Alles wat je moet weten over webmail en webhosting

Gepubliceerd op 31/03/2021 in Tech, tips & tricks

De meeste mensen versturen e-mails via grote platformen zoals Google of Outlook. Dat is logisch, want het is gratis en de opslagruimte is zo goed als onbeperkt. Toch kan het voor een bedrijf handig zijn om een e-mailhostingservice te kiezen. Lees hier wat de voor- en nadelen zijn van zo’n dienst.

Alles wat je moet weten over webmail en webhosting

Outlook, Gmail, Yahoo, … mailingdiensten zijn er genoeg te vinden online. Je kan er in slechts enkele minuten een mailadres mee aanmaken en je hebt alle functies die je dagelijks nodig hebt. Maar wist je dat je daarvoor ook een e-mailhostingservice kan gebruiken? Dat is vooral erg handig voor bedrijven. We leggen je graag uit waarom en wat de voordelen ervan zijn.

Wat is mailhosting?

We hebben allemaal in ons leven al een met een webmail host gewerkt. Google is bijvoorbeeld zo’n mailhost, omdat de term verwijst naar een dienst die voor jou mails bewaart, verzendt en ontvangt. Een e-mailhost installeert, beveiligt en onderhoudt namelijk de servers waarop al die data van jouw mailverkeer bewaard wordt. Het is dus hetzelfde principe als een webhost die de gegevens van je website opslaat en beveiligt.

Lees alles wat je moet weten over webhosting in dit artikel.


De voordelen van e-mailhosting voor jouw bedrijf

Met behulp van een e-mailhost kan je een professioneel mailadres aanmaken en krijg je hosting op goed beveiligde servers. Je communiceert dan met je klanten, collega’s of medewerkers via een mailadres zoals bijvoorbeeld naam.voornaam@bedrijfsnaam.be. Dat heeft heel wat voordelen voor je bedrijf:

  • Professionaliteit: dit is het belangrijkste voordeel van e-mailhosting, het hebben van een professioneel mailadres. Zo creëer je meteen een professioneel imago en kom je geloofwaardiger over naar je klanten en zakenrelaties. Bovendien verhoogt het de zichtbaarheid van je bedrijf omdat de naam meteen zichtbaar is in je mailadres.
  • Beveiligde gegevens: webhost staan in voor de beveiliging van je gegevens. Door van hun diensten gebruik te maken, mag je erop rekenen dat al je gegevens degelijk beschermd worden tegen hacking, spam en virussen.
  • Ondersteuning: Met Google- of Yahoo-mailadressen komt ook de mogelijkheid om via mail hulp in te roepen bij technische problemen. Bij een mailhost hoef je je dus geen zorgen te maken, bij het minste probleem kan je de helpdesk van de host inschakelen om het probleem om te lossen. Ben je per ongeluk een belangrijke mail kwijtgespeeld? Dan zal je webhost hem kunnen terughalen.

Welke soorten mailhosting bestaan er?

Er bestaan verschillende soorten mailhosting afhankelijk van de behoeften en wensen van je bedrijf. Dit zijn de opties:

  • Groepshosting: Dit is eigenlijk een pakket met webmail en webhosting. Dat kan handig zijn omdat je dan geen twee keer moeten betalen: voor je webmail én webhosting. Het enige nadeel is dat de opslagruimte van je e-mail afhankelijk is van die van je webhosting.
  • Dedicated hosting: bij dit type hosting zijn de servers gereserveerd voor enkel e-mail en website. Daardoor geniet je ook van meer functie zoals een betere beveiliging van je mails en gegevens, geautomatiseerde synchronisatie met je smartphone, etc.
  • Enterprise Solutions (SaaS): Sommige leveranciers zoals Google of Microsoft bieden hun eigen maildiensten aan zoals GSuite of Microsoft 365 Business die zich richten op bedrijven. Het voordeel hiervan is dat deze diensten zeer gebruiksvriendelijk zijn en sterk staan. Het nadeel is echter dat de prijs serieus kan oplopen als je veel werknemers hebt.

Hoe kies ik een webmail hosting?

Om de perfecte webmail host te vinden voor je bedrijf, zijn er een aantal zaken waarmee je rekening moet houden:

  • De prijs: De prijs is natuurlijk een doorslaggevende factor voor het kiezen van een host. Houd er rekening mee dat er ook gratis hosts zijn, maar die bieden vaak niet dezelfde diensten aan.
  • De ondersteuning: Kijk zeker ook na welke ondersteunende diensten aangeboden worden als je met een probleem zou zitten.
  • Beveiliging: Controleer of je gegevens veilig zijn bij de host.
  • Toegankelijkheid: Sommige hosts bieden zeer gebruiksvriendelijke functies aan, een aanrader als je geen specialist bent of weinig technische kennis hebt.
  • De opslagruimte: Kijk ook steeds goed na hoeveel opslagruimte je aangeboden krijgt en hoeveel je zou nodig hebben.

Met deze tips kies je sowieso de beste webmail en webhosting voor jouw bedrijf. Er bestaan trouwens tientallen webmail hosts, maar de bekendste zijn Interserver, Hostinger en Infomaniak.

Wist je dat je met Bizz Online geniet van een professionele website, beveiligde hosting op de Belgische servers van Proximus, een domeinnaam en een professioneel mailadres? Wij bouwen je website van A tot Z, zorgen ervoor dat ze responsief én goed scoort in de zoekmachines. Je hoeft zelf helemaal niets te doen.

Ontdek Bizz Online nu!

Heb je nog vragen? Onze digitale adviseur staat persoonlijk voor je klaar om al je vragen te beantwoorden en eventuele problemen met je website op te lossen.

Start Like A Pro

Start je eigen zaak met deskundig advies, interessante links en suggesties voor tools!

Andere artikels van Start Like A Pro