Dit zijn de 5 ICT-trends van Think NXT voor 2025
Gepubliceerd op 17/12/2024 in Evenementen
Think NXT 2024 ademde data en AI . Maar ook 5G, cloud, cyber resilience en digitale soevereiniteit domineerden de inspirerende sessies van het event. Deze trends bepalen het IT-landschap waarin bedrijven vooral dankzij samenwerkingen succes boeken.
De 5 ICT-trends van Think NXT voor 2025
Trend 1: Data en AI
Volgens onderzoeksbureau Gartner beschouwt in 2025 90% van de bedrijven AI als een businesspartner. Ze rekenen op AI om hun productiviteit te boosten, om hun kosten beter onder controle te houden of om hun klanten en medewerkers een betere ervaring aan te bieden. De grote uitdaging bestaat er dus in om als bedrijf klaar te zijn voor AI. Proximus NXT speelt daarop in met een portfolio van 130 AI use cases, ondersteund door de honderd AI-specialisten van Codit en Proximus ADA.
Heel wat van die toepassingen heeft Proximus ook zelf in gebruik. Wanneer een technicus een foto neemt van een fiberaansluiting, is het een AI-toepassing die het beeld analyseert en zo de kwaliteit van het geleverde werk beoordeelt. Een ander voorbeeld vinden we in de Proximus-shops. Daar voorspelt AI de productrotatie, zodat een winkel nooit te veel of te weinig voorraad in huis haalt. Analyse met AI van de oproepen naar het contactcenter van Proximus leidt dan weer tot beter inzicht in de redenen voor die oproepen. Het laat Proximus toe de agents van het contactcenter beter te briefen.
Geen abracadabra
“Generatieve AI is zich volop aan het bewijzen”, zegt Marijke Schroos, general manager bij Microsoft Belux. “En neen, AI is heus geen abracadabra. Het is een tool. Alleen moet je er de juiste use case voor leren vinden.” De grote uitdaging bestaat erin binnen een organisatie naar die juiste use case op zoek te gaan. Dat kunnen heel eenvoudige, praktische toepassingen zijn, zoals Copilot die helpt om sneller e-mail te behandelen. Maar evengoed gaat het om high-end cases die het potentieel in zich dragen om complete bedrijfsprocessen te hertekenen.
Ook Cisco vond voor het gebruik van AI zo’n use case: namelijk hoe AI de gebruikers van Webex kan helpen. “Deelnemers van een videovergadering hebben soms last van echo”, zegt Keith Griffin, Site Leader bij Cisco in het Ierse Galway. “Of er is lawaai, waardoor mensen elkaar niet altijd goed verstaan.” Cisco gebruikt AI om die storende geluiden weg te halen. Generatieve AI zorgt dan weer meteen na het gesprek – zoals een vergadering of een oproep naar een contactcenter – voor een samenvatting. Dat zorgt vanzelfsprekend voor een tijdwinst.
Trend 2: 5G
“5G is de snelweg waarop alles tegen de snelheid van het licht gebeurt”, aldus Anne-Sophie Lotgering, CEO van Proximus NXT IT tijdens het event Think NXT in Mechelen. “De impact van de technologie is enorm, omdat ze de hertekening van bestaande en de ontwikkeling van compleet nieuwe businessmodellen ondersteunt.”
De sleutelrol voor 5G hangt samen met het groeiende belang van data. 5G biedt immers een veel grotere capaciteit, wat de doorstroming van grote datavolumes mogelijk maakt bij een minieme responstijd. Eén van de grote verschillen met de vorige generaties van mobiele connectiviteit schuilt echter in network slicing: de mogelijkheid om het netwerk op te splitsen en bepaalde applicaties op zo’n aparte ‘rijbaan’ prioriteit te verlenen.
Van industrie tot gezondheidszorg
Een privaat 5G-netwerk bezorgt een bedrijf een betrouwbare oplossing voor kritiek dataverkeer in real time en maakt zo mogelijk een belangrijk verschil. In een productieomgeving, bijvoorbeeld, is 5G onmisbaar bij het verzamelen van data bij geconnecteerde toestellen en machines, om die vervolgens door te geven voor analyse, en terug te koppelen . Denk in die context aan het gebruik van digital twins, of omgevingen waarin cobots actief zijn en waar medewerkers met AR-brillen aan de slag gaan. Vooral de combinatie van dekking en betrouwbare, ultralage latency maakt 5G hierbij onmisbaar.
Op een vergelijkbare manier maakt 5G ook in de gezondheidszorg heel wat nieuwe toepassingen mogelijk. Zo heeft Proximus NXT samen met diverse partners een privaat 5G-netwerk uitgebouwd bij az groeninge in Kortrijk. 5G vormt er de basis voor heel uiteenlopende applicaties: van de streaming van een operatie tot opleiding met een VR-toepassing. Evengoed biedt 5G in de context van een ziekenhuis een oplossing voor gegarandeerd beschikbare kritische communicatie, asset tracking (bijvoorbeeld van medische toestellen), enzovoort.
Het voordeel van een privaat 5G-netwerk ligt dan voor de hand. Het ziekenhuis beschikt over mobiele connectiviteit met een grote capaciteit en heel lage latency, terwijl alle data – waaronder gevoelige patiëntendata – de site niet verlaten
"5G laat toe een heel nieuwe ervaring aan te bieden."
Arnaud Lieutenant, Chief Information & Digital Officer bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond
Gamechanger
Het is duidelijk dat 5G verder doorbreekt in 2025: bijvoorbeeld in de logistieke sector (denk aan automatische voertuigen en drones in magazijnen) en in de media (bijvoorbeeld met 5G-camera’s voor de live uitzending van sportwedstrijden of andere evenementen). “5G is een echte gamechanger voor onze sector”, zegt Arnaud Lieutenant, Chief Information & Digital Officer bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond. “5G laat toe een heel nieuwe ervaring aan te bieden. Denk aan het gebruik van AR en VR, wat het mogelijk zal maken thuis een wedstrijd te volgen alsof je in het stadion op de eerste rij zit.”
Trend 3: edge computing
“Data omzetten in strategische beslissingen, dat is waar het bij Industrie 4.0 om draait”, zegt Anne-Sophie. “De convergentie tussen IT en OT bevindt zich op een kantelpunt.” Door die convergentie vormen informatietechnologie en operationele technologie niet langer twee gescheiden werelden. De evolutie brengt het belang van databeheer nog sterker naar voren. Typerend voor operationele technologie – bijvoorbeeld bij een productiemachine in een fabriek – is dat rekenkracht en opslag zich vaak zo dicht mogelijk bij die installatie bevinden. Niet centraal in het datacenter, maar aan de rand van het netwerk. Vandaar de term ‘edge computing’.
Data omzetten in strategische beslissingen, dat is waar het bij Industrie 4.0 om draait.
Anne-Sophie Lotgering, CEO van Proximus NXT IT
In die convergente wereld van IT en OT is I-care actief. Het Belgische bedrijf is een wereldleider op het vlak van voorspellend en voorschrijvend onderhoud. “Data zijn de grondstof voor een beslissing”, zegt Pierre Colon, Strategic Marketing Director bij I-care. IoT maakt het mogelijk in een operationele omgeving veel data te verzamelen. “Met draadloze sensoren kan je continu data registreren in een installatie, waar dat traditioneel – manueel – misschien maar om de drie maanden gebeurde.”
Die continue verzameling en analyse van data laat toe om defecten in een installatie te voorspellen en daarop te anticiperen. “Dat zorgt voor een belangrijke kostenbesparing op het vlak van onderhoud en geeft de installatie een langere levensduur.” In het voorbeeld dat Pierre Colon op Think NXT besprak, had de aanpak van I-care bovendien een belangrijke impact op de ecologische voetafdruk van de fabriek. “Door in te zetten op voorschrijvend onderhoud wist het bedrijf zijn energieverbruik te verlagen en zo zijn ecologische voetafdruk met 2,6 miljoen ton CO2 te verminderen.”
Trend 4: cyber resilience
Eén op drie bedrijven uit de Benelux kreeg in 2023 te maken met minstens één incident rond cybersecurity. Dat blijkt uit het Cybersecurity Report 2024 van Proximus NXT. “Zo’n incident kent bijna altijd een grote operationele impact”, zegt Anne-Sophie. “Het gaat dan om een terugval in productiviteit, maar ook het verlies van klantendata, van operationele data en van intellectuele eigendom.”
De gebruiker is overal
De uitdagingen rond cybersecurity blijven ook in 2025 toenemen . Net daarom schuift de sector almaar vaker de term ‘cyber resilience’ naar voren . Wanneer het niet langer voldoende is om aanvallen te vermijden of af te weren, moet je je vooral weerbaar opstellen. “De klassieke gebruiker – die enkel op kantoor met een pc werkt – bestaat niet meer”, zegt Andy Quaeyhaegens, Senior Solutions Engineer bij Netskope. “Vandaag is de gebruiker overal. Iemand die ’s avonds met een mobiel toestel op een bedrijfsserver probeert in te loggen? Dat was vroeger verdacht, maar is nu perfect normaal.”
SASE (Secure Access Service Edge) is een aanpak die daarop inspeelt. Het gaat om een framework dat SD-WAN en SSE (Security Service Edge) combineert en dat via de cloud als een dienst aanbiedt. Die nieuwe architectuur vraagt echter niet dat je alle bestaande security onverbiddelijk naar de prullenmand verwijst. “Beschouw het als een journey”, klinkt het op Think NXT. SASE implementeer je dan bijvoorbeeld wanneer je je werkplekken vernieuwt. “Maar ook als je je security-omgeving wil vereenvoudigen”, zegt Andy, “of wanneer je van security een business enabler wil maken, in plaats van het louter als kostenpost te bekijken.”
Voor klant, reputatie en wetgeving
Het belang van cyber resilience spreekt bij Stibbe voor zich. Het advocatenkantoor beheert heel wat gevoelige data van klanten. Een beveiligingsincident zou daardoor niet alleen schadelijk zijn voor die klanten, maar ook voor de reputatie van het kantoor zelf. Bovendien is er de voorbije jaren heel wat extra wetgeving bijgekomen, zoals NIS2, met bijkomende verplichtingen rond cybersecurity als resultaat. “Maar de nood aan compliance moet meer zijn dan een vakje om af te vinken”, zegt Fabrice Clément, CISO bij Proximus en bestuurslid van de Cyber Security Coalition, “want zonder compliance heb je simpelweg geen business.”
Stibbe koos – met Davinsi Labs en Proximus NXT als partners – voor een aanpak die steunt op zero trust en de richtlijnen uit het Cybersecurity Framework van NIST (National Institute of Standards and Technology). Het gaat om een raamwerk dat organisaties helpt bij het beoordelen en verbeteren van hun vermogen om cyberbeveiligingsrisico’s te voorkomen, op te sporen en erop te reageren. Concreet maakt Stibbe gebruik van diverse beveiligingsdiensten van Davinsi Labs. Dat laat het bedrijf toe om met het bestaande team het gewenste niveau van cyber resilience aan te houden, ook wanneer de behoefte aan beveiliging alleen maar toeneemt.
Trend 5: digitale soevereiniteit
Digital Sovereignty
“Digitale soevereiniteit is niet zomaar een prioriteit”, zegt Anne-Sophie. “Het is voor iedere organisatie een dringende, dwingende noodzaak.” Data vormen het belangrijkste bezit van een bedrijf. En die data bevinden zich doorgaans niet alleen in het eigen datacenter, maar ook in één of meer cloudomgevingen. Om de soevereiniteit van de data te vrijwaren is een nieuwe, strategische benadering van de cloud noodzakelijk.
De publieke cloud is immers het werkterrein van een handvol hyperscalers uit de VS, waarbij de Amerikaanse overheid bij die leveranciers toegang kan eisen tot de data die zij beheren. Proximus NXT lost dat met een oplossing voor soevereine cloud die het uitwerkte met Microsoft en Google. De data blijven daarbij op Europese bodem en zijn tegelijk niet toegankelijk voor de cloudspelers zelf – en dus ook niet voor de betreffende buitenlandse overheid.
Dat maakt de soevereine cloud geknipt voor organisaties die wel van de voordelen van de publieke cloud willen genieten, maar van dat cloudmodel momenteel geen gebruik willen of mogen maken.
Cybercriminelen slaan data op in de veronderstelling dat ze die later kunnen decrypteren.
Tom Engels, Secure Networking & Automation Portfolio Lead bij Proximus NXT Nederland
Quantum
In de context van datasoevereiniteit is op termijn een sleutelrol weggelegd voor quantum computing. Quantum biedt een antwoord op problemen die we vandaag nog niet kunnen oplossen. Dat zorgt voor een grote uitdaging op het vlak van security. De verwachting is dat quantum computing over vijftien jaar de huidige cryptografie zal kraken. “Vandaag encrypteren we data om ze onleesbaar te maken en zo te beschermen”, zegt Tom Engels, Secure Networking & Automation Portfolio Lead bij Proximus NXT Nederland.
“Met een gewone pc heb je duizenden jaren nodig om die code te kraken. Met een quantumcomputer kan dat in de toekomst in enkele uren.” We hebben dus nood aan post-quantum cryptography: bescherming die in het quantumtijdperk overeind blijft.
Vijftien jaar lijkt nog veraf. Maar ook cybercriminelen kijken vooruit, met name wanneer ze vandaag geëncrypteerde data buitmaken. “Ze slaan de data op”, zegt Tom, “in de veronderstelling dat ze die later kunnen decrypteren.” Dat zet het vraagstuk van de levensduur van data op scherp. Kredietkaartgegevens zijn maar vijf jaar relevant. Die komen hier dus niet in het vizier. Maar data met een langere levensduur – zoals rijksregisternummers of intellectuele eigendom – natuurlijk wel. In de toekomst moet een nieuwe, onbreekbare vorm van cryptografie – eveneens op basis van quantum computing – de beveiliging ervan garanderen.
Samenwerking stuwt iedereen vooruit
Anne-Sophie Lotgering, de CEO van Proximus NXT IT, en Marijke Schroos, de general manager van Microsoft Belux, belichtten tijdens Think NXT ook het belang van sterke partnerschappen en een sterk ecosysteem. “Voor wie voluit wil focussen op innovatie is samenwerking onontbeerlijk”, aldus Anne-Sophie. Wie alles op zijn eentje wil doen, slaagt er vandaag namelijk niet meer in om de evoluties in de technologiesector bij te houden. “Daarom is het belangrijk om samen na te denken”, gaat Anne-Sophie verder. “Een mooi voorbeeld daarvan is ons partnerschap met Microsoft.”
Eerder dit jaar beslisten de Proximus Groep en Microsoft om de bestaande strategische samenwerking met vijf jaar te verlengen. Het doel is om onder meer de innovatie in digitale communicatie en clouddiensten te versnellen.
De samenwerking moet de leidinggevende positie van Proximus NXT en Microsoft verder versterken, in België, maar ook daarbuiten. “We werken al langer samen, maar gaan dat nu nog intensiever doen”, zegt Anne-Sophie. “Zo zijn we sinds kort officieel een Certified Azure Expert Managed Service Provider. Onze teams bij Proximus NXT, Codit, Proximus NXT Luxemburg en Proximus Ada hebben hard gewerkt om dat certificaat binnen te halen.”
De kunst bestaat erin een team uit te bouwen waarvan de individuele leden elkaar aanvullen en daarbij gaat het om meer dan gender alleen
Barbara Van Den Haute, Public Sector Lead bij MicrosofT
Vrouwelijke touch
Met Anne-Sophie en Marijke stonden twee leading ladies van de Belgische IT-sector op het podium van Think NXT. Maar de technologiewereld heeft zonder meer baat bij nog wat meer vrouwelijke touch. Want vrouwen focussen niet uitsluitend op de technologie zelf, maar ook op het bredere businessverhaal, klonk het tijdens een debat over diversiteit en innovatie. “De kunst bestaat erin een team uit te bouwen waarvan de individuele leden elkaar aanvullen”, aldus Barbara Van Den Haute, Public Sector Lead bij Microsoft. “En daarbij gaat het om meer dan gender alleen.”
BeCode, dat inclusieve coding bootcamps organiseert, zet vooral in op vertrouwen. “We willen niet alleen de vrouwen inspireren die naar de bootcamps komen”, zegt CEO Béatrice de Mahieu, “maar ook hun familie en vrienden, zodat zij zien dat vrouwen een mooie job in de IT kunnen hebben.” In de praktijk blijft het nodig om actief op diversiteit in te zetten. Voor beursgenoteerde bedrijven is dat een verplichting, maar kleinere organisaties staan er minder bij stil.
Te weinig divers, wel inclusief
Nochtans haalt iedere organisatie voordeel uit meer diversiteit. “Dat spreekt eigenlijk voor zich”, vindt Aurélie Couvreur, CEO bij MIC, een samenwerkingsverband tussen Proximus, Microsoft en het Waals Gewest. “Maar het gebeurt niet vanzelf. Als jonge vrouw heb je minder kans op een aanwerving, dat blijft de realiteit.” Maar ook mannen hebben nog met vooroordelen af te rekenen. “Wie als man een sabbatical aanvraagt om voor zijn kinderen te zorgen, krijgt al snel de perceptie tegen”, zegt Béatrice.
Maar al is de IT-sector nog te weinig divers, hij is wel inclusief. “Vrouwen die in de sector werken, beamen dat”, zegt Aurélie. “Of je man of vrouw bent, speelt dan echt geen rol. Al zouden er wel gewoon wat meer vrouwen in de IT mogen kiezen. Meer diversiteit blijft welkom.” Want ook in dat verband geldt: samen bereik je meer, of, zoals het op Think NXT 2024 luidde: ‘Shaping a bright tomorrow, together’.