Hoe maak je een back-up van je smartphone?

Gepubliceerd op 30/03/2023 in Gouden tips van…

Op 31 maart is het World Backup Day, een dag om je erop attent te maken dat je niet mag vergeten een back-up te maken van je gegevens. Maar hoe pak je dat juist aan en hoe zorg je ervoor dat je geen bestanden kwijtraakt op je smartphone?

Hoe maak je een back-up van je smartphone?

Jouw smartphone bevat een schat aan kostbare data, van je contacten tot foto’s, bestanden en belangrijke berichten. Die wil je natuurlijk nooit kwijtraken. Het zou zomaar kunnen gebeuren dat je smartphone kapotgaat, gestolen wordt of dat je hem ergens kwijtspeelt. Daarom is het belangrijk om regelmatig of automatisch een back-up te maken van al je gegevens. Zo kan je alles makkelijk overzetten naar een nieuw toestel, zelfs als je oude toestel kwijt of kapot is. We leggen je graag uit hoe je dat precies doet.

1. Een back-up maken in de cloud

De beste methode om je gegevens nooit meer kwijt te raken, is door ze op te slaan in de cloud. Maar wat betekent dat juist? Je bewaart je data dan niet langer op één bepaald toestel, maar maakt gebruik van een online platform dat je data overschrijft op de server van dat platform. Er bestaan verschillende cloudservices, zoals onder andere iCloud, OneDrive, Google en Dropbox.


2. Een back-up maken van je Android-smartphone

De makkelijkste manier om een back-up te maken van de data op je Android-smartphone is met Google. Je hebt sowieso een Google-account nodig om apps te downloaden uit de Playstore, en je kan dat dus ook gebruiken om al je gegevens te bewaren in hun cloud. Met Google Photos kan je bijvoorbeeld al je foto’s, video’s en screenshots uploaden naar hun dienst. Documenten kan je dan weer bewaren op Google Drive en je contactgegevens kan je synchroniseren met je mailbox. Als je je Google-account aan een nieuwe telefoon toevoegt, worden eerdere back-ups voor dat Google-account op de telefoon geplaatst.

Zo stel je een automatische back-up in voor Android:

  • Open “Instellingen” op je telefoon.
  • Selecteer “Google” en “Back-up”.
  • Zet “Back-up met Google One” aan en volg je de instructies op het scherm.
  • Tik op “Nu back-up maken”.

Het kan tot 24 uur duren voordat Google One de back-up heeft gemaakt. Als je gegevens zijn opgeslagen, zie je onder de geselecteerde gegevenstypen “Aan” staan. Voor een automatische back-up van je foto’s, video’s en screenshots ga je naar Google Photos, klik je op je profielfoto en dan op “Instellingen voor Foto’s”. Daar vind je de optie “Back-up”.


3. Een back-up maken van je iPhone

Ook voor je iPhone of iPad kan je heel makkelijk een back-up instellen. Apple gebruikt daarvoor haar eigen clouddiensten, die standaard beschikbaar zijn op alle Apple-toestellen. Je kan heel makkelijk een back-up maken van je volledige toestel in slechts een paar stappen:

  • Maak verbinding met een wifi-netwerk.
  • Ga naar “Instellingen” waar je jouw naam ziet staan en tik op “iCloud”.
  • Tik op “iCloud-reservekopie”.
  • Tik op “Maak nu reservekopie”.

Je toestel moet verbonden blijven met het wifinetwerk tot de back-up voltooid is. Onder “Maak je reservekopie” zie je vervolgens de laatste nieuwe versie staan, met de datum en het tijdstip waarop je de back-up gemaakt hebt. Als je niet genoeg opslagruimte hebt in iCloud om de back-up te voltooien, zal je je iCloud moeten upgraden.


4. Je berichten in Whatsapp bewaren

Je Whatsapp-berichten worden niet automatisch bewaard in een back-up. Maar je kan dat wel apart instellen. Zo raak je ook je belangrijkste berichten van vrienden en familie nooit meer kwijt.

Voor Android maakt Whatsapp gebruik van Google Drive voor het maken van een back-up. Voor Apple maakt Whatsapp een back-up naar iCloud. De werkwijze is echter voor beide types hetzelfde:

  • Open WhatsApp op je smartphone.
  • Tik op de drie puntjes rechtsboven en vervolgens op “Instellingen”.
  • Ga naar “Chats” en “Chat back-up” en druk op de groene knop met “Back-up maken” om het proces te beginnen.
  • Volg de stappen op het scherm.

Om je berichten vervolgens terug te zetten op je nieuwe toestel, heb je ook maar een paar stappen nodig. De werkwijze verschilt hier wel tussen Android of Apple.

WhatsApp back-up terugzetten op Android:

  • Installeer WhatsApp op je nieuwe smartphone.
  • Koppel het toestel aan je Google-account waarop je een back-up gemaakt hebt.
  • Open WhatsApp en verifieer je nummer.
  • Tik op “Herstellen”.
  • Tik op “Volgende” zodra het terugzetten klaar is en je chats worden weergegeven.

WhatsApp back-up terugzetten op Apple-toestellen:

  • Installeer WhatsApp op je nieuwe smartphone.
  • Open WhatsApp en verifieer je nummer.
  • Kies voor “Zet chatgeschiedenis terug”.
  • Tik op “Volgende” zodra het terugzetten klaar is.
  • Voer je naam en profielfoto in om je chats te tonen.

Het maken van een back-up van je belangrijkste gegevens is altijd een goed idee, maar zorg dan ook dat je account goed beveiligd is. Als een hacker in je account zou raken, kan hij aan heel wat privégegevens, beeldmateriaal en persoonlijke info. Kies dus altijd voor een sterk wachtwoord voor je accounts en vergrendel je smartphone met een code, gezichtsherkenning of vingerafdruk.


Een back-up is een goede manier om je gegevens te bewaren als je je smartphone zou kwijtspelen. Maar het helpt natuurlijk niet tegen mensen met kwade bedoelingen. Norton beschermt jouw gezin tegen de gevaren van phising, spam of malware.

Ontdek Norton nu meteen!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie