Hoe werkt wireless charging?

Gepubliceerd op 15/05/2023 in Gouden tips van…

Wireless charging of het draadloos opladen van je smartphone, wordt een alsmaar populairder alternatief voor dat gedoe met kabeltjes. En terecht! Want niet alleen met de iPhone of Apple Watch is wireless charging tegenwoordig mogelijk. Ook heel wat smartphones van Samsung, Huawei en co zijn op de kar gesprongen.

Hoe werkt wireless charging?

Maar hoe werkt wireless charging precies? Wel, het enige wat je bij draadloos opladen moet doen, is je toestel op een charging pad leggen. Het geheim zit hem in de zogenaamde inductive charging. Het laadstation zorgt via een elektromagnetisch veld voor elektrische spanning. De batterij van je smartphone neemt die spanning vervolgens op.

Draadloos opladen is dus erg makkelijk. Maar meestal moet je de wireless charger er wel zelf bijkopen. Meestal zit die niet standaard in de doos bij je nieuwe smartphone. Er zijn bovendien een aantal zaken waarop je moet letten als je je smartphone draadloos wil opladen:


1. Is je smartphone compatibel met wireless charging?

Belangrijk om weten is dat niet elke gsm de mogelijkheid heeft om draadloos op te laden. Verschillende recente smartphones, zoals onder andere de iPhone 14 en de Samsung Galaxy S23, bieden de mogelijkheid tot draadloos opladen.

Vervolgens is het belangrijk om te weten welke technologie voor draadloos opladen jouw smartphone gebruikt. Qi wireless charging wordt door veruit de meeste toestellen gebruikt. Vergelijk het met standaarden als bluetooth en wifi. Je smartphone en je draadloze lader moeten dus over dezelfde technologie beschikken, bijvoorbeeld de Qi-standaard. Dat wil echter niet zeggen dat je smartphone en je charging pad van hetzelfde merk moeten zijn.


2. Hoe snel werkt draadloos opladen?

De snelheid waarmee je smartphone oplaadt, is sterk afhankelijk van de charging pad die je gebruikt. Kijk naar het maximale aantal watt dat de wireless charging pad kan produceren. Draadloos opladen gebeurt bijna altijd aan 5 watt. Voor snelladen gaat dat tot 7,5 watt of soms richting 10 tot zelfs 20 watt.

Bij snelladen is het belangrijk te weten dat zowat elk merk een ander laadprofiel gebruikt. Wil je fast charging gebruiken? Controleer dan of de charging pad je smartphonemerk ondersteunt. Heel wat opladers ondersteunen snelladen voor verschillende merken, maar dat is niet altijd het geval.

Ook de maximale capaciteit van wireless charging bij je smartphone zelf speelt een rol. Wees gerust: een charging pad met een hoger wattage zal de batterij van je gsm niet beschadigen. De wireless charging pad past zich namelijk gewoon aan en stuurt een lagere hoeveelheid door. Je bent dus weinig met een charging pad van 20 watt, als je smartphone slechts 10 watt aankan. Tenzij je binnenkort toch een nieuwe smartphone wil kopen.


3. Hoe ziet een wireless charging pad eruit?

Er zijn verschillende types en modellen charging pads op de markt. Kijk daarbij niet enkel naar hoe de charging pad eruitziet, maar kies vooral op basis van jouw behoeften. Er bestaan bijvoorbeeld rechtopstaande modellen die je makkelijk op je bureau kan zetten tijdens het werken. En er zijn horizontale modellen waar je je smartphone bovenop legt om te laden.

Verder bestaan er modellen waarmee je meerdere toestellen tegelijk kan opladen, handig voor als je bijvoorbeeld ook een smartwatch wil opladen samen met je smartphone. Tot slot bestaan er ook chargers om je smartphone draadloos op te laden in de wagen, zodat je geen gedoe meer hebt met kabels.

Ben je op zoek naar een nieuwe smartphone die je draadloos kan opladen? Check dan zeker eens de toestellen in onze webshop. Er zit vast en zeker een model tussen dat aan jouw behoeften voldoet én makkelijk draadloos kan opladen!

Bestel nu je nieuwe smartphone

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie