OneDrive vs Google Drive vs Dropbox: wat is de beste keuze?

Gepubliceerd op 14/04/2021 in Tech, tips & tricks

Je zaak kan er simpelweg niet meer omheen: we werken steeds vaker met de cloud om bestanden te bewaren en te delen. Maar welke provider moet je kiezen? Enkele van de populairste aanbieders van cloudopslag zijn OneDrive, Google Drive en Dropbox. We plaatsen de voor- en nadelen tegenover elkaar.

OneDrive vs Google Drive vs Dropbox: wat is de beste keuze?

Bestanden bewaren wordt zoveel eenvoudiger met de cloud. Het enige wat je nodig hebt, is een internetverbinding of een mobiel signaal, en je kunt meteen overal je documenten openen en bewerken. Bovendien is de cloud een extra levensverzekering voor je administratie en projecten. Stel dat je computer crasht, dan vormen je bestanden in de cloud een veilige back-up.

Het enige wat jij nog moet doen, is de juiste provider van cloudopslag kiezen. Om je te helpen, hebben wij de drie populairste keuzes met elkaar vergeleken. We hielden daarbij rekening met de belangrijkste parameters voor je zaak: opslagcapaciteit in verhouding tot de kostprijs, de veiligheid, en de gebruiksvriendelijkheid.

1. Opslagruimte & prijs

Iedere zaak heeft andere behoeften en wensen bij het inzetten van de cloud als opslagdienst. En niemand wil de prijs van 1TB capaciteit betalen als je eigenlijk slechts de helft nodig hebt. Gelukkig hebben de meeste providers formules op maat van je zaak. Meestal is er ook een zakelijke variant die zich van de klassieke service voor persoonlijk gebruik onderscheidt.

OneDrive:

De meeste providers bieden je een basisopslag die gratis is, maar bij Microsoft stelt die echt niet veel voor. Op OneDrive geniet je van slechts 5GB gratis opslagruimte. Gelukkig hoef je geen groot budget te hebben om dit uit te breiden, want voor slechts 2 euro per maand zit je al aan 100GB opslag. Een kleine zaak zou hiermee al voldoende kunnen hebben.

Voor 69 euro per jaar krijg je niet alleen 1TB opslagruimte, maar ook toegang tot Office-producten zoals Word, Excel, PowerPoint en OneNote. Al is het in dat geval de moeite om ook eens te kijken naar de zakelijke optie OneDrive for BusinessNieuw venster. Daarmee kies je een formule op maat van de grootte van je zaak.

Google Drive:

Bij Google is de gratis basisopslag aanzienlijk groter dan bij OneDrive: 15GB! Op voorwaarde dat je over een Android-toestel of een Gmail-account beschikt. Die opslagcapaciteit verdeel je over je bestanden, foto’s, agenda en mails. Heb je nog meer ruimte nodig? Dan heeft Google ook een omvangrijke waaier aan opties, gaande van 1,99 euro per maand voor 100GB tot 299,99 euro per maand voor 30TB.

Google heeft z’n abonnementen gebundeld onder de noemer Google OneNieuw venster. Daarmee krijg je ook ondersteuning van experts en geniet je van een aantal andere voordelen uit het Google-gamma.

Dropbox:

Dropbox biedt met 2GB de minste gratis opslagruimte van de drie. Dus moet je wel naar een betalende formule overstappen. Voor 9,99 euro per maand geeft Dropbox Plus je 2TB opslagruimte. Daarnaast is er de optie Dropbox Professional, waarmee je voor 16,58 euro per maand van 3TB opslagruimte geniet. De betalende formules bieden ook een paar extra voordelen die de gebruiksvriendelijkheid van het systeem verhogen.

Iets grotere bedrijven doen echter beter beroep op Dropbox BusinessNieuw venster, een formule die zelfs onbeperkte capaciteit aanbiedt voor 15 euro per maand/per gebruiker. Conclusie: wie echt niet veel ruimte nodig heeft, raden we op basis van de prijs Google Drive aan. Naast 15GB gratis opslagruimte zijn er voldoende tarieven om de capaciteit op maat van je zaak te kiezen. OneDrive is het beste alternatief, aangezien je dan voor een pakket met de Office-producten kunt gaan. Dropbox heeft als voordeel dat je voor onbeperkte opslag kunt kiezen, maar denk eerst toch best even na over hoeveel ruimte je werkelijk nodig hebt.

Met ons modulaire Business Flex-pack geniet je van alle diensten van Bizz Online, waaronder het bouwen van jouw professionele website van A tot Z en hosting op de Belgische servers van Proximus.


2. Veiligheid

In een professionele werkomgeving kunnen bestanden wel eens gevoelige informatie bevatten. Dus hoe veilig is de cloud nu eigenlijk?

OneDrive:

Microsoft weet natuurlijk dat zakelijke gegevens meer beveiliging vragen en daarom zijn de bestanden van professionele klanten versleuteld. Uiteraard zou je kunnen denken dat zo’n groot bedrijf een aantrekkelijk doelwit van hackers is, maar in de cloud zitten je bestanden veilig en wel.

Google Drive:

Ook Google is als internetreus een mogelijk target van hackers, maar ook hier mag je op je beide oren slapen. Het datacenter is mogelijk een van de meest beveiligde ter wereld. In principe is Google bestand om aan alle vormen van ransomware te weerstaan.

Dropbox:

Op het gebied van veiligheid heeft Dropbox het verleden niet mee. In 2012 werd het bedrijf het slachtoffer van een van de grootste datalekken in de geschiedenis van de cloud. Vermoedelijk 68 miljoen wachtwoorden zijn toen door hackers buitgemaakt.

Natuurlijk heeft Dropbox sindsdien voldoende maatregelen getroffen om nieuwe problemen te vermijden. Zo beschermt het niet alleen opgeslagen bestanden, maar tijdens het verkeer naar de cloud zijn files van sterke encryptie voorzien.

Conclusie: sommige mensen beginnen al te huiveren bij de gedachte dat hun bestanden ergens in een virtuele wolk zweven, maar de cloud is echt stukken veiliger dan het klinkt. Je verstuurt je gegevens via een beveiligde verbinding naar een datacenter waar zelfs James Bond niet zomaar binnen geraakt.

Eigenlijk moeten we opmerken dat je eigen pc het zwakste punt in de ketting is. Als een hacker met bestanden aan de haal wil gaan, zal hij vermoedelijk vooral jouw systeem viseren.


3. Gebruiksvriendelijkheid

Digitalisering maakt ons leven gemakkelijker en dus staat gebruiksvriendelijkheid ook bij de keuze voor een cloudprovider centraal. Hiervoor kijken we naar drie belangrijke factoren in het gebruik van de cloud:

  • Synchronisatie: de cloud is toegankelijk met zowat elk toestel dat je met het internet kunt verbinden. Dankzij synchronisatie van bestanden zou je altijd de meest recente versie moeten zien en in real-time kunnen bewerken.
  • Flexibel delen: zeker als je in een team werkt, moet je ook andere gebruikers de toegang tot bepaalde bestanden kunnen geven. Maar misschien wil je ook liever niet dat iedereen zomaar altijd elk bestand in de cloud kan openen?
  • Applicaties: providers maken het vaak mogelijk om handige applicaties aan de cloud toe te voegen en zo je productiviteit te verhogen.

OneDrive:

Met Windows 10 beschik je automatisch over een mapje waarin je bestanden voor OneDrive kunt droppen. Van zodra je een internetverbinding hebt, wordt die map gesynchroniseerd in de cloud. Zo heb je op andere apparaten dus altijd de meest recente versie van een document bij de hand.

Het grote voordeel van OneDrive is dat de service aan Microsoft Office gelinkt is. Bijgevolg is het erg eenvoudig om een Word- of Excel-file met andere gebruikers te delen. Je hebt ook heel wat mogelijkheden om te bepalen voor wie en voor hoelang je een bestand openbaar maakt.

Ook applicaties voeg je gemakkelijk toe. Enkele bekende voorbeelden zijn Skype en Outlook, maar ook toepassingen van derde partijen zijn welkom.

Google Drive:

Ook Google Drive kan je bestanden in de cloud synchroniseren via een mapje dat op je desktop wordt aangemaakt. Mobiel is er ook een applicatie die hiervoor instaat. Google voorziet, indien gewenst, zelfs een extra back-up van je files. Verder zijn er weinig verschillen met de concurrentie.

Het delen van bestanden is vooral handig als je gewend bent om met Google te werken. Je bepaalt wie toegang tot een bepaalde file krijgt, maar we moeten ook toegeven dat de interface toch iets ingewikkelder in elkaar zit. Wel is het bijzonder gemakkelijk om simultaan een document in de cloud te bewerken.

Uiteraard is Google de koning van de applicaties. Google Docs is zelfs ronduit de beste reden om voor Google Drive te kiezen. Deze gratis variant op de Office-producten van Microsoft biedt toepassingen van tekst tot een Excel-sheet en zelfs het geven van presentaties. Natuurlijk moet je wel altijd online zijn om aanpassingen op te slaan.

Zoals we van Android gewend zijn, maakt Google het ook voor derde partijen heel eenvoudig om applicaties te ontwikkelen. Die vind je vervolgens snel terug in de bibliotheek, nog een feature waarmee Google zich van de concurrentie onderscheidt.

Dropbox:

Het synchroniseren van bestanden is eigenlijk lang geleden door Dropbox in de praktijk gebracht, waardoor ze vandaag vaak nog een stapje verder staan dan Microsoft en Google. Zeker voor lichte bestanden is Dropbox een snelle en heel betrouwbare service.

Dropbox sluit nauw aan bij OneDrive wat het delen van bestanden betreft. Je kiest gemakkelijk met wie je een bestand deelt en of die persoon enkel mag lezen of ook kan bewerken. Het is ook mogelijk om een link aan te maken die je via mail of chat met andere gebruikers deelt. Dropbox heeft iets meer opties dan Google Drive om het delen van je bestanden te reguleren.

Net zoals OneDrive moet ook Dropbox de duimen leggen voor Google als het op het gebruik van apps van derde partijen aankomt. In vergelijking met OneDrive heeft Dropbox eveneens iets minder mogelijkheden, al integreer je bijvoorbeeld wel de online versie van Office en apps zoals Skype.

Conclusie: alle drie bieden voordelen die het gebruiksgemak verbeteren. Dropbox en OneDrive hebben veel met elkaar gemeen en blinken vooral uit in de snelheid en het gemak om bestanden te delen en te synchroniseren. Wie graag andere applicaties integreert, zit dan weer iets beter bij Google Drive.


Als je tussen deze drie cloud-opties twijfelt, kan je eigenlijk geen verkeerde keuze maken. Ze kunnen zich geen van allen permitteren om een cruciale factor zoals de beveiliging van je bestanden te negeren. Wel kan de ene net iets meer op maat van jouw zaak zijn in vergelijking met de andere twee.

OneDrive for Business is voor professioneel gebruik nipt de beste optie, maar Dropbox biedt op dat vlak ook voldoende mogelijkheden. Qua gebruiksgemak en prijs is Google Drive dan weer de winnaar. Zeker voor een kleine startup kan dit eigenlijk al voldoende zijn.

Wij hebben trouwens nog een geweldig voorstel voor jou : met ons modulaire Business Flex-pack geniet je van alle diensten van Bizz Online, waaronder het bouwen van jouw professionele website van A tot Z en hosting op de Belgische servers van Proximus. Bovendien krijg je van ons ook je domeinnaam en een professioneel mailadres!

Ontdek Business Flex nu!

Daarnaast geniet je uiteraard ook van onze andere diensten zoals een mobiel abonnement, ongelimiteerd internet bij je thuis en een vaste telefoonlijn met ongelimiteerde belminuten naar gelijkaardige nummers. Aan jou om een pack samen te stellen op basis van jouw behoeftes!

Proximus Business

Jouw bron voor nieuws over telecommunicatie en ICT voor kmo’s

Andere artikels van Proximus Business