Hoe bouw ik een website met Joomla?
Gepubliceerd op 08/04/2021 in Tech, tips & tricks
Een duidelijke website is tegenwoordig een absolute must voor elke zelfstandige en elk bedrijf. Een mooie site ontwerpen is echter niet iedereen gegeven. Gelukkig bestaan er handige platformen zoals Joomla om je te helpen. Ontdek hier alles over Joomla.
Als je van plan bent zelf je website te bouwen, dan is de kans groot dat je bij Wordpress terechtkomt. Dat is niet voor niets het meest populaire platform om websites mee te maken. Nochtans is Joomla een volwaardig alternatief dat zeer makkelijk in gebruik is. Lees hier hoe het platform werkt en waarop je moet letten.
Wat is Joomla?
Joomla is een contentmanagementsysteem (CMS) of een webserver speciaal voor het creëren en bewerken van een website of applicatie. De inhoud van deze website kan dan aangepast worden rechtstreeks via een handige en gebruiksvriendelijke interface op de site zelf. Zo kan iedereen zijn eigen plekje op het web aanmaken en content de wereld insturen. Wordpress is ook een voorbeeld van een contentmanagementsysteem of CMS.
Joomla onderscheidt zich van WordPress doordat het zich specifiek op ondernemingen focust. Verschillende eigenschappen van Joomla passen namelijk beter bij de wereld van ondernemers, zoals de ondersteuning in meerdere talen waarmee je makkelijk een meertalige website kan maken. Je bent ook snel vertrokken met Joomla dankzij de verschillende templates die je naar eigen smaak kan aanpassen. Dat is vooral makkelijk voor wie weinig tot niets kent van webdesign.
Hoe start ik met Joomla?
Voor je je in het webdesignen smijt met Joomla, zijn er een aantal zaken waarmee je rekening dient te houden. Deze 3 zaken kan je maar beter niet vergeten:
- Om te beginnen heb je hosting op een server nodig, dat is de plek waar de gegevens van je site bewaard worden. Je moet dus een hostingdienst uitkiezen. Hoe je dat precies doet en waar je moet op letten bij je keuze, lees je in dit blogbericht.
- Daarnaast heb je ook een domeinnaam nodig. Dat is de naam van je website en de url waarnaar je bezoekers surfen. Lees hier hoe je een geschikte domeinnaam kiest.
- Tot slot heb je een SQL-database nodig. Die creëer je makkelijk zelf via deze website .
Zodra je deze 3 stappen voltooid hebt, ben je klaar om aan de slag te gaan met Joomla. Daarvoor download je de nodige software via de website van Joomla . Vervolgens voltooi je het installatieproces en geef je enkele gegevens over jezelf en je bedrijf, zoals de naam, omschrijving, je mailadres en wachtwoord. Geef daarna aan of je site meteen online moet of niet en volg de verdere instructies op.
Met uw modulaire Business Flex pack, krijg je van ons ondersteuning van A tot Z bij het opstarten van je eigen website en geniet je van beveiligde hosting op de Belgische servers van Proximus. Bovendien krijg je ook je domeinnaam van ons.
Hoe bouw ik een website met Joomla?
Bij Joomla kan je op twee manieren je inhoud bewerken: via de gebruikersinterface of via de beheerdersinterface. In de eerste interface kan je de content van je site meteen aanpassen. Maar je website bestaat nog niet, dus ga je eerst aan de slag in de beheerdersinterface. Daar kan je de verschillende instellingen en functies van je site aanpassen, zoals het ontwerp en de opbouw.
Om de beheerdersinterface te openen en aan je website te beginnen, surf je naar “http://www.naamvanjesite.nl/administrator”. Daar geef je vervolgens dezelfde gegevens in als bij het installeren om in te loggen bij de interface. Nu kan je allerlei instellingen van je website aanpassen.
Als je met meerdere mensen samen aan de site wil werken, raden we je aan naar het menu “users” te gaan en daar toegang te geven aan je collega’s of medewerkers. Je kan hun machtigingen bijwerken en zo instellen welke acties zij wel of niet kunnen uitvoeren op je site. Om sneller te werken, is er de optie “gebruikersgroepen” waarmee je machtigingen voor groepen van medewerkers instelt. Wanneer een nieuwe medewerker toegang nodig heeft, hoef je hem of haar enkel toe te voegen aan de juiste groep met behulp van naam en mailadres.
Kies je template
Nu ben je helemaal klaar om aan het ontwerp van je eigen website te beginnen. Eerst kies je de template die je wil gebruiken want die bepaalt vervolgens de look van je site. Joomla geeft je twee basistemplates om uit te kiezen : Protostar en Beez3. De eerste staat als standaard ingesteld, maar je kan ook perfect andere templates downloaden en installeren.
Elke template beschikt over verschillende functies, zo zijn er bijvoorbeeld templates die niet “responsive” zijn. Dat wil zeggen dat ze zich niet automatisch aanpassen aan elk scherm en dus niet altijd goed zichtbaar zijn op elk toestel (computer, smartphone of tablet). Joomla heeft een uitgebreide bibliotheek vol templates dus het is aan jou om de beste eruit te kiezen.
Nadat je een template gekozen hebt, moet je die downloaden. Daarvoor ga je naar het controlemenu, onder “Extensions” en klik je daar op “Install Extensions”. Klik vervolgens op “Upload Package File” en sleep de template vanuit je downloadfolder hier naartoe. Nu hoef je hem enkel nog te activeren in het menu “Template” door te klikken op het sterretje naast je gekozen template. Je bent nu klaar om je website in te vullen!
Creëer de eerste pagina’s van je site
Bij Joomla vind je de pagina’s van je website onder de naam “Artikels”. Om de eerste pagina van je website te maken, klik je dus op “Nieuw artikel”. Geef de pagina een titel en je kan beginnen met de inhoud toe te voegen. Als je vaak met tekstprogramma’s werkt, zoals Word, wijst de editor zichzelf uit. Je kan heel eenvoudig de lay-out van de tekst aanpassen, links toevoegen of foto’s en video’s invoegen.
Om van je pagina de homepagina van je website te maken, ga je naar het hoofdmenu en klik je daar op “Home”. Nu kan je instellen welk artikel dienst moet doen als de homepage van je website. Onthoud dat je een pagina steeds kan wijzigen of verwijderen in het menu “Artikels”.
Nu je de basis kent van Joomla, rest er je enkel nog het creëren van de perfecte site voor jouw bedrijf. Je zal meteen merken dat Joomla zeer toegankelijk is en makkelijk om mee te werken. Veel plezier dus met het maken en ontwerpen van je professionele website!
Wij hebben trouwens nog een geweldig voorstel voor jou : met ons modulaire Business Flex-pack geniet je van alle diensten van Bizz Online, waaronder het bouwen van jouw professionele website van A tot Z en hosting op de Belgische servers van Proximus. Bovendien krijg je van ons ook je domeinnaam en een professioneel mailadres!
Daarnaast geniet je uiteraard ook van onze andere diensten zoals een mobiel abonnement, ongelimiteerd internet bij je thuis en een vaste telefoonlijn met ongelimiteerde belminuten naar gelijkaardige nummers. Aan jou om een pack samen te stellen op basis van jouw behoeftes!
Proximus Business
Jouw bron voor nieuws over telecommunicatie en ICT voor kmo’s