Welke cloudopslag is de beste?

Gepubliceerd op 04/12/2024 in Gouden tips van…

Er zijn verschillende manieren om je bestanden veilig te bewaren, maar ze vallen allemaal in twee categorieën: lokale opslag of cloudopslag. Maar wat is cloudopslag juist en hoe ga je ermee aan de slag? We leggen je alles uit.

Welke cloudopslag is de beste?

Wat is cloudopslag?

Bij lokale opslag bewaar je jouw documenten, foto’s en video’s enkel op je toestel zelf, op een geheugenkaart of op het interne geheugen. Bij cloudopslag bewaar je je bestanden op een externe server en heb je een internetverbinding nodig om toegang te krijgen tot die server. Zo kan je vanop verschillende toestellen aan je bestanden.

Er zijn twee manieren om te werken met cloudopslag. Je kan een back-up maken van je bestanden of ze realtime synchroniseren. Bij een back-up maak je simpelweg een kopie, maar bij synchronisatie spiegel je je bestanden. Pas je bijvoorbeeld op je smartphone een bestand aan, dan wordt ook het bestand in je cloudopslag automatisch aangepast. Let hier dus goed mee op, zodat je geen bestanden verwijdert omdat je denkt dat ze in de cloudopslag zitten, terwijl ze daar dan ook verwijderd worden.


Wat zijn de voordelen van opslag in de cloud?

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan cloudopslag. Als er iets met je fysieke toestel gebeurt, blijven je bestanden bewaard, bijvoorbeeld bij een brand, overstroming of inbraak of als je je smartphone kapot zou laten vallen. Het is dan wel belangrijk om regelmatig, al dan niet automatisch, een back-up te maken. Je krijgt dan makkelijk toegang tot je bestanden in de cloud vanop een ander toestel.

Het is ook handig als je vanop verschillende toestellen aan een bestand wil werken, omdat je steeds de laatste nieuwe versie hebt. Een document uitschrijven op je laptop en er vervolgens verder aan werken vanop je tablet onderweg? Eitje! Bovendien kan je zo ook makkelijk samenwerken met anderen aan hetzelfde document.


Wat zijn de nadelen van cloudopslag?

Cloudopslag heeft echter ook een paar nadelen. De gratis opslagruimte is altijd beperkt en kan onvoldoende zijn voor jouw projecten. Dan ben je al snel verplicht om meer ruimte aan te kopen. Ook heb je altijd een degelijke internetverbinding nodig om aan je bestanden te kunnen. Afhankelijk van waar je overal toegang wil, kan dat al eens lastig zijn. Tot slot moet je er ook zelf aan denken om regelmatig een back-up te maken of ervoor zorgen dat dat automatisch gebeurt.


Waarop moet ik letten bij het kiezen van cloudopslag?

Zoals gezegd, zijn er verschillende grote en kleine spelers die cloudopslag aanbieden. Vaak zijn bepaalde opslagdiensten ook gekoppend aan het type apparaat, bijvoorbeeld:

  • OneDrive voor Windows-computers
  • iCloud voor Mac, iPhone en iPad.
  • Google Drive voor Android

Er zijn echter ook aanbieders die puur focussen op cloudopslag en hun tool aanbieden voor verschillende apparaten. Dropbox is daarvan een goed voorbeeld en een van de grootste spelers op de markt.

Om een cloudopslag te kiezen, is het handig om eerst te bekijken wat je er precies mee wil doen. Werk je met zeer grote foto- en videobestanden? Dan zijn het beschikbare opslaggeheugen en de maximale bestandsgrootte doorslaggevende factoren. Sommige clouddiensten hebben een bestandslimiet van amper 2 GB en daar zit je dan al snel over. Wil je vanop alle mogelijke locaties kunnen (samen)werken, dan is realtime synchronisatie enorm belangrijk zodat je steeds de meest recente versie van een bestand hebt.

Tot slot willen we ook meegeven dat de grootste cloudplatformen zeer goed beveiligd zijn. Als je kiest voor een kleinere speler, is het een goed idee om de privacyvoorwaarden grondig na te lezen en de beveiliging van je documenten te checken. Kies ook steeds een veilig wachtwoord om problemen en hacking van je bestanden te vermijden.


Wat is OneDrive?

OneDrive is de cloudopslag van Microsoft en is standaard geïnstalleerd op een Windows-computer. Wil je deze dienst gebruiken op een Apple- of Android-toestel, dan moet je zelf de app installeren. In de gratis formule zicht 5 GB opslagruimte. Die kan je vervolgens uitbreiden naar 100 GB voor 2 euro per maand of naar 1.000 GB voor 7 euro per maand.

Gebruikers moeten verplicht een Microsoft-account aanmaken om de cloudopslag te gebruiken, maar in ruil krijg je ook een gratis online versie van Microsoft Word, Excel en PowerPoint.


Wat is iCloud?

iCloud is de opslagdienst van Apple en is standaard geïnstalleerd op Mac, iPhone en iPad. Je kan deze dienst ook gebruiken op een Windows-computer door de app te downloaden, maar er is geen app beschikbaar voor Android. Je krijgt ook hier 5 GB gratis opslagruimte en kan die uitbreiden naar 50 GB voor 99 cent per maand. Apple heeft echter verschillende formules, want je kan ook kiezen voor 200 GB (2,99 euro), 2.000 GB (9,99 euro), 6.000 GB (29,99 euro) en 12.000 GB (59,99 euro). Gebruikers moeten verplicht een Apple ID-aanmaken om de cloudopslag te gebruiken.


Wat is Google Drive?

Ook Google heeft zijn eigen cloudopslag, namelijk Google Drive, die standaard geïnstalleerd is op Android-toestellen. Daarnaast kan je de dienst gebruiken door de app te downloaden voor Apple- of Windows-toestellen of via je webbrowser werken. Je krijgt 15 GB gratis geheugen, maar dat wordt wel gebruikt door verschillende Google-diensten, zoals Gmail, Google Foto’s en Drive.

Je opslag raakt zo dus snel vol. Je krijgt echter 100 GB voor 1,99 euro per maand, maar je kan ook kiezen voor 200 GB (2,99 euro) en 2.000 GB (9,99 euro). Daarbij krijg je ook toegang tot de Google-tegenhangers van Word, Excel en PowerPoint, namelijk Google Docs, Google Sheets en Google Presentaties.


Wat is Dropbox?

Dropbox is een aanbieder die zich focust puur op cloudopslag en is daarmee de uitzondering in deze lijst. Je vindt de tool dus niet standaard op je toestel, maar moet altijd zelf de app downloaden. Bij de gratis versie krijg je 2 GB geheugen, maar voor 11,99 euro per maand krijg je 2.000 GB opslag, toegang tot Dropbox Transfer om grote bestanden te versturen en 30 dagen toegang tot verwijderde bestanden.

Wil je een abonnement voor heel de familie, dan kan je met Dropbox Family voor 19,99 euro per maand tot zes gebruikers toevoegen.


Heb je een cloudopslag gekozen? Vergeet dan niet dat je steeds een degelijke internetverbinding nodig hebt om er optimaal gebruik van te maken. Dan is er gelukkig ons Flex-pack. Dat omvat een onbeperkte internetverbinding thuis, een of meer mobiele abonnementen en toegang tot tv-zenders en de Pickx-applicatie.

Ontdek Flex nu meteen!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie