Crowdmanagement in real time in Dendermonde

Gepubliceerd op 13/03/2023 in Klantenverhalen

De lokale politie Dendermonde wou voor de aanvang van de Ros Beiaard-ommegang, weten hoeveel volk de stad zou aankunnen. Ze vertrouwde hiervoor op de analyse van Big Data.

Crowdmanagement in real time in Dendermonde

Bezoekers Ros Beiaard-ommegang in Dendermonde veilig aansturen

Eens om de tien jaar stroomt het centrum van Dendermonde vol voor de ommegang van het Ros Beiaard. Die volkstoeloop veilig aansturen is voor de politie een grote uitdaging.

‘We hadden niet echt een idee van het aantal bezoekers dat we mochten verwachten maar we wilden natuurlijk wel graag weten hoeveel volk we in de stad zouden aankunnen’, zegt Patrick Feys, korpschef Lokale Politie Dendermonde. Een telling van het aantal bezoekers was bij vorige edities namelijk nooit gebeurd.

Mobiele telefoons voor realtime meting

De lokale politie klopte hiervoor aan bij Proximus. Een toepassing voor data analytics detecteerde in real time hoeveel mensen zich op een gewone zondag in de binnenstad en in een bepaalde zone of buurt bevinden. Daarna vond er een realtime meting plaats op de dag van de ommegang. Zo kon de politie zien hoeveel mensen al in de stad aanwezig waren en hoeveel er nog op komst waren.

Aan de basis van de meetgegevens lagen de mobiele telefoons op het netwerk van Proximus, die voortdurend locatie-informatie doorgeven. De gegevens zijn volledig geanonimiseerd en geaggregeerd. Het is niet mogelijk om de persoon achter de mobiele telefoon te identificeren.

Crowdmanagement in real time van 100.000 bezoekers

De informatie over het aantal bezoekers bezorgde de lokale politie het nodige inzicht en een instrument om in real time aan crowdmanagement te doen. ‘Mocht het in de binnenstad te druk geworden zijn, dan hadden we de extra toestroom van mensen al kunnen tegenhouden op de parkings buiten de stad’, zegt Patrick Feys. Daarnaast had de politie ook zicht op de drukte in de diverse buurten van de stad. ’Zo is alles heel veilig kunnen verlopen voor de 100.000 bezoekers van de ommegang’. Een slimme manier van politiebeheer, dat politieagenten stuurt naar de plaats waar ze echt nodig zijn.

Met data analytics hebt u een beter zicht op hoe het er op een bepaald tijdstip in een bepaalde zone aan toe gaat met uw bezoekers. U kan zelfs geavanceerde rapporten opstellen door te combineren met andere gegevensbronnen.
Ga zelf aan de slag met Big Data en pas uw strategie aan op basis van realtime gegevens.

Ontdek Big Data-oplossingen

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One