Wat is het verschil tussen antivirus en antimalware?

Gepubliceerd op 12/02/2025 in Gouden tips van…

Tegenwoordig bestaan er heel wat bedreigingen die ernstige schade kunnen aanrichten aan jouw computer of jouw persoonlijke data proberen te stelen. Daar kan je je tegen beschermen met de juiste software. Maar wat is nu precies het verschil tussen antivirus en antimalware? We leggen het je uit.

Wat is het verschil tussen antivirus en antimalware?

De termen antivirus en antimalware liggen dicht tegen elkaar qua betekenis en maken allebeid deel uit van computerbeveiliging of cyber security. In beide gevallen gaat het om software die zorgt dat jouw computer beschermd is tegen allerhande kwaadaardige aanvallen door mensen met slechte bedoelingen.

Zowel antivirus als antimalware beveiligt je systeem, accounts en apparaten tegen cybercriminelen die uit zijn op je geld, persoonlijke gegevens of andere vertrouwelijke informatie. Hackers gebruiken allerlei methoden: ze kunnen je hardware of software aanvallen, maar ook proberen je vertrouwen te winnen om zelf je gegevens prijs te geven. En het gaat verder dan alleen virussen, want tegenwoordig bestaan er talloze soorten malware.


Wat is malware?

We leggen je eerst het verschil uit tussen een virus en malware. Want ja, dat is niet helemaal hetzelfde. Beide termen verwijzen naar kwaadaardige software, maar er zijn een paar subtiele verschillen.

De term “malware” wordt gebruikt voor alle kwaadaardige software die je computer of netwerk infiltreert. Een virus is eigenlijk een soort malware die zichzelf kan vermenigvuldigen en verspreiden naar een groot aantal apparaten. Een virus is met andere woorden een vorm van malware.

Het belangrijkste om te onthouden is dat een virus een soort malware is en zichzelf kan vermenigvuldigen door zijn code naar andere programma's te verspreiden.


Welke soorten malware bestaan er?

  1. Virus

    Een virus hecht zich aan een ander programma dat je gebruikt en infecteert je computer door andere programma’s te wijzigen met eigen code.
  2. Adware

    Adware is ongewenste software die ongevraagde advertenties laat verschijnen in je webbrowser of mobiele apps.
  3. Spyware

    Dat is malware die zonder jouw toestemming je activiteiten online observeert en rapporteert aan de auteur van de software.
  4. Wormen

    Wormen zijn een malware die zich net als virussen verspreidt maar die voor activatie geen interactie van gebruikers vereist.
  5. Een Trojaans paard

    Dat is eerder een methode om malware te verspreiden. Om je ertoe te verleiden het te openen, doet een Trojaans paard zich voor als een nuttig hulpmiddel. Als jij dat hulpmiddel opent, krijg je de malware erbij.
  6. Ransomware

    Dit is een vorm van malware die je apparaat vergrendelt of bestanden versleutelt zodat je ze niet meer kan gebruiken. Dan moet je losgeld betalen om alles terug te krijgen. Het is bovendien de meest lucratieve en moeilijkst te bestrijden malware.
  7. Een rootkit

    Een rootkit geeft de aanvaller beheerdersrechten op het geïnfecteerde systeem. Deze malware is niet zichtbaar voor de normale computergebruiker of het besturingssysteem zelf.
  8. Een keylogger

    Deze malware registreert alle toetsaanslagen op het toetsenbord. De verzamelde informatie wordt dan verzonden naar de aanvaller, in een poging jouw logins, wachtwoorden of betalingsgegevens te achterhalen.
  9. Kwaadaardige cryptomining

    Het wordt ook wel driveby-mining of cryptojacking genoemd. Deze vorm van malware kan op verschillende manieren op je computer terechtkomen, maar heeft als doel om jouw cryptomunten te stelen voor jij ze kan verzilveren.

Wat is het verschil tussen antivirus en antimalware?

Bij antivirus draait het voornamelijk om preventie. De software zorgt ervoor dat je geen bestanden met virussen kan downloaden naar je computer. Doe je dat toch, dan voorkomt je antivirus dat het virus actief wordt en schade kan aanrichten. Het werd specifiek ontworpen om virussen te voorkomen, maar in de loop der jaren zijn er jammer genoeg veel meer vormen van malware ontstaan. Daarom is alleen een antivirusprogramma tegenwoordig niet meer voldoende.

Antimalware is uitgerust om ook die modernere vormen van bedreigingen tegen te houden. Het is geavanceerder en biedt dus ook bescherming tegen de laatste nieuwe manieren die hackers proberen om jou te bestelen.

Je kan antivirus en antimalware perfect naast elkaar gebruiken voor de beste beveiliging van je computer. Nog een belangrijk onderdeel van je beveiligingssoftware is een firewall. Die beschermt je wifi-netwerk tegen schadelijke malware via je internetverkeer.


Haal nu Norton Security in huis en beveilig al je computers en je netwerk tegen mensen met kwade bedoelingen en tal van malware. Zo blijft jouw privacy bewaard, kan niemand met jouw gegevens aan de haal en kunnen dieven jouw routines niet achterhalen.

Kies voor Norton!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie