“5G is een game changer voor bedrijven”

Gepubliceerd op 22/05/2024 in Experten vertellen

5G-netwerken dringen steeds vaker door in de kernprocessen van bedrijven. Tania Defraine, Director Enterprise Solutions & Platforms bij Proximus NXT, legt uit wat 5G kan betekenen voor Belgische bedrijven.

“5G is een game changer voor bedrijven”

Voor Tania is de drijver achter de populariteit van 5G alvast duidelijk. “Er is een aanhoudende verschuiving richting cloud”, zegt ze. “Dat zorgt voor meer data en zo voor extra vraag naar meer bandbreedte. 5G biedt daar – samen met fiber – een antwoord op.”

5G heeft een heel aantal voordelen vergeleken met vorige generaties mobiele netwerken. Zo is er bijvoorbeeld de hoge snelheid en bandbreedte. Maar cruciaal is ook de lage latency volgens Tania. Dat betekent dat de vertraging op het signaal erg klein is, belangrijk voor toepassingen zoals robotchirurgie en patiëntenmonitoring. “De combinatie van voordelen maakt dat 5G een game changer kan zijn”, stelt Tania. “Dat zien we zeer duidelijk in B2B-contexten.”

De combinatie van voordelen maakt dat 5G een game changer kan zijn. Dat zien we zeer duidelijk in B2B-contexten.

Tania Defraine, Director Enterprise Solutions & Platforms bij Proximus NXT

author

5G in combinatie met wifi

Proximus NXT is vandaag druk in de weer om 5G in bedrijfscontexten te introduceren. Het nieuwe netwerk opereert daar meestal niet alleen, het wordt geflankeerd door andere netwerken. Zo blijkt 5G complementair aan wifi. “Neem bijvoorbeeld een ziekenhuis”, stelt Tania. “5G kan je daar gebruiken om bepaalde medische processen, zoals operaties of het volgen van patiënten, te digitaliseren. Daar heb je namelijk een hoge snelheid, een hoge betrouwbaarheid en een hoge veiligheid nodig. Wifi kan je daarentegen houden voor het verbinden van de administratie en het aanbieden van hotspots voor patiënten en bezoekers.”

5G en Narrowband IoT

Ook is er Narrowband IoT, een ander netwerk dat vandaag al geïntegreerd is met 5G. “Dit netwerk werkt vooral op lange afstanden, en biedt een laag vermogen”, stelt Tania. “Dat maakt het ideaal voor toepassingen in manufacturing zoals asset tracking, waar, bijvoorbeeld, in een fabriek kleine sensoren opvolgen waar grondstoffen en objecten liggen. Dat maakt het beheren van zo’n industriële site makkelijker en vermijdt problemen zoals diefstal.”

Veilig en betrouwbaar

Wanneer een bedrijf inzet op 5G gebeurt dat zeer vaak via een privaat netwerkNieuw venster. De verbinding loopt niet via het publieke netwerk, waarmee we onze smartphones verbinden, maar via een privaat 5G-netwerk dat enkel hun bedrijfstoepassingen verbindt. Dat zorgt ervoor dat verbindingen betrouwbaar en veilig blijven. Verder kan men het netwerk aanpassen aan de noden van de applicaties.

Ecosysteem van partners

“In Genk ondersteunen we bijvoorbeeld de FacThory", stelt Tania. "Dat is een campus die inzet op industry 4.0 en waar co-creatie centraal staat. We bouwen daar een privaat 5G-netwerk en werken er samen met onze partners om nieuwe use cases te onwikkelen. Met Cisco wensen we bijvoorbeeld de wifi te integreren op een 5G core zodat we makkelijker brown field sites kunnen uitrollen. Fortinet zal de veiligheid van de Operational Technology (OT) op zich nemen. We werken dus niet alleen. Via Proximus NXT krijgt een bedrijf toegang tot een heel ecosysteem van partners."

Zulke samenwerkingen zijn belangrijk voor Proximus NXT. “We merken dat de huidige walkie-talkie systemen niet langer voldoen aan de noden van bedrijven. De kwaliteit is niet altijd goed, alsook de functionaliteit en het aantal kanalen zijn vrij beperkt. Gezien de business critical toepassingen zien we steeds meer vragen naar 5G”, stelt Tania.

In die context kondigden ze recent een partnerschap aan met Airbus, waarbij Proximus NXT de Airbus-oplossing Agnet MCx zal inzetten voor kritieke communicatie. "We koppelen hier ons 5G-netwerk aan de oplossing van Airbus. Agnet MCx ondersteunt push-to-talk, maar volgt ook op waar werknemers zich bevinden in het bedrijf. Als een gevaarlijke situatie zich voordoet, bijvoorbeeld op een fabrieksterrein, dan ziet het netwerk dat erg snel, wat vlottere interventies toelaat."

We werken niet alleen. Via Proximus NXT krijgt een bedrijf toegang tot een heel ecosysteem van partners.

Tania Defraine, Director Enterprise Solutions & Platforms bij Proximus NXT

Drones en logistiek

Dat betekent echter niet dat 5G voor elk bedrijf de juiste oplossing zal zijn. Bedrijven moeten vertrekken vanuit hun eigen noden, en dan kijken of 5G daarbij past. Na een eerste succesvolle ervaring ziet Proximus NXT wel vaak een uitbreiding van de toepassingen. “Eenmaal er voor een eerste case een privaat 5G-netwerk is, volgt dan vaak het inzicht dat er meer mogelijk is met sensoren, dat je op de verzamelde data AI kan loslaten, enzovoort”, stelt Tania.

5G wordt zo meer en meer een deel van de dagelijkse processen van bedrijven. Via 5G verbonden drones zijn bijvoorbeeld al vrij populair bij logistieke spelers. "We hebben een oplossing waarbij drones via 5G ‘s nachts rondvliegen in een logistiek centrum, en zo een inventaris maken", stelt Tania. "De volgende ochtend weet het bedrijf exact hoe hun stock eruit ziet. Zo'n typische use case zie je al in heel wat logistieke bedrijven terugkeren. Die toepassing industrialiseren we trouwens. Het wordt een product dat bedrijven gewoon van ons kunnen aankopen."

5G wordt meer en meer een deel van de dagelijkse processen van bedrijven.

Tania Defraine, Director Enterprise Solutions & Platforms bij Proximus NXT

Network slicing

Een ander voordeel van 5G is dat het network slicing toelaat. Hier verdeelt een operator zoals Proximus haar netwerk in stukjes, ofwel slices. Elke slice is geoptimaliseerd voor een specifieke toepassing. Eén slice bedient bijvoorbeeld de gewone smartphone verbindingen, terwijl een andere zich bezighoudt met het verbinden van sensoren.

Proximus NXT test vandaag volop network slicingNieuw venster uit. “Op de kerstmarkt van Dendermonde, deden we dat enkele maanden geleden”, vertelt Tania. “Daar creëerden we een aparte slice voor cashloos betalen. Vandaag steunen draadloze betaalapparaten nog vaak op het gewone netwerk of wifi, wat soms voor problemen zorgt. Die netwerken raken, zeker tijdens grote evenementen, bij momenten verzadigd. Dan kunnen mensen plots niet meer cashloos betalen. Door een aparte slice te creëren vermijden we dat probleem.”

Maar ook in een heel andere context blijkt network slicing een nuttige technologie. Vandaag scheidt men in industriële omgevingen het IT netwerk en het OT netwerk volledig van elkaar en zet men 2 aparte netwerken op. Dankzij slicing is dit niet nodig en kan men op dezelfde fysische infrastructuur 2 netwerken draaien.

Proximus NXT zit dus allesbehalve stil. In de toekomst zien ze hun rol als 5G partner voor bedrijven stevig groeien. “Onze taak als integrator bij Proximus NXT is om bedrijven te ontzorgen", besluit Tania. “Met een partner als ons kan een bedrijf zich helemaal focussen op hun business.”

5G is een accelerator voor innovatie en groei. Van verbeterde connectiviteit tot innovatieve toepassingen: de mogelijkheden zijn eindeloos en dat in alle sectoren.

Lees meer over 5G

Experts

Onze experten houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT professionals.

Andere artikels van Experts