Hoe maakt u uw ICT-infrastructuur flexibel en weerbaar?
Gepubliceerd op 05/07/2024 in Solution nieuws
Samen met klanten en partners bespraken we best practices voor een flexibele en veerkrachtige ICT-infrastructuur. De sleutel? Het combineren van on-prem infrastructuur en cloud met de juiste connectiviteit, slim netwerkbeheer en strakke beveiliging.
Bedrijven kunnen niet anders dan het gebruik van technologie telkens weer in vraag te stellen om competitief te blijven. De wereld rondom hen verandert immers razendsnel. Het gaat dan niet alleen over welke applicaties ze gebruiken en hoe dat gebeurt, maar bijvoorbeeld ook over hoe ze data effectief beveiligen tegen hackers en malware. Een van de grootste uitdagingen vandaag is het ondersteunen van gebruikers op afstand.
“De toename van het dataverkeer door data-intensieve toepassingen vereist netwerken die zich niet alleen in real time aan de actuele behoefte aanpassen, maar ook de veiligheid van gegevens waarborgen en de veerkracht van het netwerk versterken”, zegt Tania Defraine, Director Enterprise Solutions & Platforms bij Proximus NXT.
Traditionele netwerken botsen vandaag op hun grenzen. Om aan de groeiende vraag naar bandbreedte te voldoen en een lage latency te garanderen, investeert Proximus NXT niet alleen in het uitrollen van 5G en glasvezel, maar maken ze het netwerk ook intelligent. Een slim netwerk kan anticiperen op dataverkeer, netwerkbelasting en het kan bandbreedte optimaliseren om een naadloze connectiviteit te garanderen. Bovendien kan een slim netwerk alle netwerken en de toepassingen ook beter beveiligen. "
Bedrijven kunnen zo hun groeiende dataverbruik beheren en op voorhand anticiperen op hun netwerkbehoeften." Proximus NXT positioneert zich als partner die organisaties end-to-end helpt bij elk aspect van hun ICT-behoeften via hybride connectiviteit, cloud, slim netwerkbeheer en cyberbeveiligingsdiensten.
Hybride connectiviteit
Een moderne bedrijfsvoering vereist dat medewerkers altijd en overal toegang hebben tot applicaties en data. Connectiviteit is daarbij een kritieke component, zowel vast als mobiel. Dat is waarom Proximus NXT inzet op hybride gigabit-connectiviteit, via de combinatie van fiber en 5G. Het grote voordeel van fiber en 5G is uiteraard de grote capaciteit en snelheid.
Dat is essentieel in een wereld waarin het dataverbruik snel blijft stijgen. Bij 5G is slicing de grote gamechanger. 5G laat immers toe een specifiek segment van de bandbreedte – een slice – exclusief voor te behouden aan een specifieke applicatie. Dat biedt een sluitende garantie op bedrijfszekerheid.
Naast fiber en 5G blijven er ook andere vormen van connectiviteit in gebruik, zoals 4G en wifi. In de praktijk komt het erop aan dat elke toepassing moet kunnen rekenen op de best passende vorm van connectiviteit. Het beheren van die verschillende vormen van connectiviteit, wordt zo een uitdaging op zich.
Hoe kijken onze klanten naar hun ICT-infrastructuur?
“Kostenreductie blijft een belangrijke prioriteit. Daarvoor hebben we infrastructuur nodig die wendbaar, open en flexibel is. Het laat ons toe verouderde toepassingen stelselmatig te vervangen. Zo komen we meer en meer in een cloudverhaal terecht.”
- Sylvie Michiel, Purchasing Business Partner bij Mutualité Chrétienne
Bij Proximus NXT brengen we al die vormen samen onder de noemer ‘hybride connectiviteit’. “Cruciaal is dat we alle verschillende internet- en netwerktechnologieën combineren”, zegt Thomas Van Puyenbroeck, Strategy Manager & Business Analyst bij Proximus NXT. “Zo optimaliseren we de prestaties, betrouwbaarheid en schaalbaarheid van de connectiviteit, telkens mooi afgestemd op de behoeften van de applicatie en de gebruiker.” Het beheer van de connectiviteit gebeurt bijvoorbeeld via SD-WAN (Software-Defined Wide Area Network).
Cloud
Ook de cloud is uit de hedendaagse bedrijfsvoering niet meer weg te denken en blijft jaar na jaar toenemen. De verwachting is dat het gebruik van clouddiensten het komende jaar opnieuw met twintig procent zal groeien. Dat heeft onder meer met de toenemende adoptie van AI-toepassingen te maken, maar ook met de modernisering van bestaande applicaties. In dat laatste geval gaat het vaak om het hertekenen van on-premise applicaties, met het oog op meer veiligheid en flexibiliteit, bijvoorbeeld om sneller op de markt te kunnen inspelen of onverwachte piekmomenten aan te kunnen.
Niet alle data en toepassingen zijn echter geschikt voor hetzelfde type cloud: sommige data vereisen de strikte beveiliging van een private cloud, terwijl de schaalbaarheid van de publieke cloud dan weer een troef kan zijn voor andere soorten toepassingen. “Bij Proximus zijn we uniek gepositioneerd om het volledige spectrum aan cloudomgevingen aan te bieden – van private en publieke clouds tot hybride en soevereine oplossingen – zodat elk bedrijf de perfecte pasvorm kan vinden voor zijn specifieke behoeften en uitdagingen”, zegt Gwénaëlle Herve, Public & Sovereign Cloud Lead bij Proximus NXT.
“De public cloud biedt uitstekende mogelijkheden voor integratie en beheer, waardoor bedrijven het overzicht behouden en alles op één plek beheren”, verduidelijkt Hans Verbeeck, Partner Technology Manager bij Microsoft, dat met Azure een public cloudoplossing aanbiedt. Dat overzicht is essentieel. “Het belang van snelle toegang tot gegevens, altijd en overal, neemt alleen maar toe.”
Met sovereign cloud schuift Proximus NXT een derde vorm naar voren. Sovereign cloud combineert de veiligheid van een private cloud met de schaalbaarheid en flexibiliteit van de public cloud. Sovereign cloud steunt op drie pijlers: datasoevereiniteit, operationele soevereiniteit en technologische soevereiniteit.
- Datasoevereiniteit houdt in dat u als bedrijf zelf beslist wie toegang heeft tot uw data en wie de encryptiesleutels beheert. Eenvoudig gesteld: de cloudprovider kan uw data niet lezen.
- Operationele soevereiniteit betekent dat u transparantie en controle hebt over de activiteiten van de cloudprovider.
- Technologische soevereiniteit wijst op de mogelijkheid om zelf keuzes te maken met betrekking tot technologieën en innovatie, ongeacht de cloudprovider.
Hoe kijken onze klanten naar hun ICT-infrastructuur?
“Op het vlak van netwerkbeheer en cybersecurity hebben we twee grote prioriteiten: de beveiliging en beschikbaarheid van data. Alle gegevens moeten binnen onze eigen omgeving blijven. Wanneer we toch data delen, moet dat heel zorgvuldig gebeuren. Tegelijk moeten onze data op elk moment beschikbaar zijn. Alleen zo kunnen we onze dienstverlening blijven garanderen.”
- Mehdi Ben Hassen, Head of Department Network & Security bij FOD Binnenlandse Zaken
Om digitale soevereiniteit te laten werken en op schaal te laten slagen, zijn partnerschappen tussen wereldwijde technologieleveranciers en lokale partners van vitaal belang. Als ICT-partner profileert Proximus NXT zich als voorloper en pionier op het gebied van de sovereign cloud door diverse opties aan te bieden, via complementaire samenwerkingen met Microsoft en Google.
Slimme netwerken
Het toenemende gebruik van clouddiensten gaat gepaard met uitdagingen op het vlak van netwerkbelasting en -congestie, ongeacht of bedrijven voor een publieke, private, hybride of soevereine cloudoplossing kiezen. Snelheid blijft belangrijk, maar de focus verschuift vooral naar consistente en veilige prestaties. Netwerkinterrupties zijn uit den boze en bedrijven willen ten allen tijde op alle niveaus over hun gegevens beschikken.
Slimme netwerken verzekeren de gewenste netwerkprestaties en passen zich aan veranderende omstandigheden aan, met een gegarandeerde en naadloze connectiviteit en gegevensstroom als resultaat. Het glasvezelnetwerk en de integratie van 5G en andere mobiele connectiviteit spelen hierin een belangrijke rol. SD-WAN (Software-Defined Wide Area Network) is de "softwarisering" van netwerkbeheer en maakt intelligente routering mogelijk om congestie te vermijden voor een veiligere en efficiëntere gegevensoverdracht. Op die manier zorgt een slimme netwerkarchitectuur voor meer veiligheid, efficiëntie en schaalbaarheid.
Cybersecurity
De integratie van slimme netwerken en hybride connectiviteit maakt een aanzienlijke versterking van de netwerk- en endpointbescherming mogelijk. Via SD-WAN maakt de combinatie van bekabelde, draadloze en cloud-based verbindingen voor elk scenario de juiste connectiviteitsoplossing, telkens afgestemd op de locatie en de aard van de data. SASE (Secure Acces Service Edge) legt daar een veiligheidslaag bovenop. Dat zorgt doorheen het hele netwerk voor een hogere graad van betrouwbaarheid. Zo zorgen hybride netwerken er onder meer voor dat organisaties dankzij de snellere detectie en isolatie van kwetsbaarheden minder risico op security-incidenten lopen.
Hoe kijken onze klanten naar hun ICT-infrastructuur?
“Onze volledige operatie is IT-gestuurd: orderopnames, voorbereiding, distributie, enzovoort. Dat gebeurt bovendien de klok rond, zeven dagen per week. Een downtime van een paar uur veroorzaakt al meteen grote problemen. De veiligheid van ons netwerk is dus zeer belangrijk, vooral dan in functie van de beschikbaarheid van data en applicaties.”
- Pino Simone, IT Service Manager bij Bidfood
In die slimme netwerkaanpak – die voor een veerkrachtige, adaptieve en veilige netwerkomgeving zorgt – krijgt AI een cruciale plaats. Om daar op in te spelen, lanceerde Proximus NXT zijn eerste initiatieven hierrond al in 2016. In 2022 volgde de lancering van Proximus Ada, een innovatie- en expertisecentrum voor AI en cybersecurity. “We bieden gepersonaliseerde oplossingen aan, gebaseerd op onze eigen expertise en onze samenwerking met andere onderzoekscentra en onze klanten”, vertelt Benoît Hespel, AI Affiliates & B&B Domain Lead bij Proximus Ada.
Sinds zijn oprichting werkte Proximus Ada al aan meer dan 150 usecases, onder meer rond netwerkmonitoring, smart network design, customer operations, field services en data enrichment. Het doel is duidelijk: pijnpunten identificeren en aanpakken met AI-oplossingen. Ook cybersecurity is daarbij een belangrijk actieterrein. “Cybercriminelen maken intussen ook zelf gebruik van AI, en dat brengt nieuwe risico’s met zich mee”, zegt Benoît Hespel. “Denk aan het opstellen van phishingmails of het genereren van viruscode. Net zo goed heeft AI een grote toegevoegde waarde voor cyberbeveiliging. U kan AI onder meer integreren in predictieve analyse en dreigingsdetectie.”
De toenemende complexiteit van de ICT-omgeving maakt cybersecurity er alvast niet makkelijker op. “Het dreigingslandschap evolueert heel snel”, zegt Olivier Menil, Strategic Advisor bij Palo Alto Networks, één van de securitypartners van Proximus NXT. “Bedrijven mogen niet wachten tot het te laat is om actie te ondernemen. Daarom kiezen ze er meer en meer voor om hun kernactiviteiten op het vlak van ICT en cybersecurity door experts te laten beheren, vaak via externe partners, om zo tot effectieve oplossingen te komen, met minder complexiteit.”
Eén geïntegreerd geheel
We leven en werken in een geconnecteerde wereld: alles is verbonden. Wanneer we spreken over hybride connectiviteit, cloud, slimme netwerken en cybersecurity, zijn dat allemaal onderdelen van één groter geheel. Medewerkers van een organisatie willen altijd en overal toegang hebben tot data en applicaties. Met om het even welk toestel willen ze connecteren met die data en applicaties, ongeacht of die zich on-prem in het eigen datacenter, dan wel in de cloud bevinden. Ze willen dat bovendien vlot en veilig doen.
Zoals we hierboven hebben beschreven, steunen al die facetten op heel uiteenlopende technologieën. Daarvoor is heel uiteenlopende expertise nodig, die u als organisatie wellicht niet allemaal zelf kan ontwikkelen en opvolgen. Dat is waar Proximus NXT als partner het verschil maakt. Proximus NXT beschikt via zijn partners over alle kennis en ervaring die nodig is om dat complete, geconnecteerde verhaal in de realiteit te brengen. Die end-to-endondersteuning laat bedrijven en organisaties toe zich voluit te focussen op hun business.
In juni 2024 organiseerde Proximus NXT een reeks rondetafelgesprekken in samenwerking met onze klanten en partners, gericht op het thema van veerkracht en flexibiliteit van ICT-infrastructuren bij bedrijven. Deze diepgaande discussies behandelden vier sleutelonderwerpen: hybride connectiviteit, de cloud, slimme netwerken en cybersecurity. Experts deelden best practices en innovaties in elk van deze domeinen. Dit artikel is het resultaat van hun gezamenlijke inzichten.
Een flexibele en weerbare ICT-infrastructuur geeft uw bedrijf een competitief voordee. Proximus NXT biedt modulaire oplossingen om uw ICT toekomstbestendig te maken.
Experts
Onze experten houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT professionals.