Deze pagina is niet beschikbaar omdat uw browser de nodige cookies niet accepteert.
Deel dit nieuws
Filmkenners zijn laaiend enthousiast over The King’s Speech: het verhaal van de Britse koning George VI kaapte maar liefst zes Oscarnominaties weg. Ondanks het feit dat George geen vijf woorden kon uitbrengen zonder enorm te stotteren, werd hij koning, wat in lang vervlogen tijden allesbehalve een evidente zaak was. Luc De Vos van Gorki stottert ook en schreef er zelfs een liedje over: “Stotteraars aller landen, verenigt u en grijp de macht, spreken is niet nodig” zong hij. Volgende beroemde stotteraars toonden de wereld dat hun probleem geen beletsel was om het ver te schoppen.
Bruce Willis
In 1972 was Bruce Willis nog een onschuldige tiener en kind van gescheiden ouders. Zijn klasgenoten op de Penn’s Grove High School in z’n woonplaats vonden zijn gestotter lachwekkend en bedachten hem met de bijnaam Buck-Buck. Die bende losers zou hij wel eens een lesje leren: hij kwam er al snel achter dat hij goed toneel kon spelen en dat hij dan niet al te veel last had van stotteren. Tegenwoordig kunnen we hem gerust in het rijtje “meest succesvolle acteurs aller tijden” zetten, en is er niemand die nog spreekt over Buck-buck de stotteraar.
Anthony Hopkins
“Ik was een eenzaat. Praten tegen mensen? Wat zou ik gezegd hebben? Ik kon alleen maar stotteren en lispelen”. Die uitspraak komt van Anthony Hopkins. Die had toen hij jong was maar weinig contact met z’n leeftijdsgenoten. De oorzaak: hij had dyslexie én moeite met spreken. Daarom zonderde hij zich liever af met z’n piano, of ging hij wat schilderen. Toen hij 15 was, moedigde Richard Burton hem aan om acteur te worden. Een goeie zet, zo bleek, want hij zou zich onsterfelijk maken door zijn rol als Dr. Hannibal Lecter in The Silence of the Lambs. Daarna kon hij rekenen op de ene filmrol na de andere.
Arno
“Hij stottert als hij spreekt maar nooit wanneer hij zingt en hij gaat op een unieke manier met woorden om, uit welke taal ze ook komen.” Jawel, dat zinnetje werd gebruikt om Arno te omschrijven, de muzikant én bekende stotterende landgenoot die ondertussen een monument op zich is geworden. Hij heeft net als Luc De Vos een nummer geschreven over stotteren: Forget the cold sweat.
Tiger Woods
Stotteren hoeft geen barrière te zijn om er tientallen minnaressen op na te houden. Dat bewijst Tiger Woods, de Don Juan van de golfbaan. Op de Amerikaanse zender CBS vertelde hij hoe hij hard werkte om van z’n gestotter af te komen. Dat was allemaal nog lang voor hij de beste golfer ter wereld werd.
Julia Roberts
Je zal het vast niet geloven, maar ook Julia Roberts was vroeger een zware stotteraarster. Net als haar tweelingzus. De Amerikaanse vereniging voor stotteraars (Stuttering Foundation of America – SFA) wil hen maar wat graag inlijven als boegbeelden.
Emily Blunt
Emily Blunt: veel vrouwen kennen haar van haar rol als gemene feeks in The Devil wears Prada, en veel mannen kennen haar ook, maar in welke film ze precies acteert weten ze meestal niet meer. Wat bijna niemand weet, is dat Miss Blunt vroeger stotterde. Tot één van haar leraressen haar aanraadde om te gaan acteren. Het ging zoals bij veel lotgenoten: wanneer ze in de huid van iemand anders kroop, verdween het gestotter als sneeuw voor de zon. Haar geheim: ze spreekt met een ander accent als ze acteert.
Professor Barabas
Frida und Freddie (Duits), Bob et Bobette (Frans), Willy and Wanda (Engels), Finn och Fiffi (Zweeds) en zelfs Lucius et Lucia (Latijn): Suske en Wiske hebben de wereld veroverd. En iedereen kent wel hun goede vriend professor Barabas en zijn teletijdmachine. In de beginjaren was die grijsaard veel dikker, verstrooider en…hij stotterde. In de latere albums deed hij dat niet meer: Willy Vandersteen kreeg klachten van ongeruste ouders. Hun kinderen begonnen de stotterende Barabas te imiteren.
Rowan Atkinson
Ook Mr. Bean – of Rowan Atkinson in het echte leven – praat niet altijd even vlot. “Het komt en gaat. Het hangt af van hoe zenuwachtig ik ben. En wanneer ik acteer, verdwijnt het”, aldus de Engelse komiek.
Samuel L. Jackson
In dit fragment is het Samuel L. Jackson die anderen doet stotteren, maar zelf had hij er in z’n jonge jaren enorm veel last van. En nu soms nog, want toen hij een paar jaar geleden een interview gaf en de journalist hem een vraag stelde over stotteren, geraakte hij toepasselijk genoeg niet uit zijn woorden. Op het witte doek is daar amper iets van te merken, en Jackson is ondertussen een legende.
Marilyn Monroe
We kennen haar als de vamp van de jaren ’50, maar ze zou ooit in de pers beweerd hebben dat haar manier van doen een truc was om haar stotterprobleem te verbergen.
Bart Peeters
Bart Peeters omschreef het dan weer als spreken als gehakt stro. Hij kampte er lange tijd mee, en kreeg het min of meer onder controle door ademhalingsoefeningen te doen. Soms heeft hij er nog last van: toen hij z’n idool Toni Corsari moest interviewen in het kader van 50 jaar televisie, kon hij ineens geen woord meer gezegd krijgen. Corsari, die een flink eind in de tachtig is, repliceerde gevat: gij zijt precies zenuwachtig hee manneke!
De anderen
De mensen in dit lijstje hebben het stuk voor stuk ver gebracht, dus wanhopen hoeft niet als je af en toe wat minder goed uit je woorden komt. Het lijstje met bekende stotteraars - vaak zangers of acteurs - is zelfs eindeloos. We sluiten dit dossier dus niet af zonder een eervolle vermelding voor volgende bekende stotteraars: Harvey Keitel, Ozzy Osbourne, Armand Pien (de legendarische BRT-weerman die in het hoogseizoen altijd prachtig weer voorspelde op de terrassen aan de kust), Porky het varken uit de Disneycartoons, Kylie Minogue en zelfs twee legendarische wetenschappers: Isaac Newton en Charles Darwin.
Lees meer over Films
-
Win een LEGO-set en haal een fascinerend stukje geschiedenis in huis
Tot op vandaag blijft het oude Egypte gehuld in mysterie. Wie heeft de majestueuze piramides gebouwd? En vooral: hoe? Welke bijzonderheden verbergt de Grote Sfinx? In Egypt’s Cosmic Code – sinds 4 april op HISTORY Channel en nu beschikbaar in replay – ontrafelt Bradley Walsh fascinerende geheimen en eeuwenoude raadsels over Oud-Egypte. Wil je ook zélf in het verleden duiken? Scoor dan een LEGO-set van de piramide van Gizeh!
-
Tweede seizoen van ‘Arcadia’ belooft nog meer spanning
Na het succes van het eerste seizoen, begint zondagavond een tweede seizoen van de Vlaams-Nederlandse sciencefictionserie ‘Arcadia’. Het ambitieuze televisieproject krijgt steeds meer wind in de zeilen, dus de verwachtingen zijn hoog.
-
‘Ik vraag het aan’ keert terug met meer onroerende verhalen en covers
‘Ik vraag het aan’, het VRT 1-programma waarin Niels Destadsbader BV’s verrast met unieke versies van de nummers die het meest voor hen betekenden, is terug. Vanaf 8 januari krijg je nieuwe afleveringen voorgeschoteld van het programma dat wil ontroeren en je nieuwe muziek wil laten ontdekken.
-
Ambiguïteit en onmacht in ‘Liar’ (Pickx+)
In de dramaserie ‘Liar’, vanaf vandaag te zien op Pickx+, weet je niet wie je kan geloven. Wanneer een lerares een chirurg beschuldigt van verkrachting, gaan de poppen aan het dansen.
-
Nu op Pickx+: het Schotse drama 'Mayflies'
De tweedelige Britse televisieserie ‘Mayflies’ geeft een hartverscheirende inkijk in een innige vriendschap die op een ultieme manier op de proef gesteld wordt. De eerste aflevering is vanavond te zien op de zender Pickx+.
-
Wie zijn de topfavorieten op de 82ste Golden Globes?
In de nacht van 5 op 6 januari zetten de Golden Globes het beste van wat afgelopen jaar op het grote en kleine scherm passeerde, in de bloemetjes. Wie gaat er met de eer lopen op deze prestigieuze awardshow? Dat kom je live en exclusief te weten op Pickx+ en Pickx Showcase.
-
Zing de oudejaarsnacht in met de ‘Studio 100 SingAlong’
Net na de uitzending van de ‘Studio 100 Kids Party’ op Pickx+, is het aan de volwassenen om nostalgisch het nieuwe jaar in te zetten met de ‘Studio 100 SingAlong’.
-
Internationale blockbusters en Vlaamse topfilms in de VOD-catalogus in januari
In de eerste maand van het nieuwe jaar kan je nagenieten van de feestdagen met de Proximus VOD-catalogus. Daar vind je in januari alweer heel wat nieuw voer voor een onderhoudende filmavond.
-
Vier het nieuwe jaar met je favoriete helden van Studio 100 met de ‘Studio 100 Kids Party’
Een nieuw jaar betekent ook een nieuwe Studio 100 Kids Party! Dit jaar kunnen de jongste kijkers genieten van een kleurrijk feest vol verrassingen om 2025 in te luiden.
-
Sciencefiction, mysterie en drama in de tv-optie Pickx Mix in januari
Proximus-abonnees met de tv-optie Pickx Mix kunnen in de maand januari weer uitkijken naar nieuw kijkvoer. Zo is er prikkelende scifi, Australisch-Britse misdaadkomedie en reality over een schattenjacht. Onze kijktips!
-
Deze films en series zijn nieuw op de streamingdiensten in januari
Het nieuwe jaar start met een knaller, en heel wat nieuw kijkvoer op de streamingdiensten Netflix en Disney+. Dit zijn onze streamingtips voor de maand januari.
-
Volg de 82ste Golden Globes live op Pickx+
De Golden Globes bekronen andermaal de crème de la crème van de film- en televisiewereld. Beleef dit prestigieuze evenement live en exclusief op Pickx+ en Pickx Showcase. Volg in de nacht van 5 op 6 januari 2025 de hoogtepunten van deze 82ste editie. Host Sverre Denis, met aan zijn zijde filmkenners Katja Retsin en Sylvia Van Driessche, voorzien de ceremonie vanuit de studio van Pickx+ van de nodige commentaar.
-
‘Squid Game’ seizoen 2 op Netflix belooft nog meer dystopische horror
Nadat het eerste seizoen van de Zuid-Koreaanse serie 'Squid Game' de meest bekeken titel ooit op Netflix werd, was het onvermijdelijk dat er een tweede seizoen zou komen. Het vervolg is zo mogelijk nog donkerder en kritischer voor de consumptiemaatschappij dan het eerste deel.
-
Dit heeft de Pickx Mix VOD-catalogus in petto in januari
Proximus-abonnees met de tv-optie Pickx Mix kunnen in de eerste maand van 2025 alweer genieten van gloednieuwe, spannende en exclusieve films. Dit zijn onze kijktips voor januari.
-
In januari laat Pickx+ zowel de detective als het muziekbeest in jou los!
De exclusieve zender Pickx+ pakt in januari uit met een gevarieerd feestmenu bestaande uit beklijvend drama, intrigerend mysterie en de uitreiking van de MIA’s. Een overzicht van het nieuwe kijkvoer dat je in januari op Pickx+ kan ontdekken.
-
Kerst met een non op een Vespa in de ‘Sister Boniface Mysteries’ kerstspecial
Voor een humoristisch en ongewoon kerstverhaal moet je op kerstavond bij BBC First zijn, want daar wordt de nieuwe kerstspecial van de serie ‘Sister Boniface Mysteries’ uitgezonden. Lorna Watson is terug als de Vespa-rijdende en misdaden oplossende non.
-
‘Ferry 2’ (Netflix): De drugsbaron is nog niet uitgeteld
Het ‘Undercover’-universum wordt nog wat verder uitgebreid met ‘Ferry 2’, na ‘Ferry’ en ‘Ferry: De Serie’ al de derde spin-off van de Belgisch-Nederlandse misdaadserie. Opnieuw zoomen we in op het immer populaire personage Ferry Bouman (Frank Lammers), deze keer na de gebeurtenissen van ‘Undercover’.
-
Gezelligheid, een vleugje nostalgie en winters kokerellen in ‘Guten Appetit’!
In ‘Guten Appetit’ ontvangen topchefs Jeroen De Pauw en Wim Ballieu zes bekende Vlamingen in een Zwitserse chalet voor een gastronomische week vol verrassingen en nostalgie. De gasten beleven een culinaire reis die dierbare herinneringen oproept en nieuwe vriendschappen smeedt.
-
Nieuw in de VOD-catalogus: drama en spanning in ‘Race for Glory: Audi vs. Lancia’
‘Race for Glory: Audi vs Lancia’, geregisseerd door Stefano Mordini, neemt ons terug naar 1983, een jaar waarin de strijd tussen het Duitse Audi en het Italiaanse Lancia hoog oplaaide in de wereld van rallysport. Deze meeslepende film verkent de intense competitie die verder ging dan technische snufjes, en waarin elke race het verschil kon maken tussen glorie of verdoemenis.
-
Nieuw: een duistere zoektocht in ‘Dark City: The Cleaner’
In ‘Dark City: The Cleaner’ gaat een beruchte seriedoder op zoek naar een moordenaar die hem lijkt na te bootsen. Deze Nieuw-Zeelandse serie is een uitstekende kijktip voor elke fan van gitzwarte mysteries. Je ziet het nu op STAR Channel, beschikbaar in de tv-optie Pickx Mix!