Wat weet Google over jou en hoe verzamelt het je gegevens?
Gepubliceerd op 05/12/2022 in Bits & Bytes
Terwijl jij op het web ronddwaalt, verzamelt Google veel gegevens over jou. Elke zoekopdracht, elke website die je bezoekt, elke plaats waar je komt: Google verzamelt alles voor commerciële doeleinden. Ontdek hier wat Google over je weet, hoe het je gegevens verzamelt en hoe je dat kan stoppen.
Google is ultramachtig op het web. Dankzij zijn zoekmachine, Google Chrome, YouTube en al zijn applicaties kan de webgigant heel gemakkelijk veel gegevens over je verzamelen. Ontdek alles wat je moet weten over het verzamelen van persoonlijke gegevens door Google.
Hoe verzamelt Google je persoonlijke gegevens?
Het is eenvoudig: Google weet alles wat je op zijn diensten doet. Elke zoekopdracht, elke bezochte website op Google Chrome en elk gebruik van Adwords wordt geregistreerd. Natuurlijk kent het Amerikaanse bedrijf ook de video's die je op YouTube bekijkt, en is het zelfs in staat om je hele stemgeschiedenis met Google Home of Google Assistant op te nemen.
Google kent ook alle plaatsen die je hebt bezocht dankzij je geolocatie en Maps. Met al deze gegevens kan Google zich een beeld vormen van wie je bent en wat je leuk vindt in het leven. Google stelt dan een lijst samen van je interesses en passies.
@proximus Wat weet Google over jou? #digitalhealth #googleadssettings #digitalcontrol #techtok #googleknows #protectyourdata #googletipsandtricks #digitalknohow #digitalknowhow #proximus #bewustwording #nederlandstalig #digitaalwelzijn ♬ origineel geluid - proximus
Wat doet Google met je gegevens?
Nu Google een duidelijk beeld heeft van je interesses, gaat de webgigant die info gebruiken. Ten eerste helpen deze gegevens om je een betere ervaring te bieden op alle Google-tools. Dat betekent dat de tools sneller, slimmer en nuttiger voor jou zijn. YouTube kan bijvoorbeeld video's voorstellen waarin je geïnteresseerd bent op basis van je geschiedenis.
Maar natuurlijk gebruikt Google je gegevens ook voor commerciële doeleinden. Het bedrijf kan je namelijk steeds meer gerichte advertenties aanbieden wanneer je op het web surft en de platforms en tools van Google gebruikt. Hoe meer je deze hulpmiddelen gebruikt, hoe meer de advertenties die je ziet je zullen aanspreken. En dat is natuurlijk in het voordeel van Google.
Hoe achterhaal je wat Google over je weet?
Google laat je een kijkje nemen in de gegevens die het verzamelt. Zo kan jij die gegevens bekijken:
- Ga naar je Google-account door hier te klikken.
- Klik op "Data en Privacy".
- Klik vervolgens onder "Gegevens van apps en services die je gebruikt" op "Opgenomen inhoud van Google-services". Dat geeft je een overzicht van alles wat Google over je weet.
Om nog preciezer te zijn en nog meer informatie te verkrijgen, ga je naar adssettings.google.com. Log in op je Google-account als je dat nog niet hebt gedaan. Je krijgt een overzicht van alle onderwerpen en interesses die aan je Google-account zijn gekoppeld, op basis van de door Google verzamelde gegevens. Je krijgt ook een overzicht van alle merken waarvan je de advertenties waarschijnlijk te zien krijgt. Je kan ook merken die je interesseren verwijderen of toevoegen.
Hoe voorkom je dat Google je gegevens verzamelt?
Eerst kunnen we uitleggen hoe je het gebruik van je gegevens voor het personaliseren van advertenties uitschakelt. Nog steeds in je advertentievoorkeuren, klik je op "Privacy beheren" in het linkermenu. Schakel vervolgens onder "Activiteit gebruikt om advertenties te personaliseren" de web- en app-activiteit, YouTube-geschiedenis en gebieden waar je Google hebt gebruikt uit. Dat betekent echter niet dat je van advertenties af bent. Ze zullen alleen minder persoonlijk zijn. Maar je gegevens worden niet meer gebruikt voor commerciële doeleinden.
Je kan ook al je activiteiten automatisch verwijderen om het verzamelen van gegevens door Google te beperken. Zo doe je dat:
- Ga op je Android-telefoon of -tablet naar 'Instellingen' en scroll naar beneden om het menu 'Google' te vinden.
- Klik vervolgens op 'Je Google-account beheren'.
- Op de volgende pagina open je het tabblad "Gegevens en privacy".
- Zet dan in de sectie 'Geschiedenisinstellingen' alles uit.
Op een computer is de procedure hetzelfde, ga gewoon naar het menu "Gegevens en privacy" op je Google-accountpagina.
Met deze tips surf je in alle veiligheid via Google, maar daarvoor heb je natuurlijk ook een goed mobiel abonnement nodig met een degelijke databundel. Maak kennis met Proximus Mobile! Kies het abonnement dat het beste bij je behoeften past, van 5 GB data tot onbeperkt. Je kan surfen op het internet, waar je ook bent en op elk apparaat.
Sophie
Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun