De slag om Helm’s Deep, een stukje filmgeschiedenis in ‘The Two Towers’

Films | Peter Jacksons ‘The Lord of the Rings’-trilogie staat bol van de hoogtepunten, maar de epische slag om Helm’s Deep in de tweede film, ‘The Two Towers’ (vanavond op Play4), steekt er toch met kop en schouders bovenuit. Het kostte bloed, zweet, tranen en duizenden liters regen, maar Jackson realiseerde een van de meest memorabele 40 minuten film ooit. Dit is het verhaal daarachter.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Bij wie de ‘The Lord of the Rings’-films van Peter Jackson heeft gezien, staat de legendarische slag om Helm’s Deep, de apotheose van de tweede film in de trilogie, vast en zeker nog steeds op het netvlies gebrand. Een grandioos en episch slagveld, dramatische wendingen en uiteindelijk na 40 minuten de overwinning die aantoont dat de goeierikken het misschien toch kunnen halen tegen de overweldigende overmacht van het kwaad. De strijd om de controle over de vallei en het indrukwekkende, oninneembare fort is een absoluut hoogtepunt in de filmserie, en in de filmgeschiedenis, als we CNN mogen geloven. Zij plaatsten de slag namelijk op de derde plaats in de lijst van de beste “battle scenes”, na ‘Apocalypse Now’ en ‘Saving Private Ryan’. Om dat te verwezenlijken, werd best wat werk verricht.

20.000 t-shirts

Het filmen van de slag om Helm’s Deep nam maar liefst 120 draaidagen in beslag – bijna de helft van de 274 draaidagen die Jackson in Nieuw-Zeeland spendeerde voor de hele trilogie. Ter vergelijking: de hele film ‘Star Wars: The Last Jedi’ is in 110 dagen ingeblikt. Reken daar nog eens bij dat zowat de hele scène zich in de regen afspeelt, en je weet hoe hels sommige van die draaidagen geweest moeten zijn. De regen op de set was op de meeste dagen trouwens natuurlijk, op andere dagen moest die kunstmatig gemaakt worden. Iedereen die ooit een film heeft gedraaid in de regen, zal getuigen dat de onvoorspelbaarheid daarvan niet echt een pretje is.

Op die natte set stonden trouwens heel wat acteurs te bibberen, want die enorme massa mensen is heus niet helemaal computergegenereerd, zoals de dag van vandaag waarschijnlijk gedaan zou worden. Er werd wel gebruik gemaakt van software om enkele virtuele strijders toe te voegen, maar er stonden naar verluidt 20.000 echte figuranten op de set, dus het aantal computergegenereerde figuranten is klein. Die 20.000 figuranten kregen achteraf elk een t-shirt met daarop de woorden “I survived Helm’s Deep”. Ze waren met zoveel dat figuranten die de t-shirt in een grote stad droegen bijna niet konden rondlopen zonder dat iemand hen aanklampte die ook op de set had gestaan.

Uruk-hai en elven

Een van de cruciale groepen die aan de slag om Helm’s deep deelnamen, zijn de Uruk-hai, een kruising tussen mens en ork die beschouwd wordt als het sterkste orkenras. Die machtige vijand moest ook op het slagveld intimiderend klinken. Peter Jackson trok hoogstpersoonlijk naar een cricketstadion waar 25.000 sportfanaten zaten. Tijdens de rust stapte hij het veld op en legde aan de toeschouwers uit dat hij hen nodig had. Op een groot scherm werden de woorden “Derbgoo, nashgshoo, derbgoo, dashshoo” getoond, die de cricketfans met plezier scandeerden. Jackson nam het overweldigende geluid op en dat is wat je in de film hoort tijdens de legendarische scène.

Aan de kant van de goedzakken vechten in de film dan weer de elven naast mensen mee tegen de troepen van Saruman. Dat was opvallend voor fans van de boeken van J.R.R. Tolkien, want in die boeken waren er helemaal geen elven te bespeuren in Helm’s Deep. In de boeken wonnen menselijke troepen de strijd, maar in de films wilde Jackson de thema’s van eenheid en de kracht van samenwerking benadrukken. Voor een zeldzame keer (als je het weglaten van enkele passages en personages niet meerekent) paste hij het bronnenmateriaal aan voor zijn film. De symboliek achter de deelname van de elven was die aanpassing wel waard.

Bekijk ‘The Lord of the Rings: The Two Towers’ op zondag om 19u55 op Play4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top