Hoe werkt de 112 BE-app?
Gepubliceerd op 17/12/2021 in Apps
In 2017 lanceerde de overheid een handige app waarmee je snel het juiste noodnummer kan bellen bij problemen. Je kan uiteraard steeds naar het algemene noodnummer 112 bellen, maar dankzij de 112 BE-app krijg je meteen de juiste instantie aan de lijn. Lees er hier alles over.

Via het algemene noodnummer 112 kan je snel in contact komen met de brandweer of politie of een ambulance oproepen, overal binnen Europa. België ging in 2017 nog een stapje verder met de ontwikkeling van de 112 BE-app waarmee je zelf al kan selecteren welke hulpdienst je nodig hebt.
Wat zijn de voordelen van de 112 BE-app?
Snel je locatie delen
Door de app te gebruiken, deel je meteen je nauwkeurige locatie met de hulpdiensten. Dat bespaart heel wat tijd. Bij een noodoproep telt vaak elke minuut, dus is het belangrijk om vooral geen seconde te verliezen met het doorgeven van je locatie, ook in de natuur, op een afgelegen plek of bijvoorbeeld op een ingewikkeld op- en afrittencomplex van de autostrade. Toch zal de operator je altijd vragen om je locatie te bevestigen, want het kan ook dat je een ambulance belt voor je moeder die thuis onwel geworden is.
Stel dat je bijvoorbeeld aan het wandelen bent in een uitgestrekt natuurgebied en je breekt je been, dan kunnen de hulpdiensten je dankzij de app sneller terugvinden want hij stuurt elke 30 seconden een update van je locatie door. Bovendien kunnen de hulpdiensten ervoor zorgen dat je smartphone geluid maakt. Dat kan van pas komen als de beller het bewustzijn zou verliezen.
Altijd een beschikbare verbinding
Natuurlijk hangt dat allemaal af van een goede gps-verbinding op je smartphone. Het kan namelijk ook gebeuren dat het gps-signaal van je smartphone niet sterk genoeg is, bijvoorbeeld als je binnen in een gebouw bent. Geen paniek, ook daarvoor heeft de 112 BE-app een oplossing. De app kan je locatie namelijk ook bepalen aan de hand van de wifi-netwerken in je buurt. Voor de meest nauwkeurige locatiebepaling, zet je beter zowel je wifi als je mobiele internet aan, maar zelfs als beide niet beschikbaar zijn, wordt je locatie gedeeld. Je locatie zal dan via sms doorgestuurd worden.
Nooit meer nummers vergeten
Welk nummer moet je ook weer bellen voor de brandweer en welk nummer voor de politie? Die vraag hoef je je met de 112 BE-app niet meer te stellen. In de app selecteer je gewoon het icoontje van de juiste hulpdienst en je krijgt zelf de juiste instantie aan de lijn. In panieksituaties is de kans op fouten of tijdverlies dus minimaal. Heb je meerdere diensten tegelijk nodig, zoals een ambulance én een brandweerwagen, dan kies je een van beide en zal de operator je helpen.
Toegankelijker dan een standaard oproep
Voor doven, slechthorenden en mensen met een spraakstoornis is het niet altijd vanzelfsprekend om efficiënt een noodoproep uit te voeren. Via de 112 BE-app kunnen zij aangeven dat ze liever via de chatfunctie communiceren om zo de hulpdiensten in te schakelen. Deze functie kan uitzonderlijk ook geactiveerd worden als de operator moeilijkheden heeft op je te verstaan, bijvoorbeeld door veel achtergrondlawaai of een taalbarrière. Berichten in een andere taal zullen automatisch vertaald worden in het chatgesprek.
Snel belangrijke info delen
De 112 BE-app is echter meer dan enkel een communicatiemiddel. Je kan je registreren om het jezelf bij noodgevallen nog makkelijker te maken. In de app kan je namelijk allerlei medische info doorgeven. Zo krijgt de operator meteen een overzicht van jouw belangrijke medische gegevens zoals mogelijke hartproblemen, allergieën, bloedgroep, epilepsie, diabetes enzovoort. Deze info kan zeer belangrijke zijn voor de hulpdiensten.
Registreren doe je door je naam, voornaam en geboortedatum in te geven bij het installeren van de app. Vervolgens kan je ook een contactpersoon opgeven die verwittigd moet worden bij noodgevallen en kan je je medische gegevens aanvullen.
Hoe kan je de 112 BE-app downloaden?
Je kan de 112 BE-app helemaal gratis downloaden in de App Store of in de Play Store. De app werkt echter enkel in België. Als je dus op reis bent binnen Europa, moet je nog steeds bellen naar het algemene noodnummer 112. Ben je buiten Europa, controleer dan steeds op voorhand wat het lokale noodnummer is.
Voor de beste werking van de 112 BE-app heb je dus een goed mobiel abonnement nodig zodat je locatie zeer snel gedeeld kan worden. Maak kennis met Mobilus! Kies het abonnement dat het beste bij je behoeften past, van 2 GB data tot onbeperkt. Je kan surfen op het internet, waar je ook bent en op elk apparaat.
Sophie
Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun