Ouderlijk toezicht voor iPhone: van schermtijd instellen tot online aankopen beperken

Gepubliceerd op 26/02/2024 in Bits & Bytes

Zodra je kind zijn of haar eerste smartphone in handen krijgt, kan je als ouder maar beter goede afspraken maken. Met ouderlijk toezicht of ‘parental control’ kan je er bovendien voor zorgen dat je kind gezonde smarthonegewoonten aangeleerd krijgt en niet in contact komt met ongepaste zaken online. Maar hoe doe je dat?

Ouderlijk toezicht voor iPhone: van schermtijd instellen tot online aankopen beperken

Ouderlijk toezicht op een iPhone (of iPad)

Open de ‘Instellingen’-app op jouw iPhone (of iPad) en ga naar ‘Gezin’. Hier kan je je kind als gezinslid toevoegen en een Apple ID voor hem of haar aanmaken via ‘Voeg lid toe’. Het is helemaal gratis. Zorg ervoor dat elk gezinslid een eigen account heeft. Stel zeker de juiste geboortedatum in. Vervolgens kan je allerlei restricties instellen.

1. Beperk de schermtijd

Kinderen verliezen makkelijk te tijd uit het oog en daardoor kan hun schermtijd serieus oplopen. Dat is niet zonder risico, maar als ouder kan je wel limieten instellen. Ga in de iPhone of iPad naar ‘Instelligen’ en kies ‘Schermtijd’. Kies een van de opties, zoals ‘Applimieten’.

Daarmee kan je tijdslimieten voor bepaalde apps instellen. Dat is handig als je bijvoorbeeld niet wil dat je kind meer dan 4 uur per dag op YouTube of TikTok zit als het tijd is om naar bed te gaan. Je kan ook instellen dat je kind enkel op specifieke tijdstippen toegang heeft tot het toestel of tot bepaalde apps.


2. Stel inhoudelijke filters in

Wil je niet dat je kind bepaalde apps of websites gebruikt of mag je kind enkel games spelen voor zijn of haar leeftijd? Je kan bij een iPhone (of iPad) instellen welke websites of apps je kind kan en mag zien en die toevoegen aan een goedkeuringslijst of blokkeringslijst. Of alleen toegang toestaan tot goedgekeurde websites. Open de ‘Instellingen’-app en ga naar ‘Schermtijd’.

Tik op ‘Beperkingen’ en voer de toegangscode voor schermtijd in. Tik dan op ‘Beperkingen voor materiaal en vervolgens op webmateriaal. Kies dan 'Onbeperkte toegang', 'Beperk expliciete websites' of 'Alleen toegestane websites'. Afhankelijk van het soort toegang dat jij toestaat, moet je eventueel extra informatie toevoegen, zoals de website waarvan je de toegang wil beperken.


3. Zet de locatie uit

Om de privacy van je kind te beschermen op hun allereerste smartphone, kan je de locatie uitschakelen. Zo voorkom je dat apps de locatie van je kind volgen of gegevens uit de agenda, adressenlijst of filmrol bekijken. Dat doe je door bij ‘Locatievoorzieningen’ de instellingen te vergrendelen voor het gebruik van de locatie door apps en websites. Ook bij ‘Deel mijn locatie’ kan je de instellingen vergrendelen voor het delen van de locatie in ‘Berichten’ en ‘Zoek mijn vrienden’.


4. Blokkeer in-app-aankopen

Kinderen gamen maar al te graag op hun smartphone, maar je wil natuurlijk niet met torenhoge rekeningen eindigen. In games zitten vaak in-app-aankopen die je kind aanmoedigen om betalingen te doen. Gelukkig kan je dat wel uitschakelen. Bij toestellen van Apple is dat normaal zelfs standaard uitgeschakeld. Is dat niet het geval? Dan ga je weer naar je ‘Instellingen’-app en naar ‘Schermtijd’. Tik vervolgens op 'Beperkingen'. Voer je toegangscode in als daarom wordt gevraagd. Tik op 'iTunes Store en App Store' en blokkeer de aankopen.


5. Beperk functies van het game center

Wil je verhinderen dat je kind constant zit te gamen of onbekenden toevoegt aan de game? Ga weer naar 'Instellingen' en tik op 'Schermtijd'. Tik op 'Beperkingen' en vervolgens op 'Beperkingen voor materiaal'. Scrol omlaag naar 'Game Center' en kies de gewenste instellingen.

Je kan verschillende opties instellen:

  • ‘Multiplayergames’: hiermee verhinder je dat je kind ‘multiplayergames’ kan spelen.
  • ‘Vrienden toevoegen’: hiermee verhinder je dat je kind vrienden toevoegt aan het Game Center.
  • ‘Schermopname’: hiermee verhinder je dat je zoon of dochter opnamen van het scherm en het geluid maakt.

De mogelijkheden voor ‘Parental Control’ zijn zeer uitgebreid. Je kan hier als ouder dus optimaal gebruik van maken, maar nog belangrijker is om aan je kind te duiden waarom je ouderlijk toezicht invoert. Spreek bijvoorbeeld enkele basisregels af of stel samen een smartphonecontract op waarin verschillende afspraak en opties rond ouderlijk toezicht opgenomen zijn.

Google Family Link

Wil je precies weten wat je kinderen allemaal op hun iPhone doen? Dat kan met Google Family LinkNieuw venster. In wekelijkse en maandelijks activiteitsrapporten krijg je te zien hoe vaak ze een app gebruikt hebben. Je kan zelfs instellen hoe vaak een app gebruikt mag worden. Zo mogen je kinderen bijvoorbeeld hooguit een paar uurtjes per week Fortnite spelen, maar onbeperkt door de Wikipedia-app browsen.

Parental Control gebruiken bij andere toestellen?

Er zijn natuurlijk ook verschillende opties voor Android- of Windows-toestellen én voor ouderlijk toezicht op tal van gameconsolesNieuw venster. We hebben enkele algemene tips en handige apps verzameld die ervoor zorgen dat je kind op een veilige manier online gaat

Op zoek naar het ideale mobiele abonnement voor je kids? Van een bescheiden bundel tot alles onbeperkt: aan jou de keuze!

Vergelijk nu alle mobiele abonnementen

En controleer je graag het budget? Met FullControl gaan je kinderen nooit over het afgesproken maandelijkse bedrag. Zo ben je helemaal gerust.

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie