Isabel Group en Davinsi Labs maken financiële processen veiliger
Gepubliceerd op 12/04/2022 in Klanten vertellen
Veilige administratie en financiële processen staan onder druk. Tim Van Der Wee van Isabel Group legt uit hoe het bedrijf de communicatie tussen bedrijven, cijferberoepers, softwarepartners en banken beveiligt, samen met Davinsi Labs.
Vandaag worden ondernemers of financiële marktspelers geconfronteerd met ingrijpende veranderingen. De Covid-crisis zorgde voor een ware stroomversnelling in de ontwikkeling en implementatie van digitalisering en automatisering. Maar door die razendsnelle evolutie vergroot ook de kans op datalekken, cyberaanvallen en andere digitale bedreigingen. Om nog maar te zwijgen van het uitdagende concurrentielandschap en de complexe regelgeving – zowel nationaal als Europees – die grote en kleine ondernemers slapeloze nachten kunnen bezorgen.
Strijd tegen cybercriminaliteit
Als fintechbedrijf, opgericht door de vier Belgische grootbanken, biedt Isabel Group innovatieve toepassingen aan bedrijven, cijferberoepers en banken waarmee ze digitaal documenten kunnen uitwisselen, identiteiten beheren en betalingen uitvoeren. Hierbij staat de strijd tegen cybercriminaliteit en (financiële) fraude meer dan ooit centraal.
Experts voor securityprioriteit
Op een gemiddelde dag verwerkt Isabel Group met haar Isabel 6-platform tussen zes en zeven miljard euro aan betalingen. Security is dan ook absolute prioriteit. Om de snelle evolutie binnen de sector bij te benen, rekent Isabel Group op de externe expertise van Davinsi Labs, sinds jaren uitgegroeid tot een vaste partner van Isabel Group wat security monitoring en pentesting betreft.
Security Analytics
De samenwerking met Davinsi Labs heeft onder meer betrekking op de implementatie en operationele opvolging van een security information en event management systeem (SIEM), gebaseerd op het Splunk big data analytics platform. In dit systeem staat niet de klant centraal, maar wel het inzichtelijk(er) maken van infrastructuurproblemen voor de interne medewerkers. De set-up van het platform werd op basis van de business requirements en de specifieke use cases van Isabel Group opgezet en geoptimaliseerd.
Offensive Security
Vanuit Isabel Group wordt ook steeds meer ingezet op sensibiliseringscampagnes rond het menselijk gedrag bij administratieve en financiële processen. Want vaak is gedrag de zwakste schakel in de beveiligingsketen van digitale transacties. Hackers focussen meer en meer op het misleiden van mensen, omdat ze op die manier de grootste kans maken om in te breken in een systeem.
Penetration testing
Voor Isabel Group is veiligheid essentieel en ook de beschikbaarheid van de diensten zijn belangrijk. Het proactief testen door ethical hackers van de infrastructuur, applicaties, alsook de kwetsbaarheden van eindgebruikers is belangrijk om de tegenstander net dat stapje voor te zijn. Eén test geeft helaas geen sluitende garantie dat het security beleid waterdicht is. Elke dag vinden hackers nieuwe tools en technieken uit. Wat vandaag veilig is, kan morgen een kritieke kwetsbaarheid vertonen. Een penetratietest moet daarom op regelmatige basis gebeuren.
Inzet van nieuwe technologie
De opkomst van big data en nieuwe technologieën – zoals AI, machine learning en blockchain – zorgen voor krachtige instrumenten bij de automatisering en stroomlijning van financiële processen.
Dankzij machine learning kan op basis van boekhoudtransacties uit het verleden bijvoorbeeld gedetecteerd worden hoe een correct boekingsvoorstel aan klanten gedaan kan worden. Dit levert tijdswinst en meer efficiëntie op. Ook op vlak van e-invoicing kan machine learning helpen met zelflerende algoritmes om definitief komaf te maken met niet-gestructureerde facturen die opgemaakt zijn in Word of als pdf. Kortom: facturen worden veiliger en makkelijker aangeleverd én er is voortdurend inzicht in de organisatie.
Technologieën zoals AI en ML bieden nieuwe kansen om digitaal betalingsverkeer veiliger te maken.
Tim Van Der Wee, Chief Information & Technology Officer bij Isabel Group
Ook via de uitbouw van een zogenaamd ‘data lake’ – waarvoor binnen Isabel Group de nodige tijd en middelen geïnvesteerd worden – worden nieuwe mogelijkheden aangereikt om data in te zetten voor nieuwe softwaretoepassingen die een business naar een hoger niveau tillen op vlak van efficiëntie.
Tegelijk werken de experts van Isabel Group met data pipelines. Die aanpak zorgt er voor dat softwaretoepassingen steeds dezelfde resultaten opleveren die makkelijk te testen zijn. Het onderscheid tussen exploratie – wat kan via machine learning onderzocht worden – en exploitatie is hierbij een zeer belangrijke factor.
Tim Van Der Wee is Chief Information & Technology Officer bij Isabel Group. Als CIO is hij verantwoordelijk voor de IT-ondersteuning van de digitale werkplek en het operationele beheer van softwaretoepassingen. Als CTO leidt het de R&D-processen – inclusief innovatie – van oplossingen in goede banen.
Isabel Group koppelt en vereenvoudigt de administratieve en financiële processen van bedrijven. Deze financiële dienstverlener werd in 1995 opgericht door de vier Belgische grootbanken. Het bedrijf zorgt voor een vlotte en betrouwbare uitwisseling van documenten, betalingen en identiteiten en automatiseert de toegang ertoe. De groep automatiseert 450 miljoen transacties per jaar of 7 miljard euro per dag.
Ongeveer 90.000 ondernemingen, 3.600 boekhoudkantoren, 250 softwarepartners en 1.000 banken werken of koppelen met software van Isabel Group, waaronder Isabel 6, Ibanity, CodaBox, ClearFacts, Ponto, Clearnox… Daarmee beheert Isabel Group de grootste financiële infrastructuur van België.
Bekijk de video +
Laat uw volledige IT-omgeving de klok rond bewaken en beheren. Download het e-book Managed Security and Intelligence Services.
One
One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen.