Als zelfstandige beginnen? 8 tips om te starten als een pro!

Gepubliceerd op 05/08/2021 in Start Like A Pro

Of je nu je eigen meubels wil maken, freelance journalist worden, of een online bakkersketen starten: één ding is zeker: er stroomt ondernemersbloed door jouw aders. Maar hoe zet je die eerste stappen als zelfstandige? We zetten alles, maar dan ook álles wat je moet weten op een rijtje in dit handige overzicht.

Als zelfstandige beginnen? 8 tips om te starten als een pro!

1. Check of je er klaar voor bent

Je idee heb je, maar ben je er wel echt klaar voor om de sprong te wagen? Naast motivatie en mensenkennis zijn er nog heel wat signalen die je vertellen of een eigen zaak iets voor jou is.

Ben je al even bezig, maar twijfel je om van je bijberoep je hoofdberoep te maken? Als je voldoende werk en voldoende budget hebt, is dat al een goed teken. Maar check meteen ook of je klaar bent om definitief zelfstandige te worden.

2. Kies het juiste statuut

Er is meer dan één manier om zelfstandige te worden. Zo kun je bijvoorbeeld zelfstandige in hoofdberoep worden, of in bijberoep. Maar wat is nu de beste optie?

Studeer je nog? Als je tussen de 18 en 25 jaar oud bent, kan je al beginnen als student-ondernemer: je vraagt dan een specifiek statuut aan. Bonus: je kunt zelfs fiscaal ten laste blijven van je ouders!

Ben je bijvoorbeeld arts, journalist of architect? Dan behoor je tot de categorie van vrije beroepers. En dat brengt voor je loopbaan een aantal bijzonderheden met zich mee.

Tot slot: vergis je niet tussen werken als zelfstandige en bijklussen. Dat laatste doe je in je vrije tijd tegen betaling onder bepaalde voorwaarden.

3. Stel een businessplan op

Met een goed idee neem je een vliegende start … maar niet zonder degelijk businessplan. Een watte? Het klinkt ingewikkelder dan het is, en met deze 9 essentiële vragen voor je bedrijf helpen we je al een heel eind op weg!

4. Maak een stappenplan

Naast een businessplan is het ook een goed idee om een stappenplan op te maken voor jezelf. Wat moet je allemaal in orde brengen? Wat krijgt prioriteit? Dat kan gaan van administratieve formaliteiten tot het promoten van je zaak.

5. Wees je bewust van de valkuilen

Je eigen zaak starten is een grote stap. En struikelblokken zullen er altijd zijn op je pad. Toch hoef je je niet te laten ontmoedigen. Een goede voorbereiding is tenslotte het halve werk. Het is gewoon een kwestie je bewust te zijn van de grootste valkuilen en veel gemaakte fouten te vermijden. Zo kun je met een gerust hart beginnen aan je traject als ondernemer!

6. Ga op zoek naar een goeie bedrijfsnaam

Een goed concept is één, een goed concept mét een klinkende naam is twee. Hoe kun je opvallen tussen de concurrentie? Maakt je naam wel duidelijk wat je precies doet? En is hij nog niet bezet? Hier zijn 13 dingen om op te letten als je een bedrijfsnaam kiest.

7. Ga eventueel voor een overname

Geen zin om helemaal van nul te beginnen? Ook als startende ondernemer kan een zaak overnemen een goede optie zijn. Zo heb je misschien meteen je naamsbekendheid en goed personeel als voordelen. Goed idee? Ontdek of een overname voor jou de moeite waard is!

8. Kies voor de juiste ondernemingsvorm

Nv, bv, bvba, … er zijn heel wat formules om je zaak op te richten. Wil je bijvoorbeeld alleen aan de slag of met personeel? Heb je een startkapitaal of niet? Het speelt allemaal een rol. Benieuwd welke ondernemingsvorm voor jou de juiste is?

Voor nog meer deskundig advies, interessante links of suggesties voor tools om je als Starter stap voor stap te begeleiden, kan je terecht op Start Like A Pro.

Start Like A Pro

Start Like A Pro

Start je eigen zaak met deskundig advies, interessante links en suggesties voor tools!

Andere artikels van Start Like A Pro