Zelfstandige in bijberoep: welke kosten zijn fiscaal aftrekbaar?

Gepubliceerd op 27/04/2022 in Start Like A Pro

Zelfstandig in bijberoep zijn heeft zo zijn voor- en nadelen. Een van de voordelen is dat je zakelijke uitgaven kan aftrekken en zo op belastingen bespaart. Maar welke uitgaven zijn fiscaal aftrekbaar als zelfstandige? Lees het hier.

Zelfstandige in bijberoep: welke kosten zijn fiscaal aftrekbaar?

Als voltijds zelfstandige of zelfstandige in bijberoep kan je een hele reeks kosten aftrekken om je belastingen te verminderen. Er zijn echter een paar dingen die je moet weten om alles goed te doen. Hieronder leggen we uit wat bedrijfskosten zijn en wat je als zelfstandige van de belastingen kan aftrekken.

Wat zijn bedrijfskosten?

Wat zijn de werkelijke bedrijfskosten die je kan aftrekken van de belanstingen? Als zelfstandige moet je belasting betalen op je winst, maar niet op de kosten die je maakt om je beroep uit te oefenen.

Je kan deze kosten dus aftrekken van je omzet op je belastingaangifte. Daarom is het aan te raden om uitgaven voor je bedrijf te doen en die vervolgens op je belastingaangifte in te brengen. Hoe meer zakelijke uitgaven je hebt, hoe lager het bedrag waarop je belastingen betaalt en dus hoe minder geld je moet afgeven.

Maar niet alles is rozengeur en maneschijn. Onthoud dat zakelijke uitgaven niet volledig worden vergoed. Meestal krijg je min of meer 50% terug, wat voor zelfstandigen in bijberoep soms minder interessant kan zijn.


Welke kosten kunnen als professioneel worden beschouwd?

Het basisprincipe is eenvoudig, maar het is niet zo eenvoudig om te bepalen welke kosten aftrekbaar zijn en welke niet. De wetgeving is in dit opzicht niet altijd even duidelijk. Er zijn algemene beginselen, maar in sommige gevallen ligt het iets ingewikkelder. Daarom is het altijd de moeite waard een beroep te doen op de diensten van een bekwaam boekhouder om je bij deze procedures te helpen. Hij of zij zal je correct kunnen vertellen wat aftrekbaar is en wat niet.

Er zijn echter twee onveranderlijke regels voor zakelijke uitgaven:

  • De uitgaven in kwestie moeten rechtstreeks verband houden met je beroep.
  • De uitgaven moeten de ontwikkeling van je beroepsactiviteit mogelijk maken.

Enkele voorbeelden van zakelijke uitgaven voor een zelfstandige

Het is niet eenvoudig een lijst op te stellen van fiscaal aftrekbare zakelijke uitgaven, aangezien elke uitgave in subcategorieën kan worden onderverdeeld en eigen specifieke kenmerken heeft. Hieronder volgen echter de belangrijkste zakelijke uitgaven van een zelfstandige:

  • Relatiegeschenken (tabak en gedistilleerde dranken, reizen, reclameartikelen, commerciële stalen, sponsoring, enz.)
  • Ontvangstkosten (personeelsrecepties, VIP-evenementen, demonstraties van producten of diensten, promotie-evenementen, enz.)
  • Restaurantuitgaven
    • Restaurant met werknemers of klanten
    • Restaurant tijdens een seminar, conferentie, enz.
    • Restaurant in een hotel tijdens een zakenreis.
    • Restaurant in het buitenland, enz.
  • Vervoerskosten (aankoop van een auto, brandstof, reclame op je auto, parkeren, taxikosten, openbaar vervoer)
  • Kapitaalgoederen voor gemengd gebruik (microfoon, computer, smartphone, tablet, enz.)
  • Voordelen (verstrekking van eten en drinken aan werknemers tijdens de werkuren, groepsreizen voor werknemers, beroepsopleiding voor werknemers, bedrijfsfiets, collectief vervoer voor werknemers om naar kantoor te komen, maaltijdcheques, geschenken aan personeel, ecocheques, enz.)
  • Professionele kleding
  • Sociale bijdragen

Indien je meer details over een van deze punten zoekt, surf dan naar deze pagina voor meer uitlegNieuw venster. Vergeet niet dat er ook zogenaamde gemengde uitgaven zijn die zowel privé als in een zakelijke omgeving worden gebruikt. Denk hierbij aan elektriciteit, internet of benzine. In dat geval is het noodzakelijk ze correct te verdelen tussen privé- en beroepskosten. We adviseren je om een accountant in te schakelen om hierbij te helpen.


Als zelfstandige in bijberoep heb je een goede internetverbinding en een mobiel abonnement nodig. Dan komt Business Flex goed van pas ! Dit is het modulaire pakket voor zelfstandigen. Kies het pakket dat bij jou past om altijd verbonden en bereikbaar te zijn om je bedrijf te beheren.

Ontdek Business Flex nu meteen!

Proximus Business

Jouw bron voor nieuws over telecommunicatie en ICT voor kmo’s

Andere artikels van Proximus Business