Game hackers: welke games worden het vaakst gehackt?
Gepubliceerd op 21/10/2024 in Gouden tips van…
Game hackers vinden steeds meer manieren om in te breken in je favoriete games en persoonlijke gegevens te stelen. Wie graag computerspelletjes speelt of gamende kinderen heeft, staat hier beter even bij stil. We overlopen de games die het vaakst doelwit zijn van hackers en hoe je jezelf hiertegen beschermt.
Videogames zijn al geruime tijd big business. Denk maar aan het succes van esports en de gigantische prijzenpotten die winnaars opstrijken. Heel wat games zijn tegenwoordig uitsluitend online te spelen en dat is natuurlijk geweldig leuk, maar het brengt ook risico’s mee waarvan we ons bewust moeten zijn. Game hackers vinden immers zelfs bij de meest populaire titels toegangspoortjes die voor spelers erg onaangename gevolgen kunnen hebben. En zelfs een onschuldig spelletje op je smartphone is niet zonder gevaar.
Welke titels zijn populair bij game hackers?
In principe loopt elke online game een risico, maar het is natuurlijk wel zo dat bepaalde games vaker in het vizier van game hackers opduiken. Dat zijn doorgaans de populairste games waarop miljoenen spelers uit de hele wereld actief zijn. Hieronder overlopen we de aandachtspunten voor drie populaire online games:
1. Fortnite
Dit spel maakte een paar jaar geleden een grote sprong voorwaarts en vandaag is het nog steeds even populair, vooral onder jongere spelers. Er verschijnen regelmatig nieuwe functies, waardoor het spel aantrekkelijk blijft voor leden. Fortnite werkt volgens het principe van een battle royale: spelers worden op een eiland gezet waar ze zo lang mogelijk moeten zien te overleven.
Omdat veel kinderen en tieners Fortnite spelen, maken de hackers misbruik van hun naïviteit door hen gratis bundels virtuele valuta, bekend als “V-Bucks”, aan te bieden. Vervolgens leiden ze de slachtoffers door naar phishingsites om de bankgegevens van hun ouders te stelen.
2. Minecraft
Minecraft is simpelweg het populairste spel aller tijden. Het is het best verkochte spel in de geschiedenis, met miljoenen spelers over de hele wereld. Zoals je je wel kan voorstellen, betekent dat ook een enorm aantal potentiële slachtoffers voor hackers. Minecraft is zelfs het spel met de meeste hacking, fraude en andere zwendel.
Ook hier proberen hackers persoonlijke gegevens of bankgegevens te verkrijgen door phishing. Ze kunnen valse webpagina's maken waar internetgebruikers sjoemelsoftware kunnen downloaden. En natuurlijk gaat deze beruchte software gepaard met virussen, trojan horses, enz.
3. Roblox
Roblox is ook een fenomenaal succes bij jongere spelers, net als Minecraft. Het spel laat de fantasie van spelers de vrije loop en de mogelijkheden zijn eindeloos, want iedereen kan zijn eigen spel maken in Roblox. Je kan je avatars aanpassen met uitrusting en make-up. En alles kan worden gekocht met de virtuele valuta van het spel: de Robux. Hackers maken hier duidelijk misbruik van.
Hackers bieden veel gratis Robux aan op sites die speciaal voor deze vorm van fraude zijn gemaakt. Het doel is natuurlijk om gevoelige gegevens en de bankgegevens van het slachtoffer te bemachtigen. Onthoud altijd: je kan geen Robux gratis krijgen in Roblox.
Hoe slaan game hackers toe in je favoriete spel?
Hieronder overlopen we enkele voorbeelden van cybercriminaliteit die vaak voorkomen bij online games:
1. Phishing
Iedereen weet intussen dat het gevaarlijk is om mails van onbekende afzenders te openen. En toch blijft phishing ook voor game hackers een echte goudmijn. In het slechtste geval gaan ze aan de haal met het nummer van je kredietkaart of het wachtwoord van je bankrekening.
Als je al een account bij een online game hebt, bestaat het risico dat game hackers je een valse mail sturen die op het eerste gezicht van de game zelf afkomstig lijkt te zijn. Ze zullen dan vragen om je account te verifiëren door je wachtwoord in te voeren of om je wachtwoord te veranderen. Als je hierop ingaat, hebben game hackers meteen toegang tot je echte account en eventueel je kredietkaart als je die gebruikt voor aankopen in het spel.
Sommige game hackers willen ook gewoon je account stelen, zodat ze het voor grof geld op de zwarte markt kunnen doorverkopen. Games zoals Fortnite of andere populaire titels uit de wereld van esports zijn vaak het doelwit van dit soort praktijken. Wanneer je als speler bepaalde voorwerpen hebt vrijgespeeld of een heel hoog niveau hebt gehaald, dan is een account plots veel geld waard.
Wat kan je doen? Heel simpel: open nooit verdachte mails. In principe zal een provider van een game je niet via e-mail vragen om je wachtwoord aan te passen. Ga in dat geval gewoon naar de website van de game zelf, log in en controleer of je iets moet bevestigen.
2. Valsspelen en fraude
In online games zullen game hackers ook heel vaak valsspelen of ‘cheaten’. In sommige gevallen neem je het zonder het te weten op tegen een bot, die natuurlijk veel beter speelt dan menselijke tegenstanders.
Daarnaast komt ook fraude in games heel vaak voor. Zo kan een hacker voorstellen om een voorwerp of een andere in-game aankoop met een aantrekkelijke korting aan te schaffen. Wie hierop in gaat, zal uiteindelijk nooit iets voor z’n geld terugkrijgen.
Wat kan je doen? Ga nooit in op aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn. De makers van games doen er alles aan om fraudeurs en valsspelers uit te sluiten, dus doe eventuele aankopen enkel via de game zelf. Op kanalen die niets met de game te maken hebben, dreig je gegarandeerd in de val van een hacker te lopen. Uiteraard moet je verdachte spelers meteen rapporteren, zodat de providers van de game deze personen kunnen verwijderen.
3. Inbraak in je pc of smartphone
Niet alleen je pc moet goed beveiligd zijn als je veel games speelt, ook je smartphone of tablet is niet zonder risico. Wie een app installeert, creëert in principe een toegangspoortje voor potentiële game hackers. Die kunnen dan malware op je toestel downloaden en met belangrijke gegevens gaan lopen. In sommige gevallen zal het de game hackers vooral te doen zijn om je bezittingen in de game zelf: je account, voorwerpen, etc. Maar vaak zijn ze op meer uit en willen ze bijvoorbeeld ook in je bankrekening inbreken of bestanden stelen.
Wat kan je doen? Installeer games en applicaties alleen via de officiële winkel van je toestel. Bijvoorbeeld de Microsoft Store als je met Windows werkt, Google Play voor smartphones met Android als besturingssysteem, of de Apple Store voor iPhone, iPad en Mac. Ook hier is het niet 100% uitgesloten dat verdachte apps tot bij gebruikers geraken, maar in dat geval zullen ze veel sneller in de kiem worden gesmoord dan via niet-officiële kanalen.
Hoe bescherm je jezelf tegen game hackers?
Gamers willen zorgeloos kunnen spelen en ouders willen zeker zijn dat hun kinderen geen gevaar lopen. Voor game hackers zijn online games immers een gigantische speeltuin vol potentiële slachtoffers. Dan zijn deze basistips een goed begin om jezelf en je kinderen te beschermen:
- Open geen verdachte links: klikken op een link van een onbekende afzender kan al voldoende zijn om malware op je pc te installeren. Het is trouwens voor al je online activiteiten belangrijk om kritische te zijn om zo hackers buiten te houden.
- Deel geen informatie over je account: wees voorzichtig met wachtwoorden en andere informatie over je accounts. Leg dit ook in klare taal aan je kinderen uit, want zij beseffen de gevaren nog niet goed. Zeker als je kredietkaart aan een game of gameplatform hangt, kunnen er game hackers op de loer liggen.
- Wees voorzichtig met in-game aankopen: steeds meer games laten je in het midden van het spel voorwerpen aankopen en verkopen. Doe dit enkel via de game zelf.
- Gebruik geen persoonlijke informatie in je profiel: probeer te vermijden dat game hackers via je profiel in een online game kunnen achterhalen wie je bent. Geef ook tijdens eventuele chatgesprekken in games geen informatie over jezelf prijs.
De strijd tegen game hackers begint in de eerste plaats bij jezelf. Als je verstandig met games omgaat, moet je je weinig zorgen maken. Toch zal cybercriminaliteit ook de komende jaren alleen maar toenemen.
Om veilig op internet te surfen, kies je voor Norton Security. Bescherm je computer en netwerk tegen hackers en malware. Het is de beste manier om je privacy te beschermen, omdat niemand je gegevens kan bemachtigen.
Sophie
Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun