Wat is juice jacking en hoe werkt het?

Gepubliceerd op 17/04/2024 in Bits & Bytes

Laad jij je gsm regelmatig op waar je ook gaat? Op de trein, in een café of in een openbaar gebouw, … als je batterij plat is, zoek je zo snel mogelijk een manier om je smartphone op te laden. Toch moet je opletten voor juice jacking. Wat is dat? We leggen het je graag uit.

Wat is juice jacking en hoe werkt het?

Juice jacking is het stelen van gegevens of het verspreiden van malware via usb-laders. Zo kunnen mensen met kwade bedoelingen en hackers een openbare usb-lader of een powerbank manipuleren om virussen op je smartphone te zetten of je vertrouwelijke gegevens te stelen.

De term werd in 2011 bedacht door onderzoeksjournalist Brian Krebs nadat hij een proof-of-concept aanval had uitgevoerd op DEFCON. Het komt momenteel nog niet zo vaak voor, maar hackers zijn steeds op zoek naar nieuwe technieken.


Hoe werkt juice jacking?

Een usb-lader is niet helemaal hetzelfde als een stopcontact. Je kan nooit zeker zijn wat er achter zo’n usb-poort zit. Je gaat er uiteraard vanuit dat je stroom krijgt voor je smartphone, maar er kan ook een computer achter zitten. Die kan dan geprogrammeerd zijn om gegevens te kopiëren van je toestel of malware erop te installeren. En dat geldt zowel voor usb-poorten die ergens vast ingebouwd zijn, bijvoorbeeld in luchthavens of hotelkamers, als voor powerbanks.


Hoe voorkom je juice jacking?

Gelukkig zijn er ook een aantal praktische tips om je gegevens en je smartphone te beschermen tegen juice jacking en de nare gevolgen ervan.

  1. Installeer een antivirusprogramma
    Ook voor je smartphone bestaan er verschillende antivirusprogramma’s. Zo is Norton een bekende software die je toestel optimaal beschermt.
  2. Download nooit zomaar iets
    Als je je smartphone aan een usb-lader hangt en er verschijnt een vraag om iets te downloaden, weiger dan altijd.
  3. Gebruik geen openbare usb-laders
    Probeer te vermijden om op openbare plaatsen gebruik te maken van usb-laders of powerbanks van andere mensen. Moet je toch dringend je smartphone opladen? Kies dan voor een stopcontact.
  4. Gebruik je eigen kabel
    Ook een kabel met een usb-aansluiting kan misbruikt worden voor malafide praktijken. Gebruik dus altijd je eigen kabel om te laden of gegevens over te zetten.
  5. Wees kritisch
    Als iets gratis is, ben jij het product. Als je gratis gebruik mag maken van een wifi-netwerk, moet je vaak inloggen en betaal je dus met je gegevens. Let dus ook goed op met gratis opladen. Geef nooit vertrouwelijke gegevens door in ruil voor stroom.

Deze techniek kan ook gebruikt worden bij usb-sticks, dus plug zeker nooit zomaar een onbekende usb in jouw laptop of ander toestel.


Om veilig op internet te surfen, kies je voor Norton Security. Bescherm je computer en netwerk tegen hackers en malware. Het is de beste manier om je privacy te beschermen, omdat niemand je gegevens kan bemachtigen.

Kies nu voor Norton!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie