Levensecht leren in 3D

Gepubliceerd op 15/06/2022 in Klanten vertellen

De paramedische interventieteams van het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis scherpen hun vaardigheden aan met immersive technologie. Ze oefenen in virtuele, maar levensechte situaties.

Levensecht leren in 3D

Tijdens de coronacrisis was het voor het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis in Aalst, Asse en Ninove niet mogelijk om klassikale opleiding te organiseren. E-learning bleek vaak te statisch als alternatief, waarop het ziekenhuis op zoek ging naar een nieuwe benadering van digitale opleiding. “Voor de medewerkers is het niet altijd evident om een opleiding in te plannen”, zegt algemeen directeur Peter Verhulst. “Daarom kiezen we voor een flexibele aanpak, waarbij de medewerkers de opleiding tijd- en plaatsonafhankelijk kunnen volgen. Het gaat onder meer om kleine, gerichte trajectjes van telkens een half uur, die hen toelaten heel specifieke vaardigheden te verbeteren.”

Compleet ondergedompeld

Trainr van Proximus is een platform voor immersive learning. Het maakt gebruik van VR en AR om medisch personeel onder te dompelen in de opleiding. Frank Staelens, directeur Processen & Kwaliteit: “De training van het paramedisch interventieteam kreeg van ons de hoogste prioriteit.” Het theoretische luik is vergelijkbaar met dat van een klassieke oplossing voor e-learning. Het grote verschil schuilt in het immersive luik. “Voor een interventieteam is het heel belangrijk te leren hoe ze in moeilijke omstandigheden kalm kunnen blijven en hun eigen veiligheid waarborgen. Via VR beleef je de situatie, bijvoorbeeld een ongeval, levensecht in 3D.”

We zien hoe kandidaten in een levensechte situatie reageren. Het helpt ons om de beste kandidaten voor de interventieteams te selecteren.

Frank Staelens, directeur Processen & Kwaliteit

“Het laat toe te oefenen in omstandigheden die echt aanvoelen”, zegt Peter Verhulst, “inclusief de stress die je op dat moment beleeft.” Zo biedt Trainr een heel waardevolle aanvulling op de theoretische opleiding. “Vroeger lieten we de teams bij wijze van oefening een ritje maken met de MUG”, vult Frank Staelens aan. “Nu zien we hoe kandidaten in een levensechte situatie reageren. Het helpt ons om de beste kandidaten voor de interventieteams te selecteren.” Na de VR-sessie volgt trouwens altijd een bespreking van de oefening. Peter Verhulst: “Dat soort ‘terugkommoment’ blijft belangrijk.”

VR krijgt op lange termijn een vaste plaats in de toolbox van het ziekenhuis.

Frank Staelens, directeur Processen & Kwaliteit

Versnelling door corona

Het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis bekijkt intussen voor welke andere opleidingen Trainr een oplossing kan bieden. “We willen het ruimer maken”, zegt Peter Verhulst, “ook voor verpleegkundigen en artsen. VR biedt heel wat voordelen. Je kunt ingrepen inoefenen op een virtueel lichaam, bepaalde vormen van robotchirurgie virtueel voorbereiden, enzovoort.” Het ziekenhuis is ervan overtuigd dat VR op lange termijn een vaste plaats krijgt in de beschikbare toolbox. Frank Staelens: “Innovatie is erg belangrijk in ons vakgebied. We omringen ons daarom met partners. Door toepassingen uit de industrie – zoals Trainr – te integreren in de gezondheidszorg boeken we telkens weer vooruitgang.”

Op andere vlakken zorgde de coronacrisis voor een versnelling in het gebruik van digitale oplossingen. “Eerdere testen met digitale consultaties waren niet echt succesvol”, zegt Frank Staelens. “Maar tijdens de lockdowns bleek de digitale consultatie het enige mogelijke alternatief.” Vandaag geven patiënten veelal weer de voorkeur aan een fysiek bezoek aan de arts. “De digitale verslaggeving is wel blijven hangen”, zegt Frank Staelens. “Voor de resultaten van een onderzoek, bijvoorbeeld, vindt de patiënt nu makkelijk de weg naar zijn digitale dossier.”

Proeven van technologie

De pandemie zorgde tegelijk voor een grotere adoptie van technologie bij thuiszorg. Frank Staelens: “Ik denk onder meer aan de patiënten die een zuurstofsaturatiemeter meekregen, of een bloeddrukmeter, waardoor er meer mogelijkheden kwamen voor de opvolging van de patiënt vanop afstand.” Ook dat is een aanpak die in de nasleep van de pandemie behouden blijft. “Artsen, verpleegkundigen, patiënten: alle stakeholders hebben geproefd van dat geïntegreerde proces”, zegt Peter Verhulst. “Het leverde een positieve ervaring op. Een terugkeer naar de oude situatie zie ik niet snel gebeuren.”

Peter Verhulst is algemeen directeur van het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis Aalst – Asse – Ninove.

Frank Staelens is directeur Processen & Kwaliteit bij het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis Aalst – Asse – Ninove.

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One