Een website bouwen met WordPress: 7 dingen die je moet weten
Gepubliceerd op 21/04/2021 in Tech, tips & tricks
WordPress is zonder enige twijfel het bekendste contentmanagementsysteem (CMS). Je kan er snel en makkelijk websites mee bouwen, maar het is vooral gratis. Dankzij het platform kan elke ondernemer zich online begeven en een website creëren voor zijn bedrijf. Voor je in actie schiet, lees zeker deze 7 gouden tips even!
Met behulp van tools zoals WordPress kan iedereen een website bouwen. Het contentmanagementsysteem (CMS) helpt je om via een website een enorme zichbaarheid te creëren voor je zaak zonder dat je daarvoor programmeerkennis nodig hebt of een enorm budget. Toch zijn er een aantal zaken die je beter in je achterhoofd houdt. Ontdek ze hier.
1. Verwar WordPress.com niet met WordPress.org
Weinig internetgebruikers weten het, maar er bestaan twee versies van Wordpress: WordPress.com en WordPress.org. Beide hebben heel wat gelijkenissen, maar vooral veel verschillen. Het is dus belangrijk dat je de juiste versie kiest voor je aan je website begint. Met beide versies kan je een gratis website maken, maar het verschil zit hem in de hosting.
Bij WordPress.com zorgt WordPress zelf voor de hosting van je website. Dat zorgt ervoor dat je snel kan beginnen bouwen aan je site. Bij WordPress.org moet je echter zelf voor een hosting provider zorgen. Je zal je domeinnaam dus zelf moeten aankopen en je site laten hosten door een hosting provider. Bij Wordpress.org zal je investering dus van meer factoren afhangen dan bij Wordpress.com.
Bij die laatste kies je namelijk simpelweg de betalende formule die bij je past en je krijgt een domeinnaam zonder de Wordpress-extensie. Je betaalt dan maandelijks steeds hetzelfde bedrag. Kies je voor Wordpress.org dan hangt het tarief af van je hosting provider.
Hulp nodig met het kiezen van een hosting provider? Lees er alles over in dit blogbericht!
2. Gebruik HTTPS voor je site
Online beveiliging is van cruciaal belang voor een professionele zaak. Je wil natuurlijk niet dat al je gegevens in de verkeerde handen vallen. Daarom is het belangrijk het HTTPS-protocol te gebruiken voor je website. Met Wordpress gebruikt je website dat standaard, dus is het aangeraden om je site meteen op HTTPS te zetten.
Dit protocol verzekert de bescherming en versleuteling van alle gegevens die je bezoekers opgeven, zoals bijvoorbeeld info die ze invullen in je contactformulier, en de data van de server. Als je zelf je hosting provider kiest, zorg dan dat die ook met dit protocol werkt. Indien dat niet het geval is, moet je een SSL-certificaat aankopen. Dat kan je vinden op websites zoals Namecheap .
Vervolgen ga je naar het dashboard van je website in Wordpress onder “instellingen” en “algemeen”. Verander hier de url van je website naar een versie met het HTTPS-protocol.
3. Bepaal op voorhand de structuur van je site
Hoewel je met WordPress makkelijk pagina’s aan je site kan toevoegen of aanpassen, is het belangrijk op voorhand een beeld te hebben van hoe je site er gaan uitzien. Je kan dus het best eerst even op papier zetten hoe de structuur van je site eruitziet: wat zijn de hoofdpagina’s, waar zitten de subpagina’s, komt er een nieuwspagina, waar stop je je formulier en je webshop, etc.
Bepaal ondertussen ook het doel van je website, het doelpubliek en wat voor content je erop wil zetten. Zo heb je voor je begint een goed beeld van je site en kan je hem online zetten met zoveel mogelijk content al op.
4. Beveilig je WordPress-site meteen
Om de veiligheid van je bezoekers en potentiële klanten te garanderen, moet je site natuurlijk goed beveiligd zijn. De eerste stap was het gebruiken van het HTTPS-protocol, maar er zijn nog heel wat andere methodes, al bestaat er altijd een bepaald risico op het internet.
Zo kan je bijvoorbeeld de WPS Limit Login-plugin of Logonizer Security-plugin installeren. Deze plugins beperken het aantal verbindingspogingen door een Captcha-controle toe te voegen. Als je een webshop wil oprichten via Wordpress, raden we je ook aan de plugins Wordfence of SecuPress te installeren, die zorgen namelijk voor de beveiliging van persoonsgegevens van je klanten.
Tot slot is het ook belangrijk om de updates van Wordpress steeds uit te voeren. Die zorgen meestal voor extra beveiliging van je website.
5. Zorg voor SEO-waardige content
Om ervoor te zorgen dat je website gevonden wordt in de zoekresultaten, moet je content aan een aantal SEO-regels voldoen. SEO betekent “search engine optimization” en zorgt ervoor dat je gezien wordt. De bekendste plugin hiervoor is Yoast SEO. Deze plugin helpt je om voor elke pagina een metatitle en metadescription toe te voegen en stelt je een aantal keywords voor die je kan gebruiken.
Ontdek alles wat je moet weten over Yoast SEO, in dit blogbericht.
6. Kies een thema
Zoals we eerder al aangegeven hadden, creëer je best je content voor je je website online zet. Je kan dat ook doen voor het visuele thema van je website. Zo zie je meteen hoe je verschillende pagina’s eruit komen te zien als je je site eenmaal online zet. Dan kan je namelijk nog heel makkelijk wisselen tussen verschillende thema’s.
Zoek je inspiratie voor een gratis of betalend Wordpress-thema ? We helpen je graag een handje in dit blogbericht.
7. Zorg dat je zaak aanwezig is op sociale media
Om alles uit je website te halen, mag je niet vergeten om je zaak ook op sociale media toonbaar te maken. De verschillende platformen zoals Facebook, Instagram, Twitter en LinkedIn zijn een uitstekend uithangbord voor jouw site en je bedrijf. Voor je je website loslaat op het wereldwijde web, maak je dus ook een bedrijfspagina aan op verschillende sociale netwerken. Zo kan je de content van je site makkelijk delen met andere internetgebruikers.
Je bent bijna klaar om je website te lanceren met WordPress en je bezoekers en toekomstige klanten een unieke ervaring te bieden. Maaar met Bizz Online kan je je heel wat tijd uitsparen! Wij bouwen je website van A tot Z, zorgen voor de SEO en een responsive design zodat je site goed werkt op laptop, tablet en smartphone.
Onze experts staan dagelijks klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Bovendien krijg je van ons meteen een domeinnaam, professioneel mailadres en beveiligde hosting op onze Belgische Proximus-servers.
Proximus Business
Jouw bron voor nieuws over telecommunicatie en ICT voor kmo’s