Ontdek alle mogelijkheden van Google Home, je persoonlijke assistent

Gepubliceerd op 27/10/2021 in Gouden tips van…

Heb jij besloten om de diensten van Google Home aan te kopen en als een persoonlijke assistent te gebruiken? Dan ben je klaar om het leven gemakkelijker te maken. Er zijn echter tal van mogelijkheden en veel spraakcommando's die in het dagelijks leven zeer praktisch zijn. We leggen het je allemaal uit!

Ontdek alle mogelijkheden van Google Home, je persoonlijke assistent

Google Home is een uiterst praktische tool in de vorm van een luidspreker die reageert op verschillende spraakopdrachten. Aangezien er duizenden woorden en uitdrukkingen in de Nederlandse taal zijn, is het normaal dat er veel spraakopdrachten mogelijk zijn. Met Google Home kan je zowat alles doen wat je maar wil om je thuis comfortabeler te maken.

Het is natuurlijk moeilijk om een volledig overzicht te geven. Dus maken we een lijst van de meest nuttige commando's voor je Google Home. Zorg er wel eerst voor dat je stemassistent goed is geconfigureerd en verbonden is met je wifi-netwerk zodat je chromecast verbonden is met al je aangesloten objecten, zoals gloeilampen. Installeer hiervoor de Google Home-applicatie op je smartphone of tablet en volg de instructies op het scherm.

Zodra alles is ingesteld, kan je spraakopdrachten gaan gebruiken. Daarvoor moet je je zinnen beginnen met "Ok Google" gevolgd door je verzoek. Hieronder vind je enkele commando's en andere tips die je kunnen helpen in het dagelijks leven.

1. Eenvoudige synchronisatie van je apparaten

Hoe meer apparaten je thuis hebt, hoe tijdrovender en lastiger de synchronisatie wordt. Met Google Home is alles eenvoudiger. Zeg gewoon "Ok Google, synchroniseer mijn apparaten" en het is klaar. Zo bespaar je heel wat tijd!


2. Meerdere verzoeken tegelijkertijd

Onthoud dat je gemakkelijk meerdere verzoeken tegelijk kan koppelen. Voeg gewoon een "en" toe tussen je twee commando's. Voorbeeld: "Ok Google zet de TV aan EN doe het licht in de woonkamer aan". Je kan maximaal drie verzoeken tegelijk doen.

Maar om alles goed te laten werken, heb je een goede internetverbinding nodig. Met Flex geniet je thuis van een ultrasnelle en onbeperkte verbinding, naast één of meerdere mobiele abonnementen.


3. De timer

Wist je dat je verzoeken kan programmeren met Google Home? Je kan bijvoorbeeld vragen om de lichten uit te doen in 10 minuten. Maar dat werkt ook met muziek. Je kan Google Home bijvoorbeeld opdragen om over 10 minuten een afspeellijst te starten door te zeggen "Ok Google start muziek over 10 minuten". Je kan Google Home bovendien vragen om muziek af te spelen gedurende een zeer specifieke periode. Voorbeeld: "Ok Google speel muziek af tot 10:30". Om 10:30 zal de muziek dan op magische wijze stoppen.

Nu we het toch over muziek hebben, veel mensen luisteren graag naar hun favoriete afspeellijst in de willekeurige modus. Je kan Google Home vragen om naar deze modus over te schakelen door te zeggen "Ok Google shufflemodus". Maar als je de zin "Ok Google shuffle playlist" zegt, zal het niet werken. Je kan Google Home natuurlijk ook vragen om een specifiek nummer af te spelen door de titel te zeggen. En als je een liedje hoort dat je niet kent, vraag dan aan Google: "Ok Google, welk nummer is dit?”


4. Routines

Ons leven zit vol kleine routines en Google Home is zich daarvan bewust. Daarom kun je routines instellen met je stemassistent. Daarmee kan Google Assistant automatisch acties uitvoeren. Daarvoor open je de Google Home-applicatie en ga je naar het menu “Routines”. Standaard biedt de app kant-en-klare opties, maar je kan ze ook zelf instellen.

Zo kun je bijvoorbeeld alle lichten, stopcontacten en de thermostaat uitzetten door gewoon te zeggen: "Hé Google, ik vertrek". Omgekeerd kun je, als je thuiskomt van je werk, alles weer aanzetten door te zeggen "Hé Google, ik ben thuis". Afhankelijk van je configuratie kan je zo direct de muziek of de radio aanzetten of een samenvatting van het nieuws van de dag krijgen. Praktisch, is het niet?


5. Controleer je agenda

Google Home zou geen echte assistent zijn als hij je niet de planning van je dag zou geven. Als je agenda correct is gesynchroniseerd, geeft Google Home je de planning van de dag als je de opdracht "Ok Google, geef me de planning van mijn dag" zegt.

Google Home zal je dan herinneren aan je volgende afspraak. Hij kan ook een update over het weer geven als je vraagt "Wat voor weer is het?” Heb je een afspraak op verplaatsing? Vraag hem dan hoe lang je reis zal duren met het commando "Hoe lang duurt het om in Brussel te geraken", bijvoorbeeld.


6. Raak nooit meer je smartphone kwijt

Ben je je smartphone kwijtgeraakt in huis? Geen paniek, je stemassistent helpt! Zeg gewoon "Ok Google, vind mijn smartphone" en je telefoon gaat over. Het enige wat je hoeft te doen is uit te zoeken waar het gerinkel vandaan komt.


7. Bekijk de zoekresultaten van Google Home op je smartphone

Zoek je informatie over een bepaald persoon? Je kunt het aan Google Home vragen en hij vertelt je het antwoord. Het kan echter handiger zijn om het antwoord van je assistent op je smartphone te zien. Open hiervoor de Google Home-app en veeg omhoog en omlaag over het scherm, waarna het antwoord op je vraag verschijnt. Dit is vooral nuttig als je assistent een Wikipediapagina als antwoord geeft.


8. Nooit meer overslapen

Het zal je niet verbazen dat Google Home ook als wekker kan fungeren. Stel gewoon een alarm in met de volgende opdracht: "Ok Google, stel een alarm in voor 6 uur morgenochtend". Je wordt dan gewekt door je assistent. Zeg gewoon "Stop" en het alarm zal stoppen. Je kan ook de geplande alarmen controleren door te zeggen "Ok Google, wat zijn mijn alarmen".


9. Vreemde talen leren

Ja, Google Home kan je zelfs helpen een andere taal te leren. Het zal nooit zo goed zijn als een echte leraar, maar Google kan zo ongeveer alles vertalen wat je maar wil en in vele talen. Vraag gewoon: "Ok Google, hoe zeg je ‘smartphone’ in het Japans" en je krijgt je antwoord. Het kan bijzonder handig zijn als je een e-mail in het Engels moet versturen en je moeite hebt om een woord te vertalen.


Om al deze spraakcommando's te kunnen gebruiken, heb je een sterke internetverbinding nodig. Dan is Flex precies wat je nodig hebt. Dit pakket omvat een internetverbinding thuis, één of meerdere mobiele abonnementen en toegang tot 80 Proximus TV-zenders en de Pickx-applicatie. Het is aan jou om het aanbod te kiezen dat het beste bij je behoeften past.

Ontdek Flex nu meteen!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie