Zo spaar je de batterij van je smartphone
Gepubliceerd op 26/06/2023 in Smartphones
Er is niets zo vervelend als de batterij van je smartphone die om de haverklap leeg blijkt. Gelukkig zijn er verschillende manieren om ervoor te zorgen dat je batterij langer meegaat. Wij zetten de beste tips op een rijtje
1. Pas je scherminstellingen aan
Je scherm verbruikt een groot deel van je batterij, dus is het een logische eerste stap om hier eens in de instellingen te duiken. Je kan je scherm bijvoorbeeld alvast sneller laten uitschakelen. Je checkt je smartphone waarschijnlijk heel wat keren per dag, dus als je scherm dan telkens lang aan blijft, verbruikt dat heel wat energie. Via de scherminstellingen kan je zelf bepalen na hoeveel tijd het scherm weer op zwart moet gaan.
Daarnaast speelt ook de helderheid van je scherm een grote rol bij je batterijverbruik. Als je wil dat je batterij wat langer meegaat, kan je dus de helderheid van je scherm verlagen. Maar misschien vind je die lage helderheid heel vervelend bij fel omgevingslicht? Dan kan je ervoor kiezen om de helderheid automatisch te laten aanpassen. Bij fel licht zal scherm dan helderder zijn en bij minder licht bespaar je batterij.
Nog een laatste truc om het batterijverbruik van je scherm in te perken, is door het donkere thema aan te zetten. Dan krijgt je interface een zwarte look in plaats van een witte én dat is bovendien beter voor je ogen.
2. Controleer je apps
Naast je scherm, zijn het vooral je apps die veel vragen van je batterij. Daarom is het een goed idee om apps met een hoog batterijverbruik te beperken als je de batterij van je smartphone wil sparen. Daarvoor ga je naar de instellingen en selecteer je ‘Batterij’ in het menu. Je krijgt nu een lijst van jouw vaakst gebruikte apps en hoeveel energie ze vragen. De vijf grootste energieverslindende apps zijn bijvoorbeeld Facebook, Google Chrome, Twitter, Google Maps, Skype en Instagram. Apps en accounts die je niet meer gebruikt, kan je ook beter verwijderen of uitschakelen.
Je kan er vervolgens voor kiezen op die apps iets minder te gebruiken als je batterij bijna leeg is. Maar je kan er ook voor zorgen dat ze minder energie verbruiken wanneer je de app niet aan het gebruiken bent. Daarvoor moet je de functie ‘Ververs op achtergrond’ uitschakelen. Ga hiervoor in iOS naar “Instellingen”, “Algemeen” en zet de knop naast “Ververs op achtergrond” op grijs.
Voor Android ga je naar “Instellingen”, “Batterij & energiebesparing”, “Spaarstand” en zet je een vinkje bij “Apps beperken op achtergrond”.
Tot slot bestaan er ook lightversies van verschillende apps. Die zijn vaak minder mooi en hebben minder functies, maar vragen dus ook minder van je batterij. Als je batterij regelmatig leegloopt, is het een goed idee om voor deze versie van bepaalde apps te kiezen, bijvoorbeeld voor Facebook of Instagram.
3. Verander je instellingen
Omdat alle kleine beetjes helpen, zijn er nog een aantal instellingen van je smartphone die je kan aanpassen om batterij te besparen. Zo kan je het geluid en de trilfunctie van het toetsenbord uitschakelen en wifi of bluetooth uitzetten.
4. Tips voor als je batterij op sterven na dood is
Als de nood het hoogst is en je batterij echt bijna de geest gaat geven, zijn er nog een aantal stappen die je kan ondernemen. Zet je smartphone bijvoorbeeld op spaarstand. Dan verbruikt de processor van je toestel minder energie. Je smartphone wordt daardoor wat trager, maar je batterij gaat nog wat langer mee. En als je niet per se bereikbaar hoeft te zijn, kan je ook de vliegtuigstand inschakelen. Dan maak je geen verbinding meer met het netwerk, maar blijft je batterij nog even in leven.
Is jouw batterij echt niet meer te redden, dan is het misschien tijd voor een nieuwe smartphone. In onze webshop vind je vast een model dat perfect bij jou past en een krachtige batterij heeft
Sophie
Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun