Wat is een VPN-verbinding?
Gepubliceerd op 02/05/2024 in Gouden tips van…
Wil jij graag veiliger surfen, vooral op openbare locaties? Dan is een VPN-verbinding een goede manier om je gegevens te beschermen. Maar wat is het juist, hoe werkt het en hoe ga je er zelf mee aan de slag? Wij hebben de antwoorden.

Wat is een VPN?
VPN staat voor “Virtual Private Network” of een “Virtueel Privaat Netwerk”. Een VPN creëert een versleutelde en beveiligde internetverbinding. Zo kunnen derde partijen niet meekijken met jouw online gedrag en geniet je dus van meer privacy.
Hoe werkt een VPN?
Een VPN versleutelt je internetverkeer zodat derden niet zomaar kunnen zien wat jij online doet. Zodra je met een veilige VPN-server verbonden bent, gaat jouw internetverkeer door een versleutelde tunnel waar niemand naar binnen kan kijken, ook hackers, overheden of je internetprovider niet. De VPN-server dient als een stand-in voor jouw eigen server. In plaats van je echte IP-adres en locatie, zien websites die je bezoekt alleen het IP-adres en de locatie van de VPN-server. Dat gaat zo:
- De VPN versleutelt je data en stuurt die via een beveiligde tunnel naar de VPN-server.
- De VPN-server ontvangt en ontsleutelt die data.
- De ontsleutelde gegevens gaan via het internet richting de eindbestemming. Je echte IP-adres is nu veranderd in dat van de VPN-server.
- De VPN-server versleutelt de ontvangen data en stuurt die via de beveiligde tunnel naar jou.
- De VPN-app op jouw apparaat ontsleutelt de data zodat jij ze kan bekijken.
De VPN-verbinding werkt op de achtergrond van je computer, tablet, smart-tv of smartphone. Je merkt er zelf dus weinig van en kan je toestel gewoon gebruiken zoals anders.
Wat zijn de voordelen van een VPN?
Surfen via een VPN kan heel wat voordelen bieden, zolang je het correct gebruikt.
- Je surft anoniem op het internet.
- Je privacygevoelige gevens zijn beter beveiligd tegen hackers en overheden.
- Je kan veilig internetten via openbare wifi-netwerken.
- Je kan overheidscensuur omzeilen door te verbinden met een VPN-server in een vrij land.
- Je kan geografische blokkades omzeilen doordat je een IP-adres uit een ander land gebruikt.
- Adverteerders kunnen minder data over je verzamelen.
- Je krijgt toegang tot je bedrijfsnetwerk terwijl je van thuis werkt.
Het is echter belangrijk om te onthouden dat een VPN je niet beschermt tegen virussen, malware of phishing. Het is dus geen antivirus of antimalware. Zodra je ergens aanmeldt op een website, ben je ook niet langer anoniem.
Wat zijn de nadelen van een VPN?
Het gebruik van zo’n VPN mag je dan misschien als muziek in de oren klinken, er kunnen ook nadelen aan verbonden zijn.
- Trager internet
Soms zorgt het gebruik van een VPN-verbinding ervoor dat je internet trager werkt en alles dus langer moet laden. - VPN-gebruik is in sommige landen illegaal
Bepaalde, vaak authoritaire, landen verbieden het gebruik van een VPN. In België en Europa mag het wel. Maar let op, je mag een VPN uiteraard enkel gebruiken voor legale activiteiten, zoals browsen, gamen, streamen, … Je mag een VPN dus niet gebruiken om illegaal auteursrechtelijke bestanden te downloaden. Een goede vuistregel om je aan te houden is: “als het zonder VPN niet mag, mag het met VPN ook niet.” - Sommige website blokkeren VPN
Bepaalde websites willen niet dat je anoniem op hun site surft en gaan VPN’s actief tegen door VPN-gebruikers te blokkeren.
Hoe start ik een VPN-verbinding?
De makkelijkste manier om een VPN-verbinding op te zetten, is via een VPN-dienst. Er zijn verschillende aanbieders van VPN-diensten, zowel betalend als gratis. Ze hebben vaak eigen software of apps, maar niet altijd voor alle besturingssystemen. Je kiest een aanbieder en sluit een abonnement af, download de software of de app, logt in met je gegevens en kiest een VPN-server om verbinding mee te maken. Daarna kan je beveiligd surfen.
Je kan ook een VPN-router gebruiken om vanop een openbare plaats een beveiligde tunnel te maken naar je eigen vaste internetverbinding. Zo surf je vanop locatie op je eigen thuisnetwerk. Bij deze manier van werken ben je dus maar zo goed beveiligd als je thuisnetwerk en je surft ook niet helemaal anoniem.
Waarop moet ik letten bij het kiezen van een VPN-provider?
Bij het kiezen van een VPN-dienst zijn er een aantal zaken waarop je moet letten. Kijk ook goed na of de aanbieder betrouwbaar is en lees de kleine lettertjes van het privacybeleid.
- Datalimiet:
De meeste betalende VPN’s hebben een onbeperkte datalimiet. Kies je voor een gratis variant, dan kunnen er limieten aan verbonden zijn. 500 MB per maand is bijvoorbeeld te laag als je vaak surft. - Locatie van de servers:
Kijk na of de VPN-servers dicht bij België liggen. Servers die verder weg staan, maken een grotere omweg en zijn bijgevolg ook trager. Betalende VPN-diensten bieden servers in wel 94 verschillende landen, bij de gratis varianten heb je minder keuze. - Snelheid:
Sommige aanbieders geven op hun website aan welke internetsnelheden je mag verwachten. - Beschikbaarheid als app:
Wil je een VPN-verbinding op je smartphone, controleer dan of de aanbieder een app ter beschikking heeft voor jouw besturingssysteem. Anders moet je zelf de verbinding instellen en dat kan lastig zijn. - Privacy:
Een aantal VPN-diensten blijken data te sturen naar derde partijen, wat natuurlijk niet de bedoeling is. Je wil natuurlijk juist dat je gegevens veilig blijven. Controleer daarom het privacybeleid van de VPN-dienst.
Kies bijvoorbeeld voor Norton Security. Het beschermt je computer en netwerk niet alleen tegen hackers en malware, maar je kan er ook makkelijk een VPN-verbinding mee maken. Het is de beste manier om je privacy te beschermen, omdat niemand je gegevens kan bemachtigen.
Sophie
Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun