Hoe luister je naar je favoriete podcasts?

Gepubliceerd op 28/08/2024 in Gouden tips van…

Een van de grootste trends van de voorbije jaren zijn ongetwijfeld podcasts. Ze gaan over zowat elk mogelijk onderwerp en je vindt ze makkelijk op verschillende platformen. Ontdek hier hoe je naar podcasts kan luisteren.

Hoe luister je naar je favoriete podcasts?

Podcasts bestaan al zeer lang. Maar nu is het veel gemakkelijker om ze op te nemen en online te zetten. Het enige wat je nodig hebt is een internetverbinding en een account op de verschillende streamingplatformen.

Ben je gewoon een luisteraar met een passie voor podcasts? Dan heb je keuze in overvloed om naar te luisteren terwijl je werkt, schoonmaakt of kookt. Hier lees je hoe je je favoriete podcasts vindt en beluistert.

Wat is een podcast?

Een podcast is een audioserie, een beetje zoals radio, maar dan opgenomen in een studio en vervolgens op het internet geplaatst. Over het algemeen zijn podcasts opgedeeld in afleveringen die je kan beluisteren wanneer je maar wil via een streamingplatform zoals Spotify, Deezer, Google Podcasts of Apple Podcasts. Net als muziek kan je podcasts op elk toestel beluisteren: computer, smartphone of tablet. Ze zijn dus het perfecte entertainment voor je autoritten of reizen met het openbaar vervoer.

Lees meer over je favoriete podcasts in dit artikel.


Hoe luister ik naar podcasts?

Zoals we al zeiden, kan je duizenden podcasts vinden op de verschillende streamingplatformen en specifieke podcastplatformen. We geven je de bekendste platformen op een rijtje:

  • Spotify
    De afgelopen jaren heeft Spotify gewicht in de schaal gelegd om podcasts te ondersteunen, omdat het merkt dat er een markt voor is. De dienst moedigt makers aan om hun creaties op het platform te plaatsen. Zo luister je naar podcasts op Spotify:
    • Download Spotify en maak een account aan, abonneer je indien nodig om van alle functies van de dienst te genieten.
    • Zoek naar je favoriete podcast zoals je een artiest of een bepaald lied zoekt.
    • Als je niet op zoek bent naar een specifieke podcast, klik je op het tabblad "Podcast" in het zoekscherm. Spotify zal je dan verschillende categorieën voorstellen.
    • Zodra je een podcast hebt gekozen, druk je op "Afspelen" en ga je aan de slag.
    • Als je een Premium-account hebt, kan je alle afleveringen downloaden en ze offline beluisteren. Dat is een goede oplossing, want podcasts zijn vaak lang en verbruiken behoorlijk wat mobiele data als je ernaar luistert via 4G of 5G.
    • Je kan je op een podcast abonneren door op de "+"-knop te klikken. Je krijgt dan telkens een melding als er een nieuwe aflevering uitkomt.
  • Deezer
    Naast Spotify kan je niet om zijn belangrijkste concurrent heen: Deezer. Ook al heeft dit platform minder gebruikers, het wordt nog steeds gebruikt door miljoenen mensen over de hele wereld, en natuurlijk biedt het ook podcasts aan. De procedure voor het beluisteren van je podcasts is vergelijkbaar met die van Spotify:
    • Open Deezer en log in op je account. Maak er een aan als je dat nog niet hebt gedaan.
    • Als je de naam weet van een podcast die je wil beluisteren, hoef je die alleen maar op te zoeken en te starten.
    • Wil je je laten verrassen, ga dan naar het tabblad "Verkennen" om podcasts te ontdekken die populair zijn of die je leuk zou vinden op basis van je luistergeschiedenis. Er is ook een tabblad 'Podcast' dat exclusief aan podcasts is gewijd. Net als bij Spotify kan je afleveringen downloaden om ze offline te beluisteren. Klik gewoon op de 3 verticale puntjes naast de aflevering en op "Downloaden". Vergeet niet dat als je een podcast leuk vindt, je op de hartvormige knop kan klikken om op de hoogte te blijven van nieuwe afleveringen.
  • Apple Podcasts
    Apple was een van de eerste merken die het potentieel van podcasts inzag. Daarom biedt het merk al een aantal jaar een app aan die exclusief gericht is op podcasts, onder de naam Apple Podcasts. Het is heel gemakkelijk te gebruiken, maar alleen beschikbaar op Apple-toestellen. Zo werkt het:
    • Open de app en log in met je Apple ID.
    • Zoek naar de podcast die je wil of bekijk de shows die beschikbaar zijn op het platform.
    • Je kan een podcast die je leuk vindt ook volgen door op de knop "Volgen" te klikken. Je gevolgde podcasts vind je terug in de bibliotheek. Let op: als je een aflevering bewaart, wordt die automatisch gedownload zodat je er offline naar kan luisteren. Je kan deze optie uitschakelen bij "Instellingen".
  • Google Podcasts
    Google heeft ook een eigen app die exclusief gericht is op podcasts. Die werkt alleen op Android-smartphones en -tablets. Open de app en log in bij je Google-account.
    • Door op de knop "Zoeken" te klikken, zoek je naar podcasts die je interesseren en zal de app suggesties doen die je misschien leuk vindt. Vergeet niet om je te abonneren op een programma dat je leuk vindt, zodat je elke aflevering snel en gemakkelijk vindt.
    • Druk op "Afspelen" om een aflevering te starten. Je kan gedownloade afleveringen ook offline beluisteren.
    • Een extraatje met Google Podcasts: je kan aan Google Assistant vragen om een aflevering te starten zonder je scherm aan te raken en uitzenden via Google Home.

De populairste podcasts zijn meestal beschikbaar op alle platformen. Als je op zoek bent naar een bepaalde show, controleer dan zeker op welk platform die beschikbaar is.


Om je favoriete podcasts te downloaden en te beluisteren waar je ook bent, heb je natuurlijk een goede internetverbinding nodig. Denk dan aan ons Flex-pakket! Dit pakket biedt een onbeperkte internetverbinding thuis, een of meer mobiele abonnementen en toegang tot tv en de Pickx-applicatie. Aan jou om je eigen pakket samen te stellen!

Ontdek Flex!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie