Daarom is het belangrijk om je lege batterijen te recycleren
Gepubliceerd op 21/10/2021 in Gouden tips van…
Al jaren zijn we gedrild om onze glazen flessen, ons PMD- en groen- en tuinafval netjes te sorteren. We houden ze apart in de daartoe bestemde bakken of zakken of plannen een rit naar het recyclagepark. Toch zijn we heel wat minder gedisciplineerd als het op batterijen aankomt. Die laten we makkelijk rondslingeren of erger nog: we gooien ze gewoon in de vuilnisbak.

Lege batterijen behoren tot het zogenaamd KGA of ‘klein gevaarlijk afval’. De stoffen waaruit ze zijn vervaardigd zijn schadelijk voor de natuur, zeker wanneer ze er ongecontroleerd in terecht komen. Vandaar een warme oproep om ze nieuw leven in te blazen.
Lege batterijen hebben ons heel wat te bieden, dank ze dus niet zomaar af. Wist je namelijk dat lege batterijen ons behoorlijk wat grondstoffen opleveren? Door ze te sorteren en vervolgens te recycleren, hoeven we geen nieuwe metaalertsen te delven en sparen we de natuur.
Wie heeft er nu nog batterijen in huis?
De klassieke wegwerpbatterij heeft in heel wat toepassingen plaats geruimd voor een herlaadbare versie, maar vergis je niet: een gemiddeld gezin blijkt anno 2021 nog steeds zo’n 130 batterijen in huis te hebben rondslingeren. Denk maar aan de afstandsbediening van je televisie, je wandklok of kinderspeelgoed. En dat is niet altijd zonder gevaar, want batterijen – zeker degene die lange tijd niet gebruikt worden – kunnen beginnen te lekken.
Bijtend goedje
In alkaline- of zinkkoolstofbatterijen – beter bekend als de batterijen die wij allemaal in huis hebben – vindt een chemische reactie plaats om energie op te wekken. Wanneer deze batterijen even niet dienstdoen en dus geen stroom geven, ontstaat er een gas dat de druk binnenin opvoert. Wanneer de druk te hoog wordt, kan de beschermlaag breken en begint de batterij te lekken.
Gelukkig merk je onmiddellijk dat een batterij lekt: je zal een doordringende chemische geur waarnemen en er komt een witte vloeistof tevoorschijn. Haal je beschermhandschoenen al maar boven of beter nog: voorkom dit soort taferelen door je batterijen tijdig te recycleren. Het gaat hier immers om een bijtend goedje.
Wat moet ik doen met mijn lege batterijen?
Kweek de goede gewoonte aan om je lege batterijen regelmatig in te leveren. Je hoeft hiervoor geen halsbrekende toeren uit te halen: in zowat iedere supermarkt, maar ook in speelgoedwinkels, postkantoren en containerparken vind je een groene box van Bebat waar je je batterijen gewoon kan deponeren.
Extra tip! Zet een doosje naast de zakken die je meeneemt naar de winkel, werp je batterijen er systematisch in en gris het in één ruk mee wanneer je boodschappen doet. Klaar is kees!
Wat gebeurt er met mijn lege batterijen?
Voor de recyclage van onze lege batterijen kunnen we in België al meer dan 25 jaar rekenen op Bebat . Deze organisatie reikt ons overal inzamelpunten aan die wij alleen maar hoeven te gebruiken. Eenmaal ingezameld worden de batterijen herbestemd. Waarvoor dan? Om een splinternieuw brilmontuur te maken bijvoorbeeld. Daar heb je zo’n 13 batterijen voor nodig. Voor een kookpot volstaan 300 afgedankte exemplaren. En met het tienvoud hiervan vervaardig je een nieuwe fiets.
Wat met smartphonebatterijen?
Heb je nog een oude gsm of smartphone liggen? Recycleer ook die apparaten. Er zouden zo’n 3,2 miljoen oude gsm’s in Belgische kasten liggen. Als je weet dat je uit 1 ton gsm’s meer goud haalt dan uit 1 ton gouderts, is het hoog tijd om in actie te schieten. Volgens verschillende bronnen zou het goud uit de mijnen tegen 2030 op zijn. Daarom is urban mining zo belangrijk. Dat betekent dat je waardevolle grondstoffen zoals zilver, goud, kobalt en tantalum uit elektro-afval haalt om ze vervolgens opnieuw in te zetten. Je hoeft dat uiteraard niet zelf te doen.
Proximus neemt het werk uit jouw handen. Breng daarom je oude gsm, smartphone of tablet binnen in een Proximus-shop in je buurt. Samen met enkele partners zorgt Proximus voor het hergebruik of de recyclage van de onderdelen. Ook goed om te weten: in ruil voor je duurzame actie ontvang jij een cadeaubon met de waarde van je oude gsm! Zelfs als het toestel al erg oud is of niet meer werkt, ontvang je een tegoedbon van minimaal 10 euro!
Conclusie
Een duurzame samenleving bouw je door in te zetten op vele fronten. Vele daarvan kunnen we niet in ons eentje bevechten, maar wat we kunnen doen, moeten we doen. Lege batterijen of oude gsm’s inleveren is zo’n kleine moeite met een groot resultaat. Laat ze dus niet rondslingeren, maar gun ze een nieuw leven.
Je kan uw oude gsm's/smartphones of tablets binnenbrengen in onze Proximus Shops in ruil voor een waardebon. Wij zorgen samen met onze partners voor het hergebruik of de recyclage ervan.
Sophie
Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun