Ecologische voetafdruk berekenen: hoe doe je dat?
Gepubliceerd op 16/05/2022 in Gouden tips van…
Vandaag zijn het klimaat en het behoud van onze planeet voor velen een belangrijke kwestie. Daardoor is de ecologische voetafdruk zeer belangrijk geworden om te begrijpen welke inspanningen wij moeten leveren om ons milieu in stand te houden. Maar wat is die ecologische voetafdruk precies en hoe berekenen we hem?
Het is geen geheim dat onze planeet in gevaar is. Gelukkig kunnen we allemaal ons steentje bijdragen om ze te behouden. Het concept van de ecologische voetafdruk is bijzonder belangrijk omdat we zo weten welke hulpbronnen nodig zijn om in de behoeften van een individu te voorzien. De berekening van iemands ecologische voetafdruk is nuttig om te begrijpen welke inspanningen je kan leveren om ons milieu en onze planeet te helpen. Ontdek hieronder alles wat je erover moet weten.
Wat is een ecologische voetafdruk?
De ecologische voetafdruk, ook wel de milieuvoetafdruk genoemd, is een schatting van het landoppervlak dat nodig is om de mensheid te onderhouden. De ecologische voetafdruk kan worden toegepast op de hele wereld, op een land, maar ook individueel. Zo kun je erachter komen hoeveel land jij nodig hebt om in je levensonderhoud te voorzien.
Dit landoppervlak is in verschillende delen verdeeld:
- Bosbouwproducten
- Weiland
- Gewassen
- Visserijgebieden
- Bebouwde gebieden
- Koolstof
Het gaat dus om de oppervlakte die nodig is om de hulpbronnen te produceren die een mens verbruikt en om het afval te absorberen dat hij of zij voortbrengt. Concreet geeft de ecologische voetafdruk de druk aan die de mens uitoefent op de natuurlijke hulpbronnen van de aarde en op de ecologische diensten waarover hij beschikt. Wanneer we meer hulpbronnen verbruiken dan we kunnen produceren, spreken we van een ecologisch tekort.
Hoe bereken je de ecologische voetafdruk?
Het berekenen van je ecologische voetafdruk is niet altijd eenvoudig. Het is een ingewikkelde berekening waarbij je wat je verbruikt moet omzetten in het equivalent van bioproductieve grond. Met andere woorden, je moet bepalen hoeveel landoppervlak nodig is om te produceren wat jij dagelijks verbruikt.
Om dit te illustreren, nemen we het voorbeeld van een kilo vlees. Om deze kilogram vlees te produceren heb je nodig:
- 10 m² weiland voor vee
- 11 m² bebouwde oppervlakte voor de productie van veevoeder
- 2,4 m² bebouwd oppervlak
- 21 m² energieoppervlak nodig om de CO² te absorberen die voor de productie van deze kilo vlees wordt uitgestoten (methaanemissies van de veestapel, vervoer, enz.)
Het volstaat dus deze oppervlakten op te tellen om de oppervlakte te bepalen die nodig is om één kilo vlees te produceren. Deze berekening maak je voor elke hulpbron die essentieel is voor het overleven van een individu. Zo zijn er heel wat gegevens nodig om je ecologische voetafdruk te berekenen. Gelukkig zijn er hulpmiddelen die het werk voor je doen.
Welke tools bestaan er om je ecologische voetafdruk te berekenen?
Op het web vind je verschillende tools om je ecologische voetafdruk te berekenen. Dat kan helpen om meer bewust te worden van je verbruik en eventueel je levensstijl te veranderen.
De bekendste tool heet Global Footprint Network. Het is een praktisch en snel hulpmiddel om je ecologische voetafdruk te berekenen. Het enige wat je hoeft te doen, is een paar vragen over je dagelijkse gewoonten beantwoorden en de tool geeft je een heleboel gegevens: je ‘earth overshoot day’ en het aantal planeten dat de mensheid nodig zou hebben als iedereen jouw levensstijl zou hebben.
En dat is nog niet alles! Global Footprint Network toont je ook het gewicht van verschillende consumptiecategorieën en het landgebruik dat nodig is om jou te voeden, te verplaatsen en zelfs te verwarmen. Dit geeft je een schatting van het gewicht en de invloed die je op de planeet hebt.
Je kan ook kiezen voor de Ecologische Voetafdruk Calculator ontwikkeld door WWF Zwitserland. Dit instrument is uitgebreider en nauwkeuriger dan het vorige, maar het duurt ook langer om het te gebruiken. Het duurt tussen de 5 en 10 minuten om de test te voltooien. Daarna geeft deze tool je dezelfde gegevens als die van het Global Footprint Network. Maar WWF gaat nog een stapje verder. De tool biedt verschillende manieren om een betere levensstijl aan te nemen en je ecologische voetafdruk te verkleinen.
Enkele apps om je ecologische voetafdruk te verkleinen
Nu je je ecologische voetafdruk kent, hoef je alleen nog maar actie te ondernemen om hem zoveel mogelijk te verkleinen. Daarvoor zijn er apps die je adviseren en begeleiden om je levensstijl beetje bij beetje te veranderen. Wij maakten een kleine selectie
Footprint App
Met de Footprint App kan je je ecologische voetafdruk op een leuke manier verkleinen. De app geeft je verschillende uitdagingen om stap voor stap je levensstijl te veranderen. Ondertussen houdt hij nauwkeuring je vorderingen bij en berekent hij je nieuwe, verbeterde ecologische voetafdruk.
Je kan de app downloaden voor Android.
Eco Life Hacks
Zoals de naam al doet vermoeden, geeft deze applicatie je tips over hoe je je ecologische voetafdruk kan verkleinen door een groene levensstijl aan te nemen, maar ook hoe je geld kan besparen. In totaal vind je er meer dan 300 tips om je dagelijkse leven te veranderen. De app vertelt je bijvoorbeeld hoe je je eigen tandpasta maakt, een kamer op natuurlijke wijze isoleert of geld bespaart op je elektriciteitsrekening.
Je kan Eco Life Hacks gratis downloaden voor iOS en Android.
Etiquettable
Wat we eten, heeft een enorme impact op de planeet. Etiquettable is er om je te helpen ecologisch te eten en zo je ecologische voetafdruk te verkleinen. De app laat je zien welke groenten en fruit in het seizoen zijn en lokaal worden geproduceerd, welke vissoorten worden bedreigd en geeft je zelfs tips over hoe je kookt met zero waste. Het is een geweldige manier om je kookkunst aan te passen in het dagelijks leven. En om je gelukkig te maken, biedt Etiquettable ook de geolocatie van restaurants, producenten en winkels met verantwoorde consumptie.
Je kan Etiquettable gratis downloaden voor iOS en Android.
Tookki
Reizen heeft de neiging je ecologische voetafdruk te vergroten. De Tookki-applicatie is er om je reizen en stedentrips milieuvriendelijker te maken. Tookki helpt je bijvoorbeeld bij het vinden van een milieuvriendelijk hotel, een niet-vervuilende activiteit of biologische restaurants. Zo kan je genieten en tegelijkertijd de planeet helpen.
Je kan Tookki gratis downloaden voor iOS.
Environment Challenge
Deze toepassing lijkt sterk op de Footprint App. Hij biedt een reeks uitdagingen om milieuvriendelijker te zijn. Door middel van deze uitdagingen ga je stap voor stap je gewoonten veranderen om ecoverantwoordelijk gedrag aan te nemen en je ecologische voetafdruk te verkleinen. Naast de uitdagingen toont deze app je de kwaliteit van de lucht, de geluidsoverlast, de watervervuiling en de toestand van het ecosysteem op basis van je geolocatie.
Je kan Environment Challenge gratis downloaden voor Android.
Wist je dat je ook met je smartphone zelf je steentje kan bijdragen aan het milieu? Zo kan je je oude smartphone binnenbrengen in een Proximus shop om te laten recycleren. Voor de aankoop van een nieuwe smartphone, kan je je baseren op de Eco Rating. Dat is een index die elke gsm een milieuscore geeft op basis van 5 pijlers.
Sophie
Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun