internet via een ethernetkabel, satellieten en mobiele netwerken (bijvoorbeeld 4G of 5G). De meeste mensen maken thuis gebruik van wifi om te surfen en ook op kantoor, school, restaurants of bepaalde openbare plaatsen vind je een wifi-netwerk.


Wat heb je nodig om te surfen via wifi?

Om gebruik te maken van een wifi-netwerk, heb je een aantal zaken nodig. Wil je thuis een wifi-netwerk opzetten, dan moet je volgende zaken in huis halen:

1. Een modem

Je ontvangt van je internetprovider een modem bij het afsluiten van een abonnement. Die modem sluit je aan op je internetbekabeling, dat kan via koperen kabels of via glasvezel, beter bekent als Fiber. Een modem zet het signaal van je provider om in een internetsignaal. Met enkel een modem kan je met jouw apparaten echter nog geen verbinding maken met het internet. Het signaal vanuit de modem moet namelijk nog in een bruikbaar internetsignaal omgezet worden. Dat doet de router.

2. Een router

De router zorgt ervoor dat het internetsignaal opgepikt kan worden door je apparaten. Ook zorgt het ervoor dat het signaal goed verdeeld wordt over de apparaten in het netwerk. Dankzij de router kunnen apparaten met elkaar communiceren (een netwerk). De router zit normaal gezien mee in de modem die je ontvangt van je provider.

3. Een wifi-booster

Een wifi-booster of versterkt je wifi-signaal zodat je je wifi-dekking in huis kan verbeteren of uitbreiden op plaatsen waar het signaal te zwak is. Ook kan je hem verbinden met je TV-box om extra bekabeling te vermijden.

4. Een wifi-adapter

Een wifi-adapter is een speciale ontvanger waarmee je toestellen met je netwerk kan verbinden die geen ingebouwde adapter hebben, bijvoorbeeld een toestel dat je enkel met een ethernetkabel kan aansluiten. Zo kan je dat toestel toch verbinden met je draadloze netwerk met behulp van een USB-adapter of dongle.


Wat is wifi 6?

Wifi-netwerken zoals dat bij jou thuis bevinden zich doorgaans op de 2.4GHz en de 5GHz radiofrequentiebanden. Sinds 2019 verovert ook wifi 6 de wereld, en die bevindt zich op de 6GHz frequentieband. Dat betekent hogere snelheden, een stabielere verbinding als al je apparaten tegelijk online zijn en extra beveiliging.


Wat is mesh wifi?

Soms zijn er bepaalde plaatsen in huis waar je draadloze verbinding te zwak is om comfortabel te gebruiken. Dan kan mesh wifi de oplossing zijn. Een mesh-systeem bestaat uit een hoofdrouter die je aansluit op je modem. Doorheen je huis plaats je vervolgens verschillende ‘hubs’ die het wifi-signaal oppakken en weer versterken. Zo krijg je een netwerk doorheen je huis. Het concept is gelijkaardig aan de wifi-booster, maar mesh-wifi is slimmer omdat het zelf keuzes maakt. Alle hubs zoeken de efficiëntste route, zelfs als het niet de kortste route is.

Je bekijkt bijvoorbeeld een filmpje op je smartphone terwijl je de trap op gaat. De hub op de eerste verdieping neemt dan automatisch de verbinding van je router over. Een wifi-booster werkt hetzelfde, maar zonder slimme functies. Daarnaast zijn mesh-hubs voorzien van meerdere radio's om signalen sneller te kunnen ontvangen en zenden én werken ze samen om elkaars signaal niet te verstoren.

Vergis je niet met de term WLAN (wireless local area network). Daarmee bedoelen we een lokaal netwerk, zoals je thuisnetwerk, waarin apparaten met elkaar verbonden zijn. Dat kan op verschillende manieren ingericht worden, bijvoorbeeld draadloos.


Klaar voor draadloos internet bij je thuis? Met je Flex-pack geniet je van de best mogelijke internetverbinding thuis en je krijgt ook een mobiel abonnement om te surfen waar je ook bent. Waar wacht je nog op?

Stel nu je Flex-pack samen!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie