Wat is een IMEI-nummer en waarvoor dient het?

Gepubliceerd op 28/12/2022 in Smartphones

Weet jij wat het IMEI-nummer van jouw gsm is, waarvoor het dient en hoe je het kan vinden? Als het antwoord op die vragen ‘nee’ is, helpen we je graag op weg. We leggen je alles uit over dit nummer en waarom je er goed aan doet het ergens te noteren.

Wat is een IMEI-nummer en waarvoor dient het?

Wat is een IMEI-nummer?

IMEI staat voor ‘International Mobile Equipment Identity’ en is verplicht voor alle toestellen die verbonden kunnen worden met mobiel internet of telefonie. Het IMEI-nummer van je gsm is een unieke code, bestaande uit 15 cijfers, die gekoppeld wordt aan jouw toestel. Zo kunnen fabrikanten bijvoorbeeld zien hoe oud je telefoon is en kan jij bewijzen dat het toestel van jou is. Niemand kan het IMEI-nummer aanpassen of verwijderen.

Als jouw gsm dus gestolen wordt, kan je aangifte doen aan de hand van dat nummer en kan de politie je verwittigen als het toestel opduikt op tweedehandssites of binnengebracht wordt op het politiebureau. Vaak kan je ook via de provider het toestel laten vergrendelen zodat de dieven het niet langer kunnen gebruiken. Noteer het nummer dus ergens zodat je het kan doorgeven in geval van diefstal!


Hoe vind ik het IMEI-nummer van mijn gsm?

Er zijn verschillende manieren om het IMEI-nummer van je gsm te achterhalen. Soms staat het op je SIM-kaart of in het doosje van je toestel, maar meestal kan je het ook vinden in de instellingen. Bij zeer oude toestellen waarvan je de batterij nog kan uithalen, staat het nummer soms ook op het stickertje onder de batterij.

Het IMEI-nummer opvragen voor iPhone

  • Ga naar de instellingen van je iPhone
  • Druk op ‘Algemeen’ en vervolgens op ‘Info’
  • Scroll naar beneden tot je het IMEI-nummer ziet

Het IMEI-nummer opvragen voor Android

  • Ga naar de instellingen van je smartphone
  • Druk op ‘Over toestel’
  • Scroll naar beneden tot je het IMEI-nummer ziet

Het IMEI-nummer opvragen voor andere Android-toestellen

Als je gsm een Android-toestel is, heb je nog een andere manier om het IMEI-nummer te achterhalen. Je kan namelijk via de toetsen het nummer opvragen:

  • Open de belfunctie van je telefoon
  • Toets *#06# in (sterretje, hekje, nul, zes, hekje)
  • Bel naar het nummer
  • Op het scherm verschijnt nu het IMEI-nummer van je toestel

Wat is het IMEI-nummer bij een Dual SIM?

Als jij een Dual SIM gebruikt, heb je ook twee IMEI-nummers, eentje voor elk SIM-slot. Je vindt ze op dezelfde manier, maar jouw beide SIM-kaarten zijn gekoppeld aan een uniek nummer.


Wat met een eSIM?

Een aantal smartphones hebben geen fysieke SIM-kaart maar, maar een eSIM. Dat is een “embedded simcard” of een SIM-functie die al in je toestel ingebouwd zit. Je activeert de functie met een code die je ontvangt van je provider of verkoper. Een aantal toestellen die compatibel zijn met de eSIM zijn bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S22, de Xiaomi 12T Pro, de Apple iPhone 14 en de OPPO Find X5 Pro. De IMEI-code van je gsm blijft echter op dezelfde manier gelden als bij een fysieke SIM-kaart.


Wist je dat … je je smartphone bovendien ook kan beschermen tegen schade die jouw garantie niet dekt? Met onze Smartphone Omnium-verzekering ben je altijd gerust, geniet je van een wereldwijde dekking en snelle afhandeling van schadegevallen.

Ontdek onze Smartphone Omnium-verzekering!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie