FarmaFlux garandeert apothekers veilige datatoegang in private cloud
Gepubliceerd op 04/03/2025 in Klanten vertellen
FarmaFlux staat in voor een veilige uitwisseling van data tussen patiënten, zorgverleners en apothekers. Dit gebeurt via een private cloud van Proximus NXT. “Zo zijn we zeker dat onze kritieke infrastructuur altijd beschikbaar is.”

Uitdagingen van Farmaflux
FarmaFlux beheert de enorme gegevensstromen van Belgische apotheken, die dagelijks miljoenen transacties verwerken. De organisatie wordt geconfronteerd met diverse uitdagingen op het gebied van veiligheid en infrastructuur:
- Kritieke infrastructuur voor het delen van data naar apotheker, patiënt en andere zorgverstrekkers
- Nood aan 24/7 beschikbaarheid
- Garantie op een veilige en uniforme gegevensuitwisseling
- Redundantie via twee fysiek gescheiden datacenters
In België zijn er zowat 4.500 apotheken, met in totaal zo’n 16.000 medewerkers. Dagelijks ontvangen al die apotheken gemiddeld een half miljoen patiënten. Dat zorgt elke dag opnieuw voor heel wat transacties. “Tussen twee en vier miljoen per dag. En dat de klok rond, want apotheken hebben ook een wachtdienst”, vertelt Marc Buckens, directeur van FarmaFlux.
Datastromen beheren
Al die transacties en de verwerking ervan zorgen voor gigantische gegevensstromen. En zoals de naam FarmaFlux al enigszins aangeeft: net in het beheer van die stromen schuilt haar voornaamste bestaansrecht. Niet voor niets noemt FarmaFlux zichzelf ook wel eens ‘de dienst gegevensstromen’. Of om de woorden van Marc te gebruiken: “Wij regelen de stroom bits en bytes van en naar de apotheek.”

FarmaFlux waakt over een veilige en uniforme gegevensuitwisseling van en naar de apotheek. Ze garandeert de kwaliteit en de juistheid van de gegevens die de apothekers uitwisselen en kijkt toe op het veilige gebruik van patiëntengegevens.
Infrastructuur met private cloud
Het beheer van die gegevensstromen veronderstelt een robuuste, flexibele onderliggende infrastructuur. Het gaat hier bovendien om kritieke infrastructuur waar iedere Belg, apotheker en zorgverstrekker altijd op moet kunnen rekenen. “Wij moesten bijgevolg op zoek naar een ICT-partner die ons de garantie kon bieden dat al onze data, toepassingen en systemen altijd beschikbaar zouden zijn, wat er ook mocht gebeuren. Zo zijn we uiteindelijk bij Proximus NXT uitgekomen, die voor ons een private cloud heeft uitgebouwd.”
"De private cloud biedt ons de gegarandeerde hoge beschikbaarheid die wij nodig hebben."
Marc Buckens, directeur van FarmaFlux
Persoonlijke data van 11 miljoen patiënten
FarmaFlux, opgericht door de beroepsverenigingen van apothekers, heeft een dubbele opdracht. De organisatie waakt over de kwaliteit en de juistheid van de gegevens die de apothekers uitwisselen vooraleer ze in de centrale databank van het Gedeeld Farmaceutisch Dossier (GFD) terechtkomen. Die database bevat de gegevens van zowat elf miljoen patiënten. Daarmee is hij uitgegroeid tot een onmisbaar instrument voor de Belgische apothekers. Daarnaast kijkt FarmaFlux strikt toe op het veilige gebruik van de via het GFD gedeelde patiëntengegevens.
"Het garanderen van veiligheid en uniformiteit bij de gegevensuitwisseling is onze absolute topprioriteit."
Manon Buyl, apotheker-expert data en zorginnovatie bij FarmaFlux
Veiligheid en uniformiteit van patiëntendata is topprioriteit
“Het garanderen van veiligheid en uniformiteit bij de gegevensuitwisseling is onze absolute topprioriteit”, benadrukt Manon Buyl. Als apotheker-expert was zij nauw betrokken bij de projecten die FarmaFlux in de loop der jaren realiseerde. “Bij die projecten zorgt ons eigen team voor de ontwikkeling, het onderhoud en de 24/7-monitoring van de verbindingen of ‘pijpleidingen’ waar al die data doorstromen”, verklaart zij. “Zo kunnen de apothekers data probleemloos en continu raadplegen en doorsturen.”
Geen downtime veroorloven
Voor de infrastructuur waarop al die systemen en toepassingen draaien, doet FarmaFlux sinds 2012 een beroep op de expertise en dienstverlening van Proximus NXT. “Belangrijk is vooral dat onze data altijd, letterlijk op elk moment van de dag en de nacht, beschikbaar blijft”, beklemtoont Marc. “Wij kunnen ons geen enkele downtime veroorloven, niet eens voor een minuut, laat staan voor een uur.”
"We hebben samen een toekomstgerichte omgeving uitgebouwd, die klaar is voor nieuwe projecten."
Filip Marchal, Lead Private Cloud bij Proximus NXT.
100% redundante infrastructuur
Bijkomende uitdaging: het gaat om erg veel data. “Voor de GFD-toepassing alleen al moet je rekenen op 150 tot 200 miljoen bestanden die wij gedurende een jaar moeten bijhouden.” Op aangeven van Proximus NXT koos FarmaFlux daarom voor een volledig redundante opstelling vanuit twee datacenters, in Evere en Machelen. “Valt een van beide uit, dan blijft het andere datacenter nog altijd operationeel. In elk datacenter hebben we ook minstens twee identieke applicatieservers in gebruik. Moet er onderhoud gebeuren, dan is dat geen enkel probleem: één van beide servers blijft gewoon draaien.”
Vruchtbare samenwerking
“Onze relatie met Proximus NXT was vanaf het begin een echte samenwerking”, besluit Marc. Het is een conclusie die Filip Marchal, Lead Private Cloud bij Proximus NXT, graag bijtreedt. “Wij hebben initieel alles samen opgezet, in nauw overleg met het FarmaFlux-team. Naarmate het aantal apotheken, patiënten en dus gegevens steeg, hebben we ook weer samen de noodzakelijke aanpassingen gedaan, van het vernieuwen van bepaalde systemen tot het bijstellen van bepaalde vereisten. Zo hebben we samen een toekomstgerichte omgeving uitgebouwd, die klaar is voor nieuwe projecten.”
Met onze private cloud die exclusief is toegewijd aan uw bedrijf, profiteert u van ongeëvenaarde flexibiliteit en schaalbaarheid, terwijl u de volledige controle behoudt over uw gegevens.