AI, 5G en drones verhogen het magazijngebruik met 30%

Gepubliceerd op 05/01/2024 in Innoveren

Deltrian, Proximus NXT en hun partners maken van voorraadbeheer kinderspel. Ongekende efficiëntie en veiligheid. De sleutels tot succes? Drones, 5G en Computer Vision, een gebied van AI dat zich richt op beeldverwerking.

AI, 5G en drones verhogen het magazijngebruik met 30%

Wat als magazijnvoorraadbeheer net zo eenvoudig zou worden als een spelletje Tetris? Ooit van gedroomd? Deltrian, een fabrikant van luchtfilters gevestigd in Fleurus, Proximus NXT en hun vele partners hebben dit voor elkaar gekregen*. En dat voor een magazijn van 15.000 m² met 40.000 artikelen op voorraad! Het geheim? Een drone, private 5G-connectiviteit en - last but not least - perfect gekalibreerde artificiële intelligentie (AI). Meer precisie, snelheid en veiligheid met een systeem dat aan verschillende sectoren kan worden aangepast.

De drone, een onschatbare bondgenoot voor stockbeheerders

De drone vliegt rond in het magazijn en maakt in real time beelden van de inventaris. "Het AI-algoritme doet het werk van een operator die langs elke doos zou moeten lopen om een QR-code te scannen", legt Alexis Wuyts, Advanced Analytics Strategist bij Proximus ADA, uit. Deze beelden worden vervolgens via 5G doorgestuurd naar servers waar een AI-algoritme ze verwerkt, labels herkent, artikelen telt en ze in verband brengt met specifieke zones. Deze methode identificeert ook anomalieën.

De bezettingsgraaf van het magazijn bedroeg 67%. Dankzij AI kunnen we daar een stijging van 30% realiseren.

Yanneck Adolphe, hoofd Onderzoek en Ontwikkeling bij Deltrian

En hoe zit het met AI?

De technologie die voor Deltrian werd ontworpen, werd ontwikkeld door Proximus ADA en is gebaseerd op Computer Vision-algoritmen. "Deze AI-techniek maakt gebruik van een model waarmee de algoritmes de verzamelde beelden kunnen classificeren en vervolgens de weergegeven elementen kunnen identificeren", vervolgt Alexis. "We hebben deze oplossing uitgewerkt om betrouwbaar en robuust te zijn, rekening houdend met eventuele 'ruis' die aanwezig is in de magazijnen." Er is rekening gehouden met schaduwen, het soort verlichting en de positie van de dozen.

Meerdere voordelen

De drie algoritmen zijn gebaseerd op volume, barcodeverificatie en controle op beschadigde pakketten. "Volumetrie per locatie in het magazijn stelt ons in staat om het bezettingspercentage ervan te kennen", legt Yanneck Adolphe, hoofd Onderzoek en Ontwikkeling bij Deltrian, uit. Automatische barcode-identificatie is ook een gamechanger. "Je weet bijvoorbeeld of een artikel correct in de voorraad is geplaatst." En dit alles terwijl de veiligheid van installaties wordt verbeterd. "Dankzij de verzamelde beelden analyseert de AI de locatie van het pakket en waarschuwt ons als het beschadigd is of als er een risico is dat het valt."

Er waren voorraadverschillen van wel 12%. Dankzij AI is dat nu nog maar 0,5%.

Yanneck Adolphe, hoofd Onderzoek en Ontwikkeling bij Deltrian

Magazijnefficiëntie verbeterd met 30%

Hoewel het POC pas op 1 januari van start gaat, maakt het nu al indruk bij Deltrian, een bedrijf met 100 medewerkers. Allereerst wat betreft de kosten: "Een team van 5 medewerkers wordt gevraagd om twee keer per jaar de inventaris op te maken, dat betekent dat ze tien dagen niet kunnen werken. Dit betekent een verlies van € 100.000 aan productiviteit. De AI-drones kunnen dit elke nacht doen. De bezettingsgraad van de magazijnen wordt ook verhoogd. "Op dit moment is dat 67%. Met AI is dat nog eens 30% hoger." Voorraadverschillen tot 12% zijn teruggebracht tot 0,5%.

Een multifunctionele technologie

“We hebben geprobeerd een basis-POC te ontwikkelen die voor de meerderheid van de logistiek medewerkers nuttig is, en dit in een groot aantal sectoren, zoals de medische sector, transportsector en defensie. Het is een taak die Alexis gewend is uit te voeren bij ADA. Het kenniscentrum brengt AI- en cybersecurity-experts samen die hun diensten aanbieden aan zowel Proximus als B2B-klanten. Deze strategische pijler heeft al meer dan 100 use cases op zijn naam staan in alle domeinen van AI.

* Met de steun van het Agence du Numérique van de Waalse regering werd dit project mogelijk gemaakt door een consortium dat bestaat uit ID2Move, een expert in autonome systemen, Proximus NXT, leverancier van private 5G-netwerken, ADA, een bedrijf gespecialiseerd in AI, en GSA, een bedrijf met expertise in magazijnautomatisering.

Bekijk het webinar ‘Klopt generatieve AI ook aan bij uw bedrijf?’

Een privaat 5G-netwerk is een specifiek mobiel netwerk om te voldoen aan de behoeften van een bepaalde organisatie. Het garandeert hogere bandbreedtes, een lagere latentie en een betere beveiliging dan de openbare netwerken, wat resulteert in betere prestaties, een grotere betrouwbaarheid en meer efficiëntie. Dat maakt het ideaal voor bedrijven die geavanceerde toepassingen willen implementeren, zoals augmented reality, industriële automatisering, autonome voertuigen en vele andere.

Lees meer over 5G Private Networks Nieuw venster

Wil u een 5G-project ontwikkelen en implementeren voor uw onderneming? Onze 5G-experts ondersteunen u van projectdefinitie tot implementatie.

Contacteer ons Nieuw venster

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One