AI en data-integratie: een onmisbare symbiose
Gepubliceerd op 11/03/2025 in Experten vertellen
Om de voordelen van AI te realiseren, moeten bedrijven eerst een stevig fundament leggen, stelt Pim Simons, Integration Domain Lead bij Codit. Het doorbreken van de datasilo’s via data-integratie is de hoeksteen voor krachtige AI-oplossingen.

Ook dit jaar blijft AI een bepalende factor, met prognoses die wijzen op een markt van 250 miljard dollar, met generatieve AI als groeimotor. In hun zoektocht naar meer efficiëntie, een betere besluitvorming en een hogere klanttevredenheid, verkennen bedrijven volop wat AI voor hun processen kan betekenen. Ruim de helft van de bedrijven verwacht in 2025 hun AI-uitgaven te verhogen.
Integratie legt de basis
Data-integratie is essentieel voor krachtige AI-oplossingen, benadrukt Pim Simons, Integration Domain Lead bij Codit . “Hoe kwalitatiever en consistenter de data, hoe beter de AI-output.” Het brengt data uit verschillende systemen samen en levert waardevolle inzichten.
Pim Simons, Integration Domain Lead bij Codit.
Zonder data-integratie geen AI. Hoe kwalitatiever, consistenter en uitgebreider de data, hoe beter de output van AI-applicaties.
Pim Simons, Integration Domain Lead bij Codit
“Bij grote bedrijven met diverse IT-systemen vormt integratie het hart van de onderneming”, zegt Francis Defauw, Chief Portfolio & Marketing Officer bij Codit. “Zonder integratielaag functioneert het bedrijf niet. Use cases steunen op deze datastromen.”
Een concreet voorbeeld: een leverancier van verse groenten en fruit optimaliseert zijn bestel- en leverprocessen door vraag nauwkeurig te voorspellen. Dit helpt bij efficiënte personeelsplanning en minder afval. Data-integratie is hierbij cruciaal.
Voor een nauwkeurige vraagvoorspelling is data nodig uit CRM-, voorraad- en transportsystemen. Deze data zitten in aparte applicaties, zogenaamde datasilo’s. Integratie is noodzakelijk om waarde te halen uit deze data en betere voorspellingen te doen. Dankzij data-integratie werken bedrijven efficiënter en spelen ze beter in op marktbewegingen en klantbehoeften, wat een strategische meerwaarde biedt.
Wat maakt data-integratie complex?
Data-integratie gaat verder dan het louter verzamelen van gegevens. Het gaat erom data uit verschillende systemen in een samenhangend geheel bijeen te brengen, volgens een bepaalde referentiearchitectuur. “In plaats van de systemen direct te koppelen, brengen we alle data via een integratielaag samen”, legt Pim uit. “Dat maakt de dataflows beter beheersbaar en biedt de flexibiliteit om nieuwe functionaliteiten snel toe te voegen.”
Integratie vormt er het hart van de onderneming. Neem de integratielaag weg en het bedrijf kan niet meer functioneren.
Francis Defauw, Chief Portfolio & Marketing Officer bij Codit
Bij veel bedrijven bevinden de gegevens zich in datasilo’s, verspreid over verschillende applicaties zoals ERP, CRM en WMS. Die silo’s maken het lastig om data te combineren. “Net dat maakt het allemaal erg complex en onderstreept opnieuw het belang van data-integratie”, vervolgt Pim. “De integratielaag doorbreekt al die silo’s en brengt de data samen in een centrale omgeving. Dat zorgt voor een single source of truth, zonder dat het bedrijf daarbij telkens gegevens uit de verschillende applicaties hoeft te halen.”
Schaalbaarheid en kosten
Schaalbaarheid is essentieel voor data-integratie, met name naarmate de gebruikte datavolumes toenemen. Wie enorme hoeveelheden data efficiënt wil opslaan, komt al snel bij cloudgebaseerde oplossingen uit, zoals Microsoft Azure, die bijna ongelimiteerde schaalbaarheid bieden. Daarbij is het dan weer de uitdaging om goed op de kosten te letten.
“Die kosten zitten doorgaans niet zozeer in de opslag van data, maar wel in de tools die je erop loslaat voor de ontwikkeling en implementatie van AI-applicaties”, verduidelijkt Pim. Daarnaast weten bedrijven vaak niet welke data ze in de toekomst nodig hebben. “Ze ontdekken pas later dat ze bepaalde datasets missen. Door vanaf het begin ruwe data op te slaan, bouw je een historiek op die later waardevol kan zijn.”
Maar ook daar zijn praktische uitdagingen aan verbonden. “Naarmate er meer applicaties in gebruik zijn, neemt ook het aantal dataformaten toe”, zegt Pim. “Maar werken met gangbare, leesbare dataformaten, maakt het wel makkelijker om er later ook complexere taken mee uit te voeren. Data-integratie gebeurt dan ook bij voorkeur in consistente formaten, zoals JSON of XML.”
Vergeet data governance niet
Een sterke data-integratiestrategie vereist meer dan technologie alleen. Het vraagt om een combinatie van governance, geavanceerde tools en automatisering om schaalbaarheid en betrouwbaarheid te garanderen.
“Data governance is essentieel om datakwaliteit en privacy te waarborgen, zeker nu AI-modellen vaker bedrijfsgevoelige data gebruiken”, legt Pim uit. “Een tool zoals Microsoft Azure Purview sluit dan mooi aan op de DevOps-processen, wat zorgt voor de ondersteuning van data governance binnen grootschalige data-integratie.”
De opkomst van Agentic AI
Na GenAI komt de technologische golf van Agentic AI, waarbij applicaties autonoom met elkaar communiceren zonder menselijke tussenkomst. “Het uiteindelijke doel is dat AI-applicaties zelf suggesties doen aan klanten, zoals automatisch bestellingen plaatsen, die klanten alleen nog hoeven te bevestigen”, schetst Francis.
Francis Defauw, Chief Portfolio & Marketing Officer bij Codit.
Om die visie te realiseren, neemt het belang van data-integratie nog verder toe. “De kwaliteit en consistentie van data bepalen of Agentic AI goed functioneert”, besluit Pim. “Fouten in de datastroom kunnen leiden tot verkeerde suggesties of beslissingen, mogelijk met ongewenste gevolgen. Zonder een solide integratielaag werkt dat soort autonome systemen niet.”
Ontvang 4 interessante inzichten over data integratie & AI in uw mailbox.
Wij delen graag inspirerende inzichten van onze experten om uw eigen AI-traject optimaal uit te tekenen. Registreer u nu en ontvang 4 artikels van onze experten in uw mailbox.
- Waarom uw AI-project ook een dataproject is.
- 150 AI-projecten uitgerold, 7 waardevolle lessen.
- Edge computing voor realtime AI-toepassingen – Hoe verbetert edge computing AI-toepassingen door data dichter bij de bron te verwerken
- AI opschalen: van pilotproject naar volledige uitrol – Hoe zet u de stap van experimenten naar bedrijfsklare toepassingen?
Pim Simons en Francis Defauw
Pim Simons is Integration Domain Lead bij Codit, onderdeel van Proximus NXT. Hij is gespecialiseerd in cloudgebaseerde data-integratie. Samen met zijn team helpt Pim bedrijven bij het bouwen van schaalbare, toekomstgerichte dataplatformen.
Francis Defauw is Chief Portfolio & Marketing Officer bij Codit, onderdeel van Proximus NXT. Hij is verantwoordelijk voor het beheren en optimaliseren van geavanceerde data -en cloudoplossingen. Hij zorgt voor innovatie en strategische groei van het portfolio.