Gsm in water gevallen? Zo los je dat op
Gepubliceerd op 21/06/2023 in Smartphones
Heb je je smartphone per ongeluk in de wc of het bad laten vallen? Dat kan iedereen overkomen. In het slechtste geval betekent het einde verhaal voor je toestel, omdat er binnenin kortsluiting ontstaat. Maar met wat geluk krijg je je toestel toch weer helemaal aan de praat. Dit zijn onze beste tips.
Meer en meer smartphones zijn tegenwoordig helemaal waterdicht, zoals de Samsung Galaxy S23. Maar als die van jou dat niet is, zijn er nog noodoplossingen om zoveel mogelijk water aan de binnenkant te verwijderen. Het is geen garantie op succes, maar zeker het proberen waard!
Je smartphone drogen in rijst
- Schakel allereerst het toestel meteen uit. Hoe sneller je dat doet, hoe groter de kans dat je smartphone het overleeft. Haal indien mogelijk ook de batterij en simkaart uit je gsm, samen met de geheugenkaart. Deze zaken kan je dan apart laten drogen.
- Houd je smartphone vervolgens ondersteboven. Schud een klein beetje met het toestel. Een deel van het water valt op deze manier wellicht spontaan naar buiten. Elke druppel telt!
- Droog het toestel en de verwijderde onderdelen af. Gebruik keukenpapier of een simpele handdoek.
- Leg alles in een bak ongekookte rijst. Zorg ervoor dat je telefoon goed omringd wordt door de rijstkorrels. De rijst zal het vocht langzaam uit het toestel trekken zonder je smartphone te beschadigen.
- Laat je gsm minstens 24 uur drogen. Laat de ongekookte rijst desnoods zelfs 72 uur zijn werk doen. Indien nodig, vervang je de nat geworden brei door nieuwe. Heb je geen rijst in huis? Dan kan je bijvoorbeeld ook havermout, couscous, muesli of kattenbakvulling gebruiken.
- Check nu of je telefoon, batterij en simkaart volledig droog zijn. Pas dan kan je alles in elkaar zetten en proberen om je smartphone op te starten. Probeer het toestel eerst weer aan de praat te krijgen voor je het aan de lader hangt.
Wat je absoluut NIET mag doen
- Ga je smartphone niet te lijf met een haardroger. De warmte zal de onderdelen in het toestel doen smelten en de wind blaast het water nog dieper in je gsm.
- Leg je smartphone ook niet op de verwarming of op een kachel, een gewone warme omgeving mag wel.
En wat als dit allemaal niets uithaalt?
Heeft bovenstaande methode niet geholpen, dan is je smartphone waarschijnlijk niet meer te redden. De fabrieksgarantie komt namelijk niet tussen bij waterschade. Zowat elke fabrikant heeft een chemische sticker binnenin het toestel zitten. Die verandert dan van kleur bij contact met water. De fabrikant kan dus heel makkelijk achterhalen of het om waterschade gaat.
Dat wil niet zeggen dat je hem niet kan binnenbrengen voor reparatie, alleen dat het niet langer onder garantie valt. Breng je toestel meteen binnen als het om waterschade gaat, want door corrosie kunnen de onderdelen snel beschadigd raken en dat zorgt voor nog meer problemen.
Heb je toch beslist dat het einde verhaal is voor je gsm? Dan helpen we je graag met de keuze van een nieuwe smartphone, die perfect bij jou past. Spring eens binnen in een Proximus Shop in je buurt of kijk eens rond op onze webshop.
Kies nu je nieuwe smartphoneMet Smartphone Omnium verzeker je bovendien je toestel voor schade die jouw gewone garantie niet dekt. Je nieuwe smartphone wordt binnen België bezorgd, als je oude niet te herstellen valt.
Sophie
Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun