Video chatten voor professionals
Gepubliceerd op 02/06/2020 in Start Like A Pro
In ons digitale tijdperk hoef je je huis niet meer uit voor sociaal contact, laat staan om een bedrijf te starten. Je professionele leven regel je toch vlotjes vanachter de keukentafel? Toch zijn er een aantal ongeschreven regels die de grens tussen professioneel en privé bewaken. Zeker als het gaat over zakelijke ontmoetingen en vergaderingen via videochat.
In ons digitale tijdperk hoef je je huis niet meer uit voor sociaal contact, laat staan om een bedrijf te starten. Je professionele leven regel je toch vlotjes vanachter de keukentafel? Toch zijn er een aantal ongeschreven regels die de grens tussen professioneel en privé bewaken. Zeker als het gaat over zakelijke ontmoetingen en vergaderingen via videochat.
Twee jaar geleden gingen de beelden van professor Robert Kelly de wereld rond. Toen hij vanuit zijn thuiskantoor in Busan live tot BBC sprak om de politieke situatie in Zuid-Korea toe te lichten, werd hij tot grote hilariteit onderbroken door Marion en James, zijn twee kruipende kleuters. Zijn vrouw sloop uiteindelijk de kamer binnen op handen en voeten, redde licht blozend de situatie en trok de deur achter haar dicht terwijl haar man rustig deed alsof er niets gebeurde. Viraal succes verzekerd.
Je hoeft natuurlijk geen vergaderzaal bij je thuis te faken, maar een minimale professionele houding zal de relatie met je klanten en zakelijke contacten zeker bevorderen. Check vooraf de omgeving - en vooral de achtergrond - van je video chat. Planten, een boekenrek of een kunstwerk zijn top. Vuil wasgoed is een absolute ‘no go’. Meng niet te veel lichtbronnen en hou deuren - professor Kelly! - uit beeld. Begin liever niet te rollen of te wiebelen op je bureaustoel, dat oogt gewoon raar. En zet een headset op tijdens conference calls.
Oh, of dacht je nu echt dat de achtergrondgeluiden van de buren een meerwaarde zijn voor de vergadering? U-huh. Check voor je begint snel even je volume en de kwaliteit van het beeld. Het bespaart je een imago als onvoorbereide klungelaar. Vergeet je kamerjas niet uit te trekken én test vooraf één van deze online hulpmiddeltjes om virtueel te vergaderen.
1. Whereby
Whereby maakt het mogelijk om van waar ook ter wereld te werken dankzij soepele online videovergaderingen. Bonus: je kan het programma gewoon in je browser gebruiken. Je hoeft dus niets te downloaden of te installeren. Deelnemers aan vergaderingen hoeven ook nergens in te loggen. Het programma is gratis voor persoonlijk gebruik. Professionele gebruikers betalen een kleine bijdrage, grote bedrijven moeten een maandelijks abonnement afsluiten.
Ontdek meer op: Whereby.com
2. Google Hangouts
Ook Google ontwikkelde uitstekende communicatiesoftware. Waar Hangouts oorspronkelijk inbegrepen zat in Google+, werd het vanaf 2013 alleenstaande software met eigenschappen van Messenger en Google Talk in verwerkt. Hangouts laat gesprekken toe tussen twee of meer gebruikers, die zowel online als via een mobiele applicatie gevoerd kunnen worden. De chatgeschiedenis wordt bewaard en kan gesynchroniseerd worden tussen verschillende platformen. Ondertussen zijn vlotte groepsgesprekken tussen meer dan tien deelnemers een koud kunstje voor deze Hangouts.
Ontdek meer op: google.hangouts
3. UberConference
Een vergelijkbare video-applicatie, maar wel eentje met een interface die veel rijker is dan de concurrenten. Met UberConference kan je makkelijk een luidruchtige deelnemer muten, iemand anders bellen in het midden van de vergadering of in een handomdraai je scherm delen met je gesprekspartners. Zonder twijfel de meest futuristische feature van dit vergaderprogramma is ‘Voice Intelligence’, waarmee je een transcriptie krijgt van het (Engelse) gesprek.
Ontdek meer op: UberConference
4. Zoom
Zoom gaat, net zoals zijn naam het al een beetje laat vermoeden, net ietsje verder dan de vernoemde concullega’s. Het is een vergader- en chatprogramma op steroïden. Zo kan je abonnementen aanschaffen waarmee je de conference rooms in je bedrijf kan uitrusten voor videovergaderingen. Er zijn ook oplossingen voor webinars, waarmee je van 100 tot 10.000 personen kunt bereiken.
En Zoom levert ook kant-en-klare systemen voor specifieke sectoren als onderwijs, gezondheidszorg, financiën en de overheid. Dat is misschien nog wat overweldigend als starter, maar wie weet hoe snel je bedrijf groot wordt door jou gewiekste onderhandelingen aan de virtuele vergadertafel.
Ontdek meer op: Zoom
We wensen je veel vergader plezier!
Voor nog meer deskundig advies, interessante links of suggesties voor tools om je als Starter stap voor stap te begeleiden, kan je terecht op Start Like A Pro.
Start Like A ProStart Like A Pro
Start je eigen zaak met deskundig advies, interessante links en suggesties voor tools!