Neemt AI straks de wereld over?

Gepubliceerd op 21/02/2024 in Solution nieuws

Mensen zijn bang van wat ze niet kennen. Chris Umé maakt met zijn bedrijf Metaphysic.ai ondermeer fotorealistische beelden met AI. Hij ziet net heel veel potentieel in de technologie, maar zal AI binnenkort de wereld ook over nemen?

Neemt AI straks de wereld over?

Chris Umé begon zijn loopbaan met het ontwerpen van speciale effecten voor VTM en Q-Music. Maar die loopbaan nam een verrassende wending toen hij zich afvroeg of het mogelijk zou zijn om met AI een talentenwedstrijd te winnen. Het antwoord op die vraag zocht hij door zich in te schrijven voor America’s Got Talent. Om een lang verhaal kort te maken: het antwoord op de vraag is ‘nee’. “Het is niet de technologie die het verschil maakt, wel de menselijke creativiteit.” Chris strandde in America’s Got Talent op de vierde plaats.

Fotorealistische beelden

Wat het team van Chris Umé tijdens America’s Got Talent liet zien – ze brachten onder meer Elvis weer tot leven – krijgt intussen een vervolg via het bedrijf Metaphysic.ai. “Met AI maken we fotorealistische beelden: dat zijn AI-beelden die er echt uitzien”, vertelt Chris Umé. In de filmindustrie is de interesse alvast groot. Met make-up en computeranimatie bleef het er tot nu toe vaak een zaak van ‘net niet’. “Maar nu hebben we dus een revolutie ontketend”, lacht Chris. Een nieuwe film met Tom Hanks maakt alvast gebruik van de technologie.

Denk aan het potentieel: iemand uit een Afrikaanse taalgemeenschap die vanop afstand colleges volgt, zonder fysieke barrière, zonder taalbarrière.

Chris Umé

author

Compleet nieuwe ervaring

En daar hoeft het voor Metaphysic.ai niet te stoppen. “Stel je voor dat je je ouders of grootouders kan ontmoeten vanop afstand en dat die ontmoeting echt aanvoelt, ook al zijn jullie fysiek niet bij elkaar.” En wat als je die beelden opslaat in de cloud, zodat ook volgende generaties die mensen kunnen ontmoeten – ook al zijn ze dan misschien al overleden. Chris trekt het idee nog verder door. “Denk aan een videovergadering waarbij iedereen zijn eigen taal spreekt.”

AI vertaalt daarbij alles in de taal die jij spreekt, met de stem van de persoon in kwestie en met aangepaste mondbewegingen. Het is een idee dat de klassieke taalbarrière zou wegnemen – en tegelijk de gebruikerservaring naar een ongezien niveau brengen. “Denk aan de mogelijkheden: iemand uit een kleine Afrikaanse taalgemeenschap zou zo – in zijn eigen taal – vanop afstand toegang krijgen tot colleges aan pakweg Harvard, zonder fysieke barrière, zonder taalbarrière.”

Moeten we technologie openstellen voor iedereen?
Om te vermijden dat er een maatschappij met twee snelheden zou ontstaan, vindt wetenschapper Hetty Helsmoortel dat iedereen toegang moet hebben.

Hetty Helsmoortel over technologie

Technologie maakt meer mogelijk

Tegelijk doet het gebruik van de fotorealistische beelden ook nieuwe vraagstukken ontstaan. “Denk maar aan het eigendomsrecht op jouw digitale beeltenis. Het kan niet de bedoeling zijn dat iemand jouw digitale beeltenis zomaar namaakt of gebruikt.” Metaphysic.ai bracht de topic ter sprake via enkele zeer overtuigende deepfakes met Tom Cruise. De filmpjes gingen viraal op TikTok. “Uiteraard is er een risico op misbruik”, zegt Chris Umé, “maar dat schakel je niet zomaar uit. De technologie is er. Dat kun je alvast niet meer stoppen.”

Uiteraard is er een risico op misbruik, maar daarom hoef je de technologie niet op te geven. Die kun je toch niet stoppen.

Chris Umé

En wat met de toegang tot die nieuwe technologie? Daar zit volgens Chris Umé de sleutel. De technologie hoeft niet voor een tweedeling te zorgen: hier geen haves en havenots. “De technologie maakt net meer mogelijk”, zegt hij. “AR en VR laten mensen aan de andere kant van de wereld toe dingen mee te maken alsof ze er fysiek bij aanwezig zijn.” Zoals altijd gaat het dus niet zozeer om de technologie op zich, wel wat je ermee doet.

Paniek in de bioscoop

“AI is niet creatief uit zichzelf, AI heeft geen emoties. Je hebt het talent van mensen nodig om er iets mee te doen.” Moeten we ons dan geen zorgen maken dat AI straks de wereld overneemt? “Natuurlijk niet”, lacht Chris Umé. “Mensen zijn bang van wat ze niet kennen of begrijpen. Bij de allereerste filmvoorstellingen leek het alsof een trein zomaar vanop het witte doek de zaal in zou denderen. De mensen liepen in paniek de bioscoop uit. Dat is precies wat we nu ook vaak zien gebeuren wanneer het over AI gaat.”

Chris Umé was een gastspreker tijdens Think NXT 2023. Bekijk zijn inspirerende keynote.

Experts

Onze experten houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT professionals.

Andere artikels van Experts