Extended Reality: wat kan u ermee voor uw business?

Gepubliceerd op 31/01/2024 in Solution nieuws

Virtual Reality leerden we kennen via de entertainmentbranche. Maar wat is VR precies? En wat zijn die andere vormen, zoals Assisted, Augmented en Mixed Reality? En hoe kan u die vormen van Extended Reality (XR) concreet inzetten in uw bedrijf?

Extended Reality: wat kan u ermee voor uw business?

Eerste stap: Assisted Reality

“In de meest eenvoudige vorm van XR bent u aan de slag in de fysieke wereld, maar ziet u extra informatie over de omgeving op een scherm in bijvoorbeeld een slimme bril,”, zegt Joke Tisaun, Business Innovation & Development Manager Healthcare bij Proximus NXT.

“Brillen voor Assisted Reality hebben meestal ook een ingebouwde camera, waardoor iemand anders vanop afstand mee kan kijken.”

Dat maakt onder meer remote maintenance mogelijk, waarbij bijvoorbeeld een expert op afstand de technicus ter plaatse tijdens de interventie volgt en ondersteunt. Een ander voorbeeld is de hightechziekenwagen, waarvoor het UZ Brussel met Proximus NXT samenwerkteNieuw venster . “Dankzij Assisted-Reality-brillen hebben zorgverleners buiten de ambulance perfect zich op de situatie binnenin.”

Volgende stap: Augmented Reality

“Als u een Augmented-Realitybril gebruikt, krijgt u bijkomende info te zien, als een laag over de fysieke realiteit heen. De technicus ziet via zijn AR-bril bijvoorbeeld instructies op een machine. Orderpickers in een magazijn gebruiken een AR-bril die hen efficiënt naar de juiste producten gidst. Een chirurg kan via een AR-bril in één oogopslag de patiënt op de operatietafel bekijken én de medische beeldvorming raadplegen.”

Nog een stap verder: Mixed Reality

“Bij Mixed Reality ziet u niet alleen virtuele objecten in de fysieke wereld, maar treedt u er ook mee in interactie. Zo kan u bijvoorbeeld nieuwe producten eerst virtueel bouwen en optimaliseren. Bijvoorbeeld een nieuwe auto, waarbij u kan instappen om na te gaan of ook langs binnen alles goed en logisch in elkaar steekt. Pas nadien bouwt u het nieuwe model in de praktijk.”

We evolueren meer en meer naar zo’n Mixed-Realitybrillen, waarmee u allerlei vormen van XR kan combineren. Dokter Tollens, diensthoofd chirurgie in het Imeldaziekenhuis in Bonheiden, voerde bijvoorbeeld een complexe littekenbreukoperatie uit met een Mixed-Realitybril op. Terwijl hij opereerde, volgden artsen hem live, van overal ter wereld. In een virtuele ruimte kon hij het medische dossier van de patiënt raadplegen en medische beelden op de persoon laten projecteren.

Het XR-verhaal is nooit helemaal compleet zonder ook naar de cloud en connectiviteit te kijken.

Joke Tisaun, Business Innovation & Development Manager Healthcare bij Proximus NXT

Laatste stap: Virtual Reality

De bekendste vorm van XR is ook de meest verregaande. Joke: “In Virtual Reality hebt u geen enkel touchpoint meer met de echte wereld. U bent volledig ondergedompeld in een virtuele wereld. VR is bijvoorbeeld erg handig om medewerkers te trainen in een veilige virtuele omgeving.” Zo traint het paramedische interventieteam van het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis in Aalst, Asse en Ninove in Virtual Reality, in een trainingsomgeving die Proximus NXT samen met het ziekenhuis ontwikkelde. “In VR beleven de deelnemers een noodsituatie, bijvoorbeeld een ongeval, levensecht in 3D.”

In Virtual Reality is er geen enkel touchpoint meer met de echte wereld. VR is daardoor erg handig om medewerkers te trainen in een veilige virtuele omgeving.

Joke Tisaun, Business Innovation & Development Manager Healthcare bij Proximus NXT

“Sommige mensen aarzelen wat, wanneer ze een VR-bril moeten opzetten”, zegt Joke. “Maar eenmaal ze die drempel hebben overwonnen, zien ze de voordelen van VR in. Bedrijven waarmee we samen een proof of concept met VR hebben opgezet, verlengen onze samenwerking en vragen naar bijkomende toepassingen.”

Kies zorgvuldig de juiste technologie

XR biedt heel wat mogelijkheden, maar de brillen en technologie zijn nog erg weinig gestandaardiseerd. Met andere woorden: als u vandaag de ene vorm van XR gebruikt, kan u met dezelfde hardware niet zomaar naar een andere vorm van XR overstappen.

Het komt er dus op aan te vertrekken vanuit een goed gekozen use case, en te kijken welke technologie een oplossing mogelijk maakt. “Dat doe je door na te gaan welke toepassingen er al bestaan, ook buiten de sector waarin uw bedrijf actief is. Vervolgens moet je focussen op de werkpunten van de organisatie: het concrete vraagstuk dat je wil oplossen.”

Dan pas komt de vraag welke XR-technologie daar mogelijk een antwoord op biedt. Is die keuze gemaakt, dan heeft XR – net als elke technologie – een stevige basis nodig. “De rekenkracht van de brillen zelf wordt daarbij meer en meer de bottleneck. Dus gebeuren almaar meer berekeningen niet meer in de bril, maar in de cloud. Dat moet – en kan – vandaag in real time. Vandaar dat het XR-verhaal nooit helemaal compleet is zonder ook naar de cloud en naar connectiviteit te kijken. Voluit in real time werken in XR met grote rekenkracht vereisten, is vandaag mogelijk dankzij 5G.”

Joke Tisaun is Business Innovation & Development Manager Healthcare bij Proximus NXT

Een 5G Private Network is een gesloten netwerk dat speciaal gebouwd is om te voldoen aan de behoeften van een specifieke organisatie. Het biedt hogere bandbreedte, lagere latency en meer veiligheid dan publieke netwerken, wat resulteert in betere prestaties, betrouwbaarheid en efficiëntie. Dit maakt het ideaal voor bedrijven die geavanceerde toepassingen willen implementeren, zoals augmented reality, industriële automatisering en autonome voertuigen.

Lees meer over 5G Private Networks Nieuw venster

Experts

Onze experten houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT professionals.

Andere artikels van Experts