Wat is AI en hoe werkt het?

Gepubliceerd op 03/06/2024 in Gouden tips van…

Artificiële intelligentie of AI is niet meer weg te denken uit onze wereld. Maar wat is het precies en hoe werkt het? We leggen je de basics uit en de belangrijkste termen uit het woordenboek.

Wat is AI en hoe werkt het?

Wat is AI?

Artificiële intelligentie verwijst naar het nabootsen van menselijke intelligentie door computersystemen. Het is een combinatie van technieken waardoor computers taken kunnen uitvoeren waarvoor normaal gezien menselijke logica nodig is. De computer kan bijleren, redeneren, plannen, gegevens analyseren, patronen herkennen, creatief zijn en taal interpreteren. Er zijn heel wat mogelijke toepassingen, maar de bekendste momenteel zijn gebaseerd op tekst en beeld, zoals Chat-GPT waar je vragen aan kan stellen of Dall-E waarmee je beelden kan creëren op basis van tekst.


Hoe werkt AI?

AI-systemen moeten alles wat ze kunnen doen eerst aanleren en daarvoor hebben ze data nodig. Heel veel data. Die gegevens kunnen afkomstig zijn van verschillende bronnen, zoals databases, afbeeldingen, tekst of het internet. Vervolgens worden die gegevens gebruikt door verschillende algoritmen, naargelang de taak die de AI-tool moet uitvoeren. Zo achterhaalt de computer de verschillende patronen in de gegevens en kan hij voorspellingen doen. Als jij een AI-tool een vraag stelt of een opdracht geeft, zal de computer razendsnel op zoek gaan naar het resultaat dat jij wil.


Wat is machine learning?

Machine learning is een onderdeel van AI. Het is een specifieke tak van AI die zich richt op het ontwikkelen van de algoritmen en modellen waarmee computers kunnen leren. Het proces van machine learning bestaat uit het trainen van modellen op basis van gegevens en het evalueren en verbeteren van hun prestaties.


Wat zijn neurale netwerken?

Neurale netwerken zijn een techniek geïnspireerd op de structuur en werking van het menselijk brein. Ze bestaan uit een netwerk van kunstmatige neuronen die met elkaar verbonden zijn en samenwerken om taken uit te voeren zoals patroonherkenning en analyse. In neurale netwerken bestaat het systeem uit een groot aantal neuronen die allemaal in hun eentje informatie kunnen verwerken. Dus in plaats van dat een computer alle stukjes informatie na elkaar verwerkt, verwerkt hij tegelijkertijd grote hoeveelheden informatie.


Wat is deep learning?

Net zoals machine learning, is ook deep learning een onderdeel van AI. Het maakt gebruik van neurale netwerken om zeer complexe taken uit te voeren. Deep learning-modellen kunnen end-to-end leren, wat betekent dat ze rechtstreeks van de invoer naar de uitvoer kunnen leren zonder tussenkomst van mensen in het leerproces. Ze leren dus rechtstreeks vanuit de gegevens.


Om optimaal gebruik te maken van de AI-tools, heb je natuurlijk een degelijke internetverbinding nodig. Dan zit je helemaal goed met het Flex-pack! Dit pakket biedt je een onbeperkte internetverbinding thuis, een mobiel abonnement naar keuze en toegang tot 80 tv-zenders én de Pickx-applicatie.

Ontdek Flex nu meteen!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie