De 'vergeten' Belgische wereldkampioenen: Stan Ockers, een ware mythe (1955)
Fatale val
Zelden heeft de dood van een wielrenner de harten van de Belgische bevolking zo beroerd als de dood van Stan Ockers op 1 oktober 1956. Twee dagen eerder had hij een fatale val gemaakt in het Antwerpse Sportpaleis waarbij hij een schedelbreuk opliep en in coma viel. Hij ontwaakte twee keer uit zijn coma, maar overleed toch. Honderdduizenden brachten een laatste groet aan de onfortuinlijke renner die opgebaard was in het Sportpaleis. Ook zijn uitvaart werd door veel wielerliefhebbers bijgewoond.
Populair bij de supportersLe terrible accident qui coûta la vie à Stan Ockers. Représenté ici en rouge, l'ancien champion du monde chuta en compagnie de Van Looy, Sterckx et Voorting.
— David Guénel (@davidguenel) February 6, 2021
?? Walter Molino, 1956 pic.twitter.com/fQJca9f4Um
Ockers was geboren als jongste van zeven kinderen in een Antwerps arbeidersgezin. Ockers beschikte niet over het grootste talent, maar door hard te trainen en door slim te koersen (met veel koersinzicht, door goed te doseren en ook in het wiel van zijn tegenstanders te blijven zitten) kon hij met de besten mee. Als volksjongen was Ockers bijzonder geliefd bij het grote publiek, bij zijn tegenstanders was dat minder door zijn manier van koersen. Pas op zijn 33e brak hij echt door, met een zege in de Waalse Pijl in 1953. In 1955 kende hij zijn topjaar, met winst in nogmaals de Waalse Pijl en enkele dagen later ook in Luik-Bastenaken-Luik. In 1955 en 1956 won hij ook het puntenklassement in de Ronde van Frankrijk.
Wereldkampioen als bekroning van zijn carrièreGino Bartali, Fausto Coppi et… Stan Ockers (Tour 1952). pic.twitter.com/xm1QElpHFj
— David Guénel (@davidguenel) June 19, 2021
In 1955 won hij bijna verrassend het WK in het Italiaanse Frascati, na een verschroeiende demarrage op drie kilometer van de finish: voor de 35-jarige Ockers vormde dit de bekroning van zijn carrière. Ockers had opnieuw slim gekoerst, maar had eerder in de wedstrijd indruk gemaakt door een gat van 9 minuten op een kopgroep, met daarin onder meer de Fransman Jacques Anquetil, dicht te rijden.
Na zijn triomf liet hij een appartementsgebouw optrekken in Deurne dat hij de naam Frascati gaf. De afwerking van dat gebouw zou hij niet meer meemaken.Stan Ockers - ????
— classicretro (@classicretro) July 29, 2020
Won the World Cycling Championship in 1955.
Died after crashing during a track race in Antwerp in 1956. pic.twitter.com/juiCWGCHKq
Ockers kreeg postuum de Orde van Leopold II toegekend. Op de Côte des Forges, een van de scherprechters in Waalse wedstrijden rond Luik, werd in 1957 een herdenkingsmonument voor 'Stanneke' (hij was maar 1m65 groot) Ockers opgericht.Stan Ockers (1920-1956) https://t.co/AtmqNR4MUZ pic.twitter.com/ZlNh5ZbcOm
— Ronny De Schepper (@ronnydeschepper) September 29, 2016
(DC/Picture : Photo News)
Van dit artikel genoten? Ontdek hier de andere afleveringen van onze reeks "De 'vergeten' Belgische wereldkampioenen".
Al verschenen artikels :
- Karel Kaers, de kolos uit de Kempen (1934)
- Eloi Meulenberg, de eerste Waal in de regenboogtrui (1937)
- Marcel Kint, de langst regerende wereldkampioen (1938)
Komende afleveringen :
- Benoni Beheyt, het 'Verraad van Ronse' (1963)
Deze pagina is niet beschikbaar omdat uw browser de nodige cookies niet accepteert.
#casquetteursNV @ChrisMoreau90 Stan Ockers pic.twitter.com/gRzItl2Mpb
— Casquetteurs (@casquetteurs) April 27, 2014
Stars of Cycling Relaxing at the Velodrome on a Sunday afternoon.
— HortonCollection (@HortonCycling) December 13, 2018
World Champion Stan Ockers with Louison Bobet, Charly Gaul
Jean Forestier, Father Joubert (Priest) & Jo Bianco (Commissaire)
September 23, 1956 at the Velodrome de Damazan(Lot-et-Garonne) pic.twitter.com/DSkiINRYqJ