Hoe ga je om met gamen in je gezin?

Gepubliceerd op 15/10/2021 in Bits & Bytes

Hoe ga jij om met je kinderen die non-stop willen gamen? Stel je bepaalde regels op of laat je zoon- of dochterlief doen? Hoe belangrijk zijn de leeftijdsclassificaties die op games staan? En wat is een goede gemiddelde schermtijd? Je achterhaalt het allemaal in dit artikel!

Hoe ga je om met gamen in je gezin?

Heel wat jonge kinderen en tieners zouden de hele dag lang op hun scherm willen blijven tokkelen. Of het nu om een smartphone, tablet, computerscherm of spelconsole gaat … We kunnen ze dat niet kwalijk nemen. Zelf brengen we ook heel wat uren achter een scherm door. Toch is het goed om enkele duidelijke regels op te stellen. Goede afspraken maken immers goede vrienden. Regel nummer één: doe eerst de dingen die moeten, daarna de dingen die kunnen. Concreet: huiswerk of huishoudelijke taken hebben altijd voorrang op gamen!

Maximale beeldschermtijd

Als je kinderen of jongeren duidelijke regels geeft, is de kans groot dat je wat minder vaak uit je sloffen moet schieten. Zo is het bijvoorbeeld al een goed idee om je zoon of dochter een specifieke schermtijd per dag te geven. Hoeveel tijd precies? Als je de richtlijnen van Mijn Kind Online zou volgen, kom je uit op deze maximale beeldschermtijden:

  • 6 tot 8 jaar: max. 1 uur
  • 8 tot 10 jaar: max. 1,5 uur
  • 10 tot 12 jaar: max. 2 uur
  • +12 jaar: max. 3 uur

Let wel, deze richtlijnen gelden voor alle schermen samen! Inclusief televisie. Uiteraard deel je de maximale beeldschermtijd best in blokken van een kwartier (bij jonge kinderen) of een half uur (bij tieners) in. Pauzes zijn ontzettend belangrijk. Is de maximale schermtijd bijna bereikt? Licht je kind dan 5 à 10 minuten op voorhand in. Niemand stopt graag abrupt in het midden van een level.

Nog een tip: laat je zoon of dochter een uur voor het slapen géén games spelen. Het blauwe licht van een scherm heeft een negatief effect op de aanmaak van hun slaaphormoon. Een gezelschapsspel of een boek is een veel beter alternatief!

Welke games?

Elke game heeft een zogenoemde PEGI-codeNieuw venster. Dankzij deze leeftijdsclassificatie kun je als ouders meteen zien of een bepaalde game geschikt is voor jouw kind. Een PEGI 3+-spel bevat geen ongepaste inhoud, maar het spreekt voor zich dat je geen PEGI 18+ aan een kind van 13 jaar geeft. PEGI wordt gebruikt en erkend in heel Europa. Er zijn vijf leeftijdscategorieën: +3, +7, +12, +16 en +18 jaar. Daarnaast worden er ook inhoudspictogrammen toegevoegd. Het gaat om geweld, taalgebruik, angst/horror, seks, drugs/alcohol, gokken en discriminatie. Er is ook een apart symbool dat aangeeft of er in-app-aankopen in de game zitten.

In-app-aankopen

Heel wat spellen bieden vandaag extra functionaliteiten tegen betaling. Uiteraard wil je niet dat je kind jouw creditcard gebruikt om in-app-aankopen te doen. Zorg dus dat je deze functie hebt uitgeschakeld op je smartphone of tablet. Heeft je kind een eigen toestel? Maak dan afspraken over maximumbedragen en voorkom dat zijn of haar zakgeld volledig naar in-app-aankopen gaat.

Voor heel wat platformen kun je een bepaald krediet aankopen in de vorm van een cadeaukaart of online voucher. Hiermee kun je – bijvoorbeeld bij een speciale gelegenheid – een vast bedrag schenken dat hij of zij kan gebruiken. Zo voorkom je onaangename verrassingen op je uitgavenstaat!

Speel mee

Wat het gamen op zich betreft, is het een goede regel om als ouder af en toe eens een spelletje mee te spelen. Zo weet je precies wat je zoon of dochter speelt. Kinderen vinden het bovendien fijn als je vraag naar hun interesses. Is er bepaalde expliciete inhoud? Praat er dan over met je zoon of dochter. Of laat weten dat je er bent als hij of zij vragen heeft.

Niet altijd op de slaapkamer!

Elke tiener droomt er wellicht van om een eigen spelconsole en televisie op zijn of haar slaapkamer te hebben. Ons advies? Probeer dat zo lang mogelijk af te houden. Sociale controle is – zeker voor jonge kinderen – een must. Laat je zoon of dochter daarom liever gamen in de woonkamer. Je hoeft er niet de hele tijd naast te zitten, maar als hij of zij in dezelfde ruimte zit, vang je vanzelf dingen op.

Tip: Heeft je zoon of dochter een eigen smartphone? Laat hem of haar dan een smartphonecontract tekenen waarin je duidelijke afspraken maakt over schermtijd, in-app-aankopen enzovoort. Een goed voorbeeldcontract download je op de website van DigisaurusNieuw venster.

Online multiplayergames

De meeste games hebben tegenwoordig een multiplayerfunctie waardoor je zoon of dochter samen met of tegen gamers uit alle uithoeken van de wereld kan spelen. Dat is leuk maar de sociale interactie is niet geweldig. Heb je een fervente gamer in huis? Laat hem of haar dan ook eens vrienden uitnodigen om fysiek samen te spelen. Dat vindt hij of zij ongetwijfeld nóg leuker!

Wil je het smartphonegebruik van je kind beter beheren? Met Mobilus FullControl zorg je ervoor dat je kind nooit over het vooraf bepaalde budget gaat. Wordt de limiet overschreden? Dan blokkeert het dataverbruik, zodat je op het einde van de maand zeker niet voor een onaangename verrassing komt te staan.

Ontdek Mobilus FullControl!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie