Dataclassificatie bepaalt keuze voor publieke of sovereign cloud

Gepubliceerd op 01/07/2024 in Solution nieuws

Dankzij de sovereign cloud van Proximus NXT zijn de veiligheid en compliance van uw gevoelige data altijd en overal gegarandeerd, ook in de public cloud. Dataclassificatie biedt daarbij de sleutel tot de cloud die uw organisatie nodig heeft.

Dataclassificatie bepaalt keuze voor publieke of sovereign cloud

De publieke cloud blijft wereldwijd het dominante werkterrein van een handjevol populaire hyperscalers uit de VS, zoals Amazon, Google en Microsoft. Die economische realiteit hoeft op zich geen onoverkomelijk probleem te vormen. Alleen: de Amerikaanse overheid kan bij die Amerikaanse cloudspelers toegang eisen tot de data die zij beheren. Maar waar het schoentje pas echt knelt, is dat zij dat ook de toegang kan eisen tot de gevoelige data van Europese klanten.

Terwijl vraagt de Europese wetgever aan bedrijven, organisaties en overheden om alle gevoelige, kritieke en confidentiële data enkel op eigen bodem te bewaren.

“Europese overheidsinstellingen, maar ook banken, ziekenhuizen en andere bedrijven die gevoelige data behandelen – over zichzelf, maar evengoed over hun klanten, burgers, patiënten, medewerkers en leveranciers – dreigen daardoor niet ten volle te kunnen genieten van de voordelen van de publieke cloud”, zegt Gwénaëlle Hervé, Public & Sovereign Cloud Lead bij Proximus NXT.

“En dat zijn er best wel wat: van een grotere wendbaarheid tot een sterker innovatievermogen en, ironisch genoeg, ook meer veiligheid. Een cloudleverancier als Microsoft, bijvoorbeeld, spendeert jaarlijks miljarden dollars enkel en alleen aan cloudbeveiliging. Weinig andere bedrijven kunnen een security-inspanning van die grootteorde voorleggen.”

De sovereign cloud combineert de voordelen van de publieke cloud mét garanties rond datasecurity.

Gwénaëlle Hervé, Public & Sovereign Cloud Lead bij Proximus NXT

author

De sovereign cloud biedt redding

Misschien bleven ook uw cloudinitiatieven om dataprivacy- en complianceredenen voorlopig beperkt tot de private cloud? In dat geval moest ook u noodgedwongen de voordelen van de public cloud aan u voorbij laten gaan. Met de sovereign cloud komt aan dat dilemma een einde.

“De sovereign cloud combineert de voordelen van de publieke cloud met garanties rond datasecurity”, legt Gwénaëlle uit. “De oplossingen voor cloudsoevereiniteit die wij samen met enkele van de belangrijkste cloud- en securityproviders hebben ontwikkeld, bieden u bijvoorbeeld de garantie dat derden, waaronder Amerikaanse technologieleveranciers, geen toegang krijgen tot uw gegevens in de publieke cloud. Zo blijven die gegevens veilig en voldoet u probleemloos verder aan de Europese richtlijnen.”

Twee soevereine alternatieven

Kortom: de sovereign cloud is geknipt voor organisaties die graag van de voordelen van de publieke cloud willen genieten, maar van dat cloudmodel momenteel geen gebruik kunnen of mogen maken. Proximus NXT biedt twee oplossingen voor de sovereign cloud aan. De eerste, ontwikkeld in nauwe samenwerking met Microsoft, is gebaseerd op sterke encryptie van de data zelf.

Die zorgt ervoor dat uw gegevens te allen tijde versleuteld blijven: niet alleen tijdens de opslag bij Microsoft (at-rest), maar ook wanneer ze over het netwerk reizen (in-transit), en zelfs wanneer ze in gebruik zijn (in-use). Als extra beveiligingsmaatregel bevindt de sleutel om de data te encrypteren en weer te decrypteren, zich niet in de public cloud van Microsoft, maar bij Proximus NXT.

“Daarnaast hebben we de Google Disconnected Cloud Hosted (GDCH) ontwikkeld in partnerschap met Google”, vervolgt Gwénaëlle. “Daarbij staan uw gegevens weliswaar op de infrastructuur van Google, maar is die gehost in een datacenter van Proximus NXT in Luxemburg, waar wij ook zelf instaan voor het beheer.”

In de GDCH ziet de omgeving er met andere woorden helemaal hetzelfde uit als bij een gewone publieke cloud, behalve dat de cloudaanbieder, in dit geval Google, geen toegang heeft tot het cloudplatform met uw gegevens erop. Fysiek bevinden die gegevens zich zo ook binnen de Europese Unie, zodat onder meer overheden en gereguleerde ondernemingen verlost zijn van de vroegere compliancezorgen over gegevensbeveiliging en -privacy.

Via dataclassificatie kan u uit verschillende opties de cloudomgeving samenstellen die perfect op uw behoeften aansluit.

Gwénaëlle Hervé, Public & Sovereign Cloud Lead bij Proximus NXT

Sleutelrol voor data classificatie

Naast die nieuwe, sovereign cloudoplossingen blijven uiteraard ook alle andere vormen van de cloud bestaan. Niet alle data hebben immers nood aan de strikte beveiliging die de sovereign cloud biedt. Daarin schuilt dan weer een aanverwante uitdaging: zo nauwgezet mogelijk in kaart brengen welke data voor welke workloads als gevoelig gelden en welke niet. Data uit die laatste categorie kan u nog steeds in een gewone public cloud of een private cloud laten staan.

“Dankzij dat cruciale proces van dataclassificatie kan u tegenwoordig uit verschillende opties de beste cloudomgeving samenstellen, afhankelijk van het niveau van beveiliging en privacy dat u nodig heeft voor uw eigen specifieke gegevens”, besluit Gwénaëlle. “Zo’n hybride cloudarchitectuur geeft u meer flexibiliteit en keuzemogelijkheden, terwijl u tegelijkertijd de zekerheid geniet dat uw gegevens, op basis van hun classificatie, steeds veilig zijn en aan alle regelgeving voldoen.”

Bij Proximus zetten we onze jarenlange expertise graag in om u en uw bedrijf te begeleiden. Zoekt u naar de juiste cloudoplossing voor uw gevoelige data? Samen onderzoeken we graag wat de (sovereign) cloud voor uw bedrijf kan betekenen.

Praat met een expert Nieuw venster

Experts

Onze experten houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT professionals.

Andere artikels van Experts