Glasvezel versus kabel: wat is het verschil?

Gepubliceerd op 21/05/2021 in Bits & Bytes

Glasvezel raakt meer en meer ingeburgerd in België en de rest van de wereld. Verwar glasvezel echter niet met kabel, want de twee technologieën lijken op elkaar en beide bieden breedband internet. Glasvezel versus kabel, wat is nu precies het verschil?

Glasvezel versus kabel: wat is het verschil?

Op volle snelheid surfen op het internet en alle pagina's in een fractie van een seconde laden? Video's, series en films in maximale kwaliteit afspelen zonder vertraging? Dat kan met glasvezel, een technologie die door Proximus aangeboden wordt. Ontdek hier of glasvezel al in jouw buurt beschikbaar is.

Verwar kabel en glasvezel echter niet met elkaar. Op papier lijken deze twee technologieën vrij veel op elkaar: ze bieden namelijk allebei een snelle internetverbinding. Er zijn echter verschillen die we graag voor jou op een rijtje zetten.

Wat is het verschil tussen glasvezel en kabel?

Laten we beginnen met wat technische termen. In vaktaal wordt glasvezel FTTH genoemd, wat staat voor “Fibre To The Home”. Kabel daarentegen, wordt FTTLa genoemd, wat "Fiber To The Last amplifier" betekent.

De naam geeft ons al een glimp van de verschillen tussen deze twee technologieën. Het laatste deel van het netwerk is dus niet hetzelfde. Met FTTH-technologie is de gebruiker end-to-end verbonden met de glasvezel. Met andere woorden, de vezel wordt vanuit een aansluitingsknooppunt in de woning getrokken om te worden aangesloten op een modem.

Bij kabel houdt het vezelnetwerk op bij het aansluitingsknooppunt. Vaak gaat het om een kast in uw straat en een doos in de kelder van een gebouw. De vezel wordt vervolgens naar de consument geleid via een coaxkabel, gelijkaardig aan de kabel waarmee je de televisie aansluit. Het signaal wordt dan in elektrische vorm overgebracht, in tegenstelling tot glasvezel, dat van het optische type is.


Andere infrastructuur

Er zijn ook grote verschillen in het soort geleider. Optische vezels zijn gemaakt van glas- of kunststofdraden, terwijl coaxkabels altijd van koper zijn gemaakt. De voor glasvezel gebruikte technologie is veel efficiënter en moderner dan degene die voor FTTLa wordt gebruikt.


Snelheid en vermogen

Het grote verschil tussen glasvezel en kabel is ongetwijfeld de snelheid van de internetverbinding. Met glasvezel kan de snelheid in theorie oplopen tot 8 GB per seconde, terwijl dat met kabel hoogstens tot 1 GB per seconde kan. Glasvezel is dus 8 keer sneller waardoor je dus sneller op het internet kan surfen, wat je surfervaring aanzienlijk verbetert.

Los daarvan is de kabelverbinding heel correct en biedt ze een uitstekende ervaring als je eerder alleen maar met ADSL-verbindingen hebt gesurfd. In de toekomst, met de opkomst van slimme apparaten in huis, zal glasvezel echter essentieel worden.


Heb je interesse in glasvezel en wil je deze revolutionaire technologie graag uittesten ? Dat snappen we! Proximus biedt al glasvezel aan in verschillende regio’s in België.

Ja, ik wil meer weten over glasvezel!

Om te weten of je in aanmerking komt voor glasvezel, kan je hier je adres opzoeken.

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie