Een QR-code aanmaken: alles wat je moet weten

Gepubliceerd op 16/09/2024 in Gouden tips van…

Een QR-code aanmaken is eenvoudiger dan je denkt en kan je leven een stuk makkelijker maken. Je hebt ze vast al eens gezien in restaurants, musea of op advertenties. QR-codes zijn een snelle en handige manier om informatie te delen zonder het gedoe van lange URL's of complexe wachtwoorden. Maar hoe creëer je nu zelf zo’n QR-code?

Een QR-code aanmaken: alles wat je moet weten

In deze blog leggen we uit wat een QR-code precies is, hoe je er zelf een kan maken en waarvoor je ze allemaal kan gebruiken. Van het delen van contactgegevens tot het promoten van je bedrijf: QR-codes bieden talloze mogelijkheden die erg handig kunnen zijn in je dagelijks leven.

Wat is een QR-code?

Een QR-code (Quick Response-code) is een tweedimensionale barcode die gescand kan worden met de camera van een smartphone of tablet. In tegenstelling tot traditionele streepjescodes kan een QR-code veel meer informatie opslaan, zoals een URL, een tekstbericht, contactgegevens of zelfs een WiFi-wachtwoord.


Wat zijn de gebruiksmogelijkheden van een QR-code?

QR-codes zijn multifunctioneel en kunnen op allerlei manieren worden ingezet:

  • Delen van contactgegevens: Voeg een QR-code toe aan je visitekaartje om direct je contactinformatie te delen.
  • Directe toegang tot een website: Gebruik een QR-code om snel naar je website, blog of webshop te leiden.
  • Delen van WiFi-informatie: Plaats een QR-code in je huis of kantoor zodat gasten makkelijk toegang krijgen tot je WiFi-netwerk. Meer weten over hoe je een QR-code maakt om je WiFi-wachtwoord te delen? Lees dan onze blog hier!
  • Marketing en promotie: Voeg een QR-code toe aan flyers, posters of productverpakkingen om klanten naar je promotiepagina te leiden.
  • Interactie op sociale media: Laat mensen je sociale media-accounts volgen met één scan.

Hoe maak je een QR-code?

Het creëren van een QR-code is eenvoudiger dan je denkt. Volg deze stappen om binnen enkele minuten je eigen QR-code te maken:

  1. Kies een QR-code generator: Er zijn verschillende gratis tools beschikbaar, zoals QR Code Generator, QRStuff, of GoQR. Deze tools bieden vaak extra opties aan, zoals het aanpassen van kleuren of het toevoegen van een logo.
  2. Selecteer het type informatie dat je wilt delen: Of het nu een website, een contactkaart (vCard), een tekst of een WiFi-wachtwoord is, selecteer de juiste optie in de tool.
  3. Voer de gegevens in: Vul de relevante informatie in, zoals de URL van je website, je contactgegevens, of de inloggegevens van je WiFi-netwerk.
  4. Genereer en download de QR-code: Klik op de knop om de QR-code te genereren. Vervolgens kan je de code downloaden en opslaan als een afbeelding op je apparaat.
  5. Test de QR-code: Scan de QR-code met je smartphone om te controleren of hij correct werkt. Het is belangrijk om zeker te zijn dat de code naar de juiste informatie leidt.

QR-codes en veiligheid

Bij het gebruik van QR-codes is het belangrijk om ook aan je veiligheid te denken. Hoewel QR-codes handig zijn, kunnen ze soms ook risico’s met zich meebrengen. Cybercriminelen maken soms misbruik van QR-codes om mensen naar malafide websites te leiden of om malware te verspreiden. Daarom is het cruciaal om nooit zomaar codes van onbekende herkomst te scannen. Zorg ervoor dat je QR-codes alleen scant van betrouwbare bronnen, zoals bedrijven, vrienden of familie. Wees voorzichtig met codes die je op onverwachte of verdachte plaatsen tegenkomt, zoals openbare locaties of onbekende websites.


Klaar om jouw eigen QR-code te maken?

Nu je weet wat een QR-code is, hoe je er een kan maken, en waarvoor je hem kan gebruiken, is het tijd om zelf aan de slag te gaan! Of je nu een ondernemer bent die klanten wil aantrekken, of gewoon je WiFi-wachtwoord wil delen, een QR-code biedt een eenvoudige en effectieve oplossing.


Om QR-codes optimaal te benutten, heb je natuurlijk een snelle en betrouwbare mobiele verbinding nodig. Kies daaromvoor Proximus Mobile! Je kan het abonnement kiezen dat het best bij je past, van 5 GB mobiele data tot 100% onbeperkt. Zo surf je op het internet waar je ook bent en op welk toestel je ook wil.

Ontdek Proximus Mobile nu meteen!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie