Op zoek naar een boekhouder? 10 tips om de juiste te vinden

Gepubliceerd op 17/02/2021 in Start Like A Pro

Als zelfstandige is een goede boekhouder een must voor je zaak. Maar waarop moet je letten? Proximus helpt je een handje met 10 eenvoudige en praktische tips.

Op zoek naar een boekhouder? 10 tips om de juiste te vinden

Tip 1: Kies de juiste specialist

Goed om te weten: elke boekhouder heeft zijn of haar specialiteit en maakt deel uit van een federatie. Wij hebben daarvoor een tabel opgemaakt, zodat je duidelijk de verschillen ziet.

Wat? Welke federatie?
Erkend boekhouder-fiscalist Je jaarrekening invullen, je boekhouding organiseren en natuurlijk raad geven: je erkend boekhouder-fiscalist doet het allemaal. BIBF

Beroepsinstituut van erkende Boekhouders en Fiscalisten www.bibf.be Nieuw venster
Accountant Een accountant heeft een soortgelijke takenpakket als een boekhouder, maar heeft een iets bredere expertise. Zo kent hij ook het vennootschapsrecht door en door. IAB

Instituut van de Accountants en Belastingconsulenten. www.iec-iab.be Nieuw venster
Bedrijfsrevisor Een bedrijfsrevisor is een wettelijke auditor, met als hoofdopdracht de controle van je jaarrekening. Hij moet de kwaliteit en transparantie van financiële en boekhoudkundige informatie garanderen. IBR

Instituut van de Bedrijfsrevisoren www.ibr-ire.be Nieuw venster

Een boekhouder doet veel meer dan alleen jaarrekeningen opmaken: hij kan je ook helpen bij het invullen van je belastingaangifte. Of advies geven over andere financiële zaken bij het starten van je zaak.

Extra tip: Vraag aan elke boekhouder of hij is aangesloten bij een van de bovengenoemde instellingen, of ga dat na op de website van de federaties.

Tip 2: Formuleer duidelijk je verwachtingen

Wil je dat je boekhouder alleen je jaarrekeningen opmaakt of ook alle inkomende en uitgaande facturen ingeeft, je btw-aangifte regelt, en noem maar op? Als je wil dat hij je helpt met allerlei zaken, is het belangrijk om hem vaker dan twee keer per jaar te bezoeken. Zo krijgt hij een beter zicht op het reilen en zeilen van je zaak.

Tip 3: Durf je vragen stellen

Luisteren en anticiperen zijn twee kerncompetenties van je boekhouder. Als je met een vraag zit of je hebt een probleem, aarzel niet om hem te bellen of je zorgen te delen. Het is zijn taak om je zo goed mogelijk te adviseren. Je betaalt er tenslotte voor.

Tip 4: Leer uit zijn ervaring

Als je een nieuwe zaak start, is een goede boekhouder heel belangrijk. Hij kan je exact vertellen wat je allemaal in orde moet brengen, en begeleidt je bij elke stap. Niet alleen in het begin, maar ook wanneer je zaak groeit. Wil je bijvoorbeeld van je eenmanszaak naar een vennootschap overstappen? Ook dan mag je op je boekhouder rekenen. Hij is dus eigenlijk van alle markten thuis. Als starter betaal je in begin overigens wat meer, maar je verwerft veel inzichten waardoor je op termijn bepaalde zaken zelf kunt doen.

Tip 5: Informeer naar zijn aanpak

De ene boekhouder is de andere niet. Leg voor je een samenwerking aangaat altijd uit waarbij de boekhouder je zou kunnen helpen, zo ken je direct zijn visie. Als die duidelijk is – en je gaat akkoord – dan heeft hij alle troeven om jouw zaak te verdedigen.

Tip 6: Weet wat (en hoe) je betaalt

Kwaliteit heeft een prijs. Of het nu gaat om een vast tarief of een uurtarief, informeer altijd naar de prijs van de boekhouder. Voor de facturatie zijn er een aantal opties. Die kan bijvoorbeeld maandelijks gebeuren, of via voorschotfacturen met een afrekening aan het einde van het jaar. Het voornaamste is dat jij je er goed bij voelt. Leg zeker ook alle tarieven vast in een contract dat je samen met je boekhouder maakt, zo voorkom je nare verrassingen.

Wat ook interessant is: de administratiekosten zijn 100% fiscaal aftrekbaar als beroepskosten.

Tip 7: Hou je documenten netjes en lever ze op tijd in

Wil je een overzichtelijke boekhouding? Dan is het verstandig om georganiseerd te werk te gaan en tijdig je documenten in te dienen. Zo kan je boekhouder sneller en efficiënter werken – en dat verlaagt de rekening die jij moet betalen. Tegenwoordig kan je boekhouder met software je boekhouding op afstand doen. Daarom vraag je best met welk programma hij werkt.

Tip 8: Blijf zelf de baas over je onderneming

Je boekhouder geeft je waardevolle tips bij het voeren van boekhouding. Hij kan je ook adviseren bij de strategie van je zaak, maar jij neemt altijd de eindbeslissing. Wees daarom altijd eerlijk en transparant over je doelen. Zo kan hij je zaak vooruit helpen.

Tip 9: Zet de puntjes op de i

Boekhouders werken met specifieke deadlines, let daarom op een aantal punten zodat je altijd vlot kunt samenwerken:

  • Het eenjarigheidsbeginsel: een factuur van jaar x moet in hetzelfde jaar verwerkt worden.
  • Er zijn vier drukke periodes: die van de btw-aangiftes, die van de jaarrekeningen en die van het indienen van de personen- en vennootschapsbelasting. Anticiperen is de boodschap.
  • Ben je gehuwd met iemand die ook zelfstandige is? Dan is het raadzaam om dezelfde boekhouder te hebben, vanwege de gemeenschappelijke personenbelasting.

Tip 10: Vergelijk en kies

Hebben deze tips geholpen? Dan kan je nu beginnen met je zoektocht naar je boekhouder. Aarzel niet om verschillende firma’s te contacteren en kom te weten hoe ze werken en wat hun prijzen zijn. Een eerste gesprek is vaak gratis. En vertrouw niet alleen op mond-tot-mondreclame. Elke ondernemer heeft andere behoeften.

Veel succes met je zoektocht!

Bron: UNIZO

Starterslijn (gratis) 02 21 22 677

Zet jouw idee om in een sterk plan met de starterstool van Unizo. Ga aan de slag!Nieuw venster

Voor nog meer deskundig advies, interessante links of suggesties voor tools om je als Starter stap voor stap te begeleiden, kan je terecht op Start Like A Pro..

Start Like A Pro

Start Like A Pro

Start je eigen zaak met deskundig advies, interessante links en suggesties voor tools!

Andere artikels van Start Like A Pro