Ondernemen: een hoofd- of bijzaak?
Gepubliceerd op 10/07/2020 in Start Like A Pro
Beginnen ondernemen, allemaal goed en wel. Maar moet ik als zelfstandige nu écht alles op alles zetten en meteen in hoofdberoep beginnen? Kan ik niet beter voorzichtig starten en mijn onderneming zachtjes opbouwen vanuit bijberoep? Wel, er valt voor allebei iets te zeggen.
Gebeten door het ondernemers virus? Zeker van je ding en vollen bak goesting om er keihard in te vliegen? Dan ga je natuurlijk zoveel mogelijk tijd in je zaak stoppen en kies je voor een activiteit in hoofdberoep.
Maar als je niet meteen zicht hebt op inkomsten, als je een project met lange aanlooptijd ontwikkelt of als je gewoon niet zo van risico’s houdt, kan je ook starten als zelfstandige in bijberoep.
Hoofdberoep of bijberoep, wa’s da?
Simpel. Als je godganse dagen bezig bent met je activiteit als zelfstandige – of netjes gezegd: als dit je voornaamste of enige bezigheid is – dan ben je zelfstandig in hoofdberoep.
Als loontrekkende of ambtenaar kan je aansluiten als zelfstandige in bijberoep. Maar:
Je bent zelfstandige in bijberoep indien je sociale rechten al geregeld zijn als werknemer of ambtenaar. Voorwaarde is dat je minstens halftijds werkt als loontrekkende en per kwartaal minstens 235 uren presteert (berekend in een 38 urenweek). Ook wanneer je een vervangingsinkomen als werknemer of ambtenaar hebt – bijvoorbeeld een werkloosheidsuitkering of een uitkering bij arbeidsongeschiktheid – kan onder bepaalde voorwaarden als zelfstandige in bijberoep beschouwd worden.
Sociale bijdragen
Het grootste verschil tussen de twee statuten schuilt in de sociale bijdragen. Een hoofdberoep veronderstelt een bepaald inkomen. Ook als je minder verdient, wordt je bijdrage toch op dit bedrag berekend.
Voor zelfstandigen in bijberoep gelden dezelfde percentages, maar pas vanaf een bepaald inkomen. Verdien je minder, dan betaal je geen bijdragen. In je loontrekkende activiteit bouw je overigens de meeste andere sociale rechten op.
Naast het meest voorkomende onderscheid tussen hoofd- of bijberoep, heb je ook nog uitzonderingen zoals meewerkende echtgenoten, gepensioneerden en zelfstandigen in hoofdberoep met gelijkstelling met bijberoep. Maar dat is dan weer een ander ondernemersverhaal.
Succes met je onderneming, in hoofd-of bijberoep!
Bron: UNIZO
Starterslijn (gratis) 02 21 22 677
Voor nog meer deskundig advies, interessante links of suggesties voor tools om je als Starter stap voor stap te begeleiden, kan je terecht op Start Like A Pro.
Start Like A Pro
Start je eigen zaak met deskundig advies, interessante links en suggesties voor tools!