5 zaken om aan te denken bij het kopen van een powerbank
Gepubliceerd op 07/12/2018 in Bits & Bytes
Misschien heb je het ook al meegemaakt: een smartphone, tablet of ander toestel met een lege batterij, terwijl je net op een plek zit waar geen stopcontact te bespeuren valt. Denk maar aan de trein en de aula op de unief. Of in je tent tijdens een survivalweekendje. Gelukkig kan je tegenwoordig een powerbank kopen, die je in zo’n situatie depanneert. Maar waarop moet je letten bij het kiezen van zo’n externe batterij?
Ik geef je 5 zaken mee om in het achterhoofd te houden, zodat je de beste powerbank voor jouw situatie koopt:
- Is hij compatibel met mijn toestellen?
Om te beginnen moet je natuurlijk al je mobiele toestellen met je nieuwe powerbank kunnen verbinden. Want vergis je niet: de ene aansluiting is de andere niet. Zeker wanneer je een iPhone of iPad hebt, die voorzien is van een speciale Lightning-poort.
De meeste powerbanks hebben een speciale Micro-USB-aansluiting aan boord, in combinatie met een of meerdere USB-poorten. Daarop kan je dan eender welke kabel aansluiten: bijvoorbeeld degene die bij je mobiele toestel zat.
Sommige externe batterijen hebben zelfs een ingebouwde kabel, waarmee je een smartphone of tablet kan aansluiten om deze van extra juice te voorzien. Neem nu de Azuri Slim uit onze webshop. Superhandig, want zo moet je niet ook nog eens extra kabels meezeulen.
- Hoeveel mAh heeft de powerbank aan boord?
Nog iets enorm belangrijk, bij de keuze van een nieuwe externe batterij. De mAh (milliampère-uur) staat daarbij voor de hoeveelheid energie die in je powerbank zit opgeslagen. Hoe hoger het getal, hoe meer power er dus kan worden doorgegeven aan andere toestellen.
Check dus zeker eens hoe groot de batterij van de toestellen is, die je wil opladen met de powerbank. Een iPhone XS heeft bijvoorbeeld een capaciteit van 2.658 mAh, terwijl de Huawei Mate 20 Pro liefst 4.200 mAh aan energie kan stockeren. Je externe batterij heeft dan ook best minstens deze capaciteit in huis.
Ga je bijvoorbeeld voor een powerbank van 10.000 mAh? Dan kan je twee keer een Huawei Mate 20 Pro opladen en heb je nog ongeveer 1.600 mAh over voor bijvoorbeeld je tablet.
- Hoe snel laadt hij toestellen op?
Zeker wanneer de batterij van je mobiele toestel leger dan leeg is, wil je dat het bijtanken met de powerbank snel gebeurt. Kwestie van die smartphone of tablet terug te kunnen aanzetten. Maar ook wanneer er nog een beetje power in je toestel zit, wil je natuurlijk de tijd aan die externe batterij zo kort mogelijk houden.
Er zijn een paar zaken om even bij stil te staan, als het over de snelheid van je powerbank gaat. Kijk om te beginnen eens naar het aantal ampères (A) dat beschikbaar is. Hoe hoger dit getal, hoe krachtiger de powerbank is en hoe sneller het opladen gebeurt. Idealiter is de USB-poort van de externe batterij minstens even sterk als het aantal ampères dat op de meegeleverde lader van je smartphone of tablet staat.
Wist je trouwens dat sommige powerbanks tegenwoordig zijn voorzien van een snellaadfunctie? Als je smartphone deze mogelijkheid ook toelaat, kan je zo je toestel nog sneller opladen. Check wel even of je powerbank en smartphone dezelfde snellaadtechnologie gebruiken. Qi is hier het bekendste voorbeeld van.
- Voor welke zaken ga je de powerbank gebruiken?
Naast de capaciteit en kracht moet je bij het kiezen van je externe batterij ook met de praktische kant rekeninghouden. In welke situaties ga je de powerbank vooral gebruiken?
Als je het elke dag in je tas stopt en enkel zal gebruiken voor je smartphone, is het vooral leuk als de powerbank klein en licht is. Ben je eerder iemand die regelmatig een paar dagen in de middle of nowhere zit met een tentje of backpack, dan heb je vooral een toestel met flink wat mAh nodig. En als het even kan, met meerdere aansluitingen om zo tegelijk je smartphone en tablet van verse power te voorzien.
Wist je trouwens dat er zelfs powerbanks bestaan die je draadloos kan opladen?
- Check ook zeker de keurmerken
Uiteraard wil je dat er geen ongelukken gebeuren met je powerbank. Een brandje tijdens het opladen, bijvoorbeeld. Of een smartphone die stukgaat door een externe batterij. Zeker bij goedkope Aziatische powerbanks die je online vindt, bestaat er een zeker risico.
Controleer daarom altijd of het toestel voldoet aan de CE-norm. Mooi meegenomen daarbij is een RoHS-keurmerk, dat garandeert dat er voor je powerbank zo weinig mogelijk lood, cadmium en andere voor het milieu schadelijke stoffen zijn gebruikt.
Voilà, met deze tips maak jij nu zeker en vast de juiste keuze!
En wat nog beter is: in onze webshop hebben we ook heel wat degelijke powerbanks klaarstaan, om uit te kiezen.
Erik
Digital en content marketeer. Tuinieren is mijn passie, net als eten. En na het sporten binge ik maar wat graag series of films.