Tover je woonkamer om tot fotostudio

Gepubliceerd op 10/04/2020 in Service

Het is de aard van het ondernemende beestje om oplossingen te zoeken, vooral in crisistijden. Wij gaven je al een paar tips om tijdens de lockdown je online aanwezigheid te versterken. Vandaag leren we hoe je thuis een eenvoudige studio kan opzetten om zelf perfecte productfoto’s te maken.

Tover je woonkamer om tot fotostudio

Een budgetstudio opzetten is véél gemakkelijker dan de meeste mensen denken. Je hebt er enkel wat plaats voor nodig in een hoekje van je garage, gastenverblijf of – waarom ook niet in deze tijden? – in je woonkamer. Met de volgende suggesties kan je voor een paar honderd euro een studio bouwen die hoogwaardige fotocontent produceert.

Natuurlijk zal je nooit écht de kwaliteit van een professionele fotograaf kunnen benaderen, maar het is onder de omstandigheden een prima alternatief. En je moet het boodschappenlijstje hieronder trouwens niet per se online bestellen, dat zorgt alleen maar voor meer onnodige verplaatsingen, je komt al een heel eind als je even op zolder of in je garage rommelt.

1. Boodschappenlijstje

Professioneel fotomateriaal is niet goedkoop, maar gelukkig kom je met heel wat huis-tuin-en-keukenmiddeltjes al een heel eind. Als je ze een beetje handig weet te gebruiken, zie je bijna geen verschil met ‘professionele’ foto’s en video’s. Een camera is natuurlijk het vertrekpunt, maar telt verbazend genoeg maar voor 20% mee in het eindresultaat.

Als je genoeg budget hebt voor kwaliteit, zullen we je niet tegenhouden, maar weet dat voor een goede foto belichting, styling, studio setup en retouche minstens even belangrijk is als het merk van je camera. Gebruik dus wat je thuis voorhanden hebt. Als je toch een nieuw exemplaar online wil bestellen, kies dan voor een camera met een manuele sluitertijd. Je hoeft trouwens niet met spiksplinternieuw materiaal te werken, je kan ook op jacht naar tweedehandskoopjes.

Een geheugenkaartje en een stevige driepoot zijn twee andere essentiële aankopen. Geheugen is tegenwoordig helemaal niet duur. Voor een paar euro koop je flink wat gigabytes. Om je camera te stabiliseren en te werken in een ruimte waar de lichtcondities niet optimaal zijn, werk je best met een driepoot. Je hoeft daar ook weer niet te veel geld aan uit te geven, maar het is wel belangrijk dat je er een hebt.

Vervolgens neem je een grote rol wit papier als productachtergrond. Zorg dat die lang genoeg is, je wil een illusie van oneindigheid creëren, anders zal je daar uren retouche aan spenderen. De breedte doet er ook toe. Gebruik een rol die veel breder is dan de producten die je gaat fotograferen. Het lijkt evident, maar wordt vaak vergeten.

Daarnaast heb je piepschuim nodig als reflector. Je vangt er natuurlijk licht mee op dat je kan weerkaatsen op het product. Op die manier vermijd je schaduw en krijgt je product een mooi, egaal uitzicht. Een vouwtafeltje is handig om de witte achtergrond mooi over te draperen. En je gaat uiteraard ook wat klemmen en plakband moeten voorzien om het witte papier te bevestigen. Tot slot kan je je studio best inrichten in de buurt van een groot venster met natuurlijk licht. Hoe groter dat raam, hoe beter.

2. Je studio inrichten

Zet de vouwtafel in de buurt van het venster. Je wil zoveel mogelijk natuurlijk licht op het object dat je gaat fotograferen (dat is lang niet hetzelfde als rechtstreeks zonlicht!). Hou daar dus rekening mee. Hou ook rekening met de manoeuvreerruimte rond het tafeltje, je wil het object altijd goed kunnen manipuleren en verplaatsen.

Rol de grote rol wit papier uit en drapeer die over de tafel. Plak hem vast aan de muur, aan het plafond of aan iets anders. Kleef de randen ook aan het tafeltje vast, zodat het geheel niet beweegt eens je bezig bent met fotograferen. Voor je je product op de witte achtergrond gaat plaatsen, kan je best even het object schoonmaken. Dat lijkt evident, maar ook deze stap wordt veel te vaak vergeten. Glanzende oppervlaktes blink je best even op. Een goede voorbereiding wint evenredig tijd in post-productie.

3. Fotograferen

Plaats je product in het midden van de witte achtergrond, direct voor je camera. Fotografeer vanuit zoveel mogelijk hoeken, later kan je de beste foto’s kiezen. Als je het product een paar keer wil roteren, kan dat, maar hou de camera en de driepoot op een vaste opstelling. Later kan je het geheel naadloos animeren. Met je reflector van piepschuim kan je ‘vullicht’ toevoegen om de schaduwen aan zijkanten weg te werken en donkere oppervlaktes bij te lichten zodat je alle productdetails kan zien.

Als je fotografeert, bepaal dan een kader met voldoende witruimte rond het product. Dat oogt mooier. Probeer je camera ook in te stellen met zo laag mogelijke ISO-waarden. Hoe lager het cijfer, hoe minder gevoelig voor licht. Omdat je met een statief werkt, kan je opteren voor een trage sluitertijd die voor mooie, haarscherpe beelden zorgt.

4. Retouche

Elke professionele fotograaf zal je kunnen vertellen dat retouches bij het vak horen. Het is een standaardpraktijk om mooie beelden nog aantrekkelijker te maken, niet om slechte beelden presentabel te maken. Om te retoucheren heb je een computer met aangepaste software nodig: Lightroom of Photoshop bijvoorbeeld. Je legt verschillende lagen over je oorspronkelijke beeld die je vervolgens gaat manipuleren. Zo helpt de software om onvolkomenheden uit het beeld te filteren of zaken weg te toveren.

Je kan ook kleurcorrecties toepassen, bijkleuren of zelfs kleuren helemaal veranderen. En hoewel we tijdens het fotograferen probeerden om zoveel mogelijk schaduw weg te nemen van het product, kan het geen kwaad om een heel klein beetje schaduw te voorzien in post-productie. Met fotosoftware heb je een ijzersterkte greep op elke schaduw. Het zet je product op een stevige ondergrond, eerder dan dat het ergens rondzweeft in een witte ruimte.

Om professionele productfoto’s te maken, heb je dus niet zo erg veel nodig. Een kijkje in je rommelkast of een kleine online bestelling, een kwartiertje tijd en een beetje geduld in post-productie volstaan om in crisistijden te blijven werken aan je online verkoop. Wij wensen je alvast veel succes!

Hou het veilig!
Proximus

Katleen

Efficiënt zijn, da’s mijn dada. Verwacht je aan concrete tips, apps en diensten die het je gemakkelijk maken!

Andere artikels van Katleen