Wanneer moet ik Sabam betalen voor mijn zaak?
Gepubliceerd op 11/07/2022 in Tech, tips & tricks
Je wil je klanten een aangename tijd in je winkel bezorgen en een streepje muziek afspelen op de achtergrond? Houd er dan wel rekening mee dat je misschien vergoedingen voor auteursrechten moet betalen. Maar wanneer moet je Sabam betalen of niet?
De regels rond het afspelen van muziek in je zaak zijn behoorlijk streng en je houdt er beter rekening mee als je een fikse boete wil vermijden. Daarom overlopen we de belangrijkste reglementen en wanneer je Sabam moet betalen of wat een billijke vergoeding is.
1. Wat is Sabam?
Sabam is de organisatie die waakt over de auteursrechten van auteurs, componisten en uitgevers, en bijgevolg een vergoeding komt innen bij iedereen die muziek in het openbaar afspeelt. Op die manier krijgt de schrijver van een nummer dus het geld waar hij of zij recht op heeft. Sabam int en verdeelt deze vergoedingen voor auteursrechten in België. In het buitenland werkt de organisatie samen met zusterverenigingen voor het innen van de vergoedingen voor buitenlandse auteurs.
Sabam int en verdeelt de vergoedingen in België. In het buitenland werkt de organisatie samen met zusterverenigingen waarmee overeenkomsten zijn gesloten.
2. Wat is een billijke vergoeding?
Daarnaast is er ook nog de zogenaamde billijke vergoeding. Dat is een compensatie voor de uitvoerders en producenten. Het gaat dan wel enkel om opgenomen muziek. Speel je bijvoorbeeld live muziek in je café, dan hoef je hiervoor enkel aan Sabam te betalen.
Voor het innen van de billijke vergoeding zijn twee organisaties verantwoordelijk. PlayRight richt zich op de uitvoerders, en Simim verdedigt de rechten van de producenten. Gelukkig kan je hiervoor wel op een algemene website terecht.
3. Wanneer moet je Sabam betalen?
Heb je een zaak met openbare ruimtes, bijvoorbeeld waar klanten over de vloer komen? Dan moet je een vergoeding betalen voor de muziek die je daar afspeelt. Ook in een winkel, café of restaurant, mag je nooit zomaar muziek op de achtergrond spelen. Zelfs een wachtzaal of kapsalon wordt als openbaar domein beschouwd.
Het maakt verder ook geen verschil of je een cd afspeelt of de radio aanzet. Je hebt een licentie nodig om muziek te laten horen aan iedereen die in jouw zaak komt. Wat is de prijs van Sabam? Dat hangt af van het type zaak en de grootte van je onderneming. De tarieven staan allemaal op de website van Sabam . In een kleine winkel betaal je bijvoorbeeld iets meer dan 160 euro per jaar. Muziek in de wachtzaal, dat kan vanaf 172 euro per jaar. In een café of restaurant zit je echter al gauw aan meer dan 400 euro per jaar.
Hier is de billijke vergoeding nog niet in verrekend. Ook die hangt af van de grootte van je zaak en de aard van je activiteiten.
4. Moet je Sabam betalen voor Spotify of streaming?
Je betaalt al een abonnement voor Spotify, Apple Music of Deezer? Leuk, maar jammer genoeg mag je deze muziek niet zomaar afspelen in je zaak. In de gebruiksvoorwaarden van deze streamingdiensten staat uitdrukkelijk dat de muziek enkel voor privégebruik dient. Het is dus niet toegestaan om muziek via streamingdiensten in je zaak te gebruiken.
Er zijn gelukkig wel alternatieven, want B2B-muziekdiensten hebben zelf een overeenkomst met Sabam, waardoor je ze gewoon mag gebruiken. Hieronder enkele voorbeelden van dit soort muziekdiensten:
- Tunify : dit is eigenlijk de Spotify voor horeca en andere winkels.
- ThisPlays2 : hiermee ontwerp je eigen muzieklijsten op maat van je winkel.
- Mood Mix : aangepaste muziek die muziekspecialisten voor je hebben samengesteld.
De meeste van deze diensten zijn natuurlijk wel iets duurder dan de klassieke streamingdiensten, maar dat komt omdat zij op hun beurt een stukje van hun inkomsten aan auteursrechten afdragen. Let wel op, want het is niet zo dat je met een abonnement op pakweg Tunify ook meteen je kosten aan Sabam hebt vergoed. Los hiervan moet je nog steeds een licentie via Sabam aanvragen en betalen.
En van zodra je alle formaliteiten in orde hebt gebracht, wil je niet dat je muziek te pas en te onpas onderbroken wordt. Daarom zorgen wij voor een uitstekende internetverbinding. Met Bizz All-in geniet je van onbeperkt internet in je zaak!
5. Mag je muziek voor je werknemers spelen?
Stel dat je werknemers in een niet-openbare ruimte werken, waar dus geen klanten over de vloer komen. Moet je dan Sabam betalen? Ja, ook wanneer muziek dient voor het plezier van je medewerkers, moet je voor het gebruik hiervan betalen. Deze licentie heet ‘Unisono’ en regelt alles omtrent muziek op de werkvloer.
Heb je minder dan negen voltijdse medewerkers? Dan is er goed nieuws: als al je werkkrachten opgeteld niet aan het equivalent van negen voltijdse medewerkers geraken, hoef je geen Sabam-vergoeding te betalen. Met negen of meer werknemers stijgt het tarief op basis van het aantal werkkrachten . Nog een verschil met muziek in een openbare ruimte: je hoeft geen apart tarief voor de billijke vergoeding te betalen. Alles is meteen in de ‘Unisono’-licentie verrekend.
6. Hoe doe je een Sabam-aangifte?
Om zonder zorgen muziek in je zaak te spelen, doe je een aangifte bij Sabam . Dat kan heel eenvoudig via het Sabam aangifteformulier online. Vooraleer je overgaat tot het aankopen van een licentie, heb je trouwens ook de mogelijkheid om een simulatie te maken. Dan weet je meteen wat het je zal kosten als je muziek in jouw zaak wil afspelen. Ook voor de billijke vergoeding doe je online een aangifte via de betreffende website .
Om van muziek te genieten in je zaak, is Business Flex precies wat je nodig hebt! Met dit pakket op maat beschik je altijd over een onbeperkte internetverbinding met een optimale wifi-ervaring, naast een mobiel abonnement.
Ontdek Business Flex nu meteen!Is dit nog niet genoeg voor jou? Geen probleem! Combineer Business Flex met onbeperkt bellen vanaf een vaste lijn, toegang tot de Pickx-toepassing en zelfs het bouwen van je eigen professionele website met Bizz Online.
Proximus Business
Jouw bron voor nieuws over telecommunicatie en ICT voor kmo’s