Goede wachtwoorden kiezen: 7 tips om het veilig te houden
Gepubliceerd op 12/10/2022 in Gouden tips van…
Van je e-mailadres en alle social media, tot Netflix of je favoriete nieuwswebsite. En niet te vergeten: de meeste apps op je smartphone. Voor werkelijk alles op het internet heb je tegenwoordig wachtwoorden nodig. En dan is de verleiding natuurlijk eens zo groot om voor gemak te gaan, in plaats van veiligheid. Maar een makkelijk wachtwoord (of hetzelfde voor meerdere websites) maakt je een kwetsbare prooi voor cybercriminelen. Iets waar je eigenlijk niet bij stilstaat, tot het je overkomt.
Want vergis je niet: naast phishing komt het kraken van wachtwoorden nog altijd veel voor. Met deze 7 makkelijke tips zullen je accounts echter veel minder snel gehackt worden:
1. Ga voor goede wachtwoorden
Je zou ervan versteld staan hoeveel Belgen nog altijd ‘wachtwoord’ als wachtwoord kiezen. Net zoals ‘123456’ is dat zowat het eerste dat cybercriminelen uitproberen. Kies dus zeker iets originelers dan dat.
Maar hoe kies je goede wachtwoorden? Wel, in een goed exemplaar vind je alvast volgende twee zaken terug:
- Het is minstens 8 tot 12 tekens lang,
- met een combinatie van zowel kleinere letters, hoofdletters, cijfers en symbolen.
Daarbij is het zeker een goed idee om een wachtwoordzin te kiezen, zoals ‘deTreinvan1743isWeerteLaat!’. Maar nog beter is om voor een zogenaamd acroniem te gaan, waarbij je de eerste letter van elk woord neemt. ‘Ik eet elke ochtend een boterham met pruimenconfituur’ wordt dan ‘IeeOeBmP45?’. Een niet-bestaand woord is namelijk moeilijker te kraken dan eentje dat terug te vinden valt in de Dikke Van Dale.
2. Zorg ervoor dat goede wachtwoorden niks over jou vertellen
In tijden van Facebook en Instagram is het namelijk veel makkelijker geworden om alles over je leven te weten te komen. Ook als iemand je helemaal niet kent. Denk maar aan die foto met je hond op social media, waarbij iemand in het commentaargedeelte de naam verklapt.
Bij het kiezen van je wachtwoorden ga je dus best nooit voor zaken als een naam, geboortedatum of adres. Maar bijvoorbeeld ook niet voor de naam van je middelbare school of het bedrijf waarvoor je werkt.
3. Neem verschillende goede wachtwoorden
Hergebruik een wachtwoord nooit voor verschillende websites. En al helemaal niet degene die je voor het account van je e-mailadres gebruikt. Bij het inschrijven op zowat elke site moet je namelijk ook datzelfde e-mailadres meegeven. En met die combinatie is het dan natuurlijk kinderspel om je e-mailaccount te openen. Het is hetzelfde als een kaartje met het adres van je woning aan een wildvreemde geven, met de sleutel van de voordeur erbovenop.
4. Laat goede wachtwoorden genereren
Toegegeven: het is behoorlijk moeilijk om voor die 23ste website nog altijd origineel uit de hoek te komen. Laat staan om het wachtwoord vervolgens ook te onthouden.
Gelukkig bestaan er tegenwoordig heel wat password generators, die de klus voor jou klaren. In de eerste plaats bestaat de functie in zowat elke internetbrowser, zoals Google Chrome. Maar er zijn ook speciale websites, die een wachtwoord voorstellen die bijna niet te kraken valt. En aangezien je hierbij niet vertelt waar je deze gaat gebruiken, is dit volledig veilig.
5. Verander je wachtwoorden regelmatig
Met deze tips is het voor cybercriminelen al een pak moeilijker geworden om je wachtwoorden te weten te komen. Maar door zaken als phishing en virussen valt het helaas niet voor 100% uit te sluiten.
Dat is echter ook makkelijk te omzeilen door vaak genoeg je wachtwoord opnieuw in te stellen. Op die manier moeten de snoodaards namelijk van voor af aan herbeginnen, moesten ze je oude wachtwoord achterhalen. Een goede maatstaf is om dit klusje minstens elke 2 maanden te doen. Vaker kan natuurlijk ook.
Een belangrijke tip hierbij: zorg ervoor dat je nieuwe wachtwoord voldoende verschilt van je vorige versie. Verander ‘Snollebolleke23!’ dus niet in ‘Snollebolleke24!’.
6. Deel je wachtwoorden niet met anderen
Zelfs niet met vrienden of familie. Er is zeker niets verkeerd aan om hen te zeggen dat je dat niet wil. Een wachtwoord is iets persoonlijk, dat niemand hoeft te kennen. Het is zoals de pincode van je bankkaart of het veiligheidspatroon op je smartphone prijsgeven.
Wat je best ook niet doet, is je goede wachtwoorden ergens noteren. Zowel in een ouderwets boekje in de kast als een digitaal Word-document op je laptop is dit namelijk veel te makkelijk te stelen. Een veiliger alternatief hiervoor is de wachtwoordmanager op je toestel zelf.
Internetbrowsers zoals Google Chrome hebben deze optie standaard ingesteld en vragen je toestemming om wachtwoorden en logins te bewaren. Daarnaast bestaan er ook verschillende tools die als password managers dienstdoen, zoals bijvoorbeeld LastPass.
7. En overweeg een dubbele verificatie
Op deze manier wordt het voor mensen met foute bedoelingen nog een pak moeilijker om in je account te komen. Bij zo’n dubbele authenticatie moet je namelijk op twee manieren inloggen. Meestal is dit een combinatie van je wachtwoord, met een code die naar je gsm wordt gestuurd. Zeker bij e-mailaccounts en de belangrijkste social media bestaat deze mogelijkheid vandaag al.
Ziezo! Met deze tips in het achterhoofd houdt jouw wachtwoord de snoodaards veel beter buiten.
En wil je nog veiliger surfen? Dan is Norton Security een goed idee. Dat zorgt namelijk voor de totale internetbescherming tegen zaken als virussen, hacking én phishing. En dat op al je toestellen. Probeer het nu de eerste maand gratis uit!
Sophie
Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun